• Menu

0 recente resultaten

BREIN vs. internet: een gebed zonder eind

De uitspraken zijn bekend. Andere providers moeten de Pirate Bay nu ook blokkeren. Daarnaast mag de Piratenpartij geen verkeer naar die website doorlaten in hun generieke proxy. Deze uitspraken lossen het onderliggende probleem niet op. Bits of Freedom vindt dat providers nooit gedwongen mogen worden om de toegang tot websites te blokkeren voor het handhaven van het auteursrecht.

BREIN vs. internet: gebed zonder eind

Beide uitspraken van vandaag zijn een nieuwe stap in een lange serie van rechtszaken. Waarschijnlijk zullen er ook nog veel volgen. We hebben het al vaker gezegd: de strijd van BREIN om het auteursrecht met blokkades van websites te handhaven is een gebed zonder eind. Het is een strijd zonder winnaars, waar internetters alleen maar slechter van worden.

Ondertussen verandert er niets aan het feit dat er nauwelijks maatschappelijk draagvlak is voor de online handhaving van het auteursrecht. Een hele generatie van internetters is opgegroeid met de vrije beschikbaarheid van muziek en films, en is niet vertrouwd met het idee dat daar voor betaald kan of hoeft te worden. Dat komt omdat de afgelopen jaren het vrijwel onmogelijk was om te betalen voor muziek, films en boeken. Dat is nu mondjesmaat aan het veranderen, maar de contentindustrie mist nog altijd een gevoel van urgentie. Tel daarbij op dat het voor de gemiddelde internetter doodeenvoudig is om blokkades te omzeilen en het is duidelijk dat er een kat-en-muis-spel is ontstaan dat geen van de partijen ooit zal winnen.

Fundamentele oplossingen

Bits of Freedom vindt dat er fundamentele oplossingen nodig zijn. Providers zouden niet gedwongen mogen worden om de toegang tot websites te blokkeren voor het handhaven van het auteursrecht. De Tweede Kamer heeft zich al uitgesproken tégen zulke blokkades en de net aangenomen netneutraliteit is opnieuw een signaal dat dit middel niet op politieke steun kan rekenen. Tegelijkertijd zullen zowel de overheid als de entertainmentindustrie nieuwe online verdienmodellen, waarin artiesten een eerlijke vergoeding krijgen voor hun werk, moeten onderzoeken en stimuleren.

We gaan de details van beide uitspraken nog nader bestuderen. Hou dus ons blog in de gaten voor een verdere analyse.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag