Jouw advies: een website voor de beweging

Verslag IPRED bijeenkomst Brussel: roep om handhaving, handhaving en meer handhaving

Welke dossiers zijn controversieel? (En welke niet.)
DOSSIER: Platformen

Donderdag 26 april was Bits of Freedom in Brussel. Daar organiseerde de Europese Commissie een bijeenkomst over de Handhavingsrichtlijn. Deze Europese richtlijn bepaalt hoe rechthebbenden inbreuken op intellectuele eigendomsrechten, zoals het auteursrecht, kunnen aanpakken. Door deze regels hebben auteursrechthebbenden al het recht om informatie over inbreuken op te vragen bij verschillende partijen. Ook kan op basis van deze regels een ex parte verbod  worden verkregen, zoals het verbod van Brein tegen the Pirate Bay, waarbij TPB zelf niet gehoord werd. De bijeenkomst werd georganiseerd om de noodzaak om de huidige regels aan te passen (lees: strenger te maken), te bespreken.

 The usual suspects

Er was een groot aantal vertegenwoordigers van de muziek- en filmindustrie aanwezig. Daarnaast waren een aantal consumentenorganisaties en burgerrechtenorganisaties, waaronder dus Bits of Freedom, present. De standpunten die werden ingenomen waren niet erg verrassend: de industrie pleitte voor meer verantwoordelijkheid voor online tussenpersonen (zoals internet service providers en financiele dienstverleners). Deze partijen vormen de schakel tussen internetters en de industrie, en zijn daarom volgens de industrie de aangewezen partijen om het auteursrecht online te handhaven. Verschillende vertegenwoordigers bleven herhalen dat het feit dat deze partijen geld verdienen aan diensten die worden gebruikt bij het maken van auteursrechtinbreuk, betekent dat ze ook (deels) aansprakelijk horen te zijn voor die inbreuken. Andere partijen gingen minder ver, maar ook zij eisten een actievere rol van tussenpersonen bij het opsporen van auteusrechtinbreuken.

Geen internetpolitie

Bits of Freedom en andere burgerrechtenorganisaties pleitten juist voor minder handhavingsmogelijkheden voor private partijen. Door de handhaving van het auteursrecht over te laten aan private partijen schend je de rechten van internetters. Het leidt tot controle van individuele internetters door ‘internetpolitie’ en tot beperking van de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid om informatie te ontvangen. BEUC, de Europese consumentenorganisatie, hield een duidelijk en goed betoog waarin ze benadrukte dat het geen zin heeft om de handhavingsmogelijkheden van het auteursrecht te willen veranderen wanneer het auteursrecht zélf zo duidelijk niet aansluit bij op het internet. Ook stelde BEUC dat er momenteel te weinig informatie over het functioneren van de regels beschikbaar is om nu al over te gaan tot aanpassingen.

Vervolg

Uit de opmerkingen van Jean Bergevin van de Europese Commissie volgde dat hij het gevaar van handhaving door private partijen (zoals ISP’s) onderkent. Ook kon uit zijn woorden worden opgemaakt dat er voorlopig nog geen sprake kan zijn van aanpassing van de Handhavingsrichtlijn. Er zal eerst, door middel van een impact assessment en door alle stakeholders schriftelijk om input te vragen, meer informatie over de werking van de regels worden verzameld. Het lijkt er dus op alsof door alle protesten tegen ACTA, de Europese Commissie voorzichtig is geworden om regels voor te stellen die verdere inbreuk maken op de rechten van internetters. Dat is goed nieuws – voorlopig. We zullen ons standpunt natuurlijk onder de aandacht van de Europese Commissie blijven brengen. Op die manier willen we er voor zorgen dat de handhaving van auteursrecht op het internet door bedrijven zoals ISP’s beperkt wordt. Wordt dus vervolgd.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.