• Menu

0 recente resultaten

Vier redenen waarom ook jij blij moet zijn met netneutraliteit

We trekken vanmiddag de champagne open om te vieren dat netneutraliteit nu definitief is vastgelegd in de wet. Wettelijke netneutraliteit is een mijlpaal voor internetvrijheid in Nederland. En voor ons is het het resultaat van een jarenlange campagne. Maar we kunnen ons ook voorstellen dat veel van jullie je afvragen wat er nou zo belangrijk aan is. Daarom: vier redenen waarom ook jij blij moet zijn met deze wet:

  1. Het is een belangrijke voorwaarde voor internetvrijheid. Jouw internet, jouw zaak. Bits of Freedom zet zich in voor een vrij en open internet, waar jij zelf bepaalt wat voor diensten je gebruikt. En dat is exact waar netneutraliteit voor zorgt. Onder de nieuwe wet bieden internetproviders jou toegang tot internet, maar mogen ze zich verder niet bemoeien met wat je verder op internet doet. Of je nou gesprekken voert via email of Skype, video’s streamt op je telefoon of je PC, bestanden deelt via Dropbox of Bittorrent: providers moeten zorgen dat je het allemaal zo goed mogelijk kan gebruiken.
  2. Het is een vooruitgang voor de privacy van internetters. Vorig jaar was er veel ophef rond KPN. Deze provider gaf namelijk toe dat ze gebruik maakte van Deep Packet Inspection (DPI) om te kijken wat hun klanten online deden. Ze wilden hiermee meten hoe veel mensen communiceerden via internet in plaats van hun eigen netwerk. Met de nieuwe wet wordt dit nog verder aan banden gelegd. Als onderdeel van netneutraliteit wordt het providers verboden het internetverkeer van hun klanten zonder toestemming af te tappen.
  3. Het bevordert innovatie. Het internet is altijd een open platform geweest, waar iedereen nieuwe inhoud en diensten aan toe kon voegen. Dankzij netneutraliteit blijft dit zo. Providers mogen niet bepaalde diensten voorrang geven boven anderen, om zo hun eigen belangen of die van andere grote bedrijven te beschermen. Iedereen die op een zolderkamertje een fantastische website of app ontwikkelt heeft zo een eerlijke kans dat deze door een groot publiek wordt gevonden. En jij als gebruiker weet dat er minder kans is dat de nieuwe Facebook of DrawSomething uit de markt wordt gedrukt.
  4. Jouw communicatiekosten worden lager. Zonder een neutraal internet kunnen providers goedkope of gratis diensten om te bellen en sms’en via internet duurder maken of zelfs blokkeren. Met netneutraliteit betaal je een tarief voor al je internetverkeer en kun je deze diensten gewoon gebruiken. Je bent dus niet gebonden aan dure diensten als mobiele telefonie of SMS.

Maar we zijn er nog niet! Het internet ligt nog steeds onder vuur van allerlei kanten. En de wet moet ook goed gehandhaafd worden. Over dat laatste morgen meer.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag