Verslag IPRED bijeenkomst Brussel: roep om handhaving, handhaving en meer handhaving

Welke dossiers zijn controversieel? (En welke niet.)

ACTA: de week van 24-27 april samengevat
DOSSIER: Stemwijzer

Het kabinet heeft zijn ontslag aangeboden en is nu demissionair. Het is gebruikelijk dat een demissionair kabinet haar bestuur beperkt tot niet-controversiële onderwerpen. Wij hebben alle dossiers onder de loep genomen om te onderzoeken welke onderwerpen op het gebied van internetvrijheid  controversieel zijn, en welke niet. Onze analyse.

Controversieel

  • De plannen om veiligheidsdiensten alle internetverkeer te laten aftappen (dossiernr. 29924). Zie deze proefballon. Het is overduidelijk controversieel om de websites die iedere Nederlander bezoekt en de emails die worden verstuurd door de stofzuiger van de veiligheidsdiensten te halen.
  • De discussies over ACTA (dossiernr. 21501-33). Steeds meer partijen keren zich tegen dit controversiële achterkamertjesverdrag. Een verdrag waar zoveel tegen wordt geprotesteerd, is controversieel.
  • De auteursrechtplannen om websiteblokkades en een downloadverbod te introduceren (dossiernr. 29838). Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen. Dit achterhoedegevecht tegen kunstenaars en fans is bijzonder controversieel.


Niet-controversieel

  • De debatten over cybersecurity (dossiernr. 26643). Iedereen is het erover eens dat cybersecurity een serieus probleem is – ook al verschilt men van mening over de oplossing. Alle beleid moet in ieder geval in overeenstemming met fundamentele rechten zijn.
  • De aanpak van seksueel kindermisbruik (hoofddossiernr. 31015). Ook de verspreiding van afbeeldingen van seksueel kindermisbruik is een probleem en alle partijen zijn eensgezind in hun wens dit te bestrijden. Het experiment met een uploadfilter moet conform de toezeggingen worden beëindigd en de resultaten moeten openbaar  worden gemaakt.
  • Het behandelvoorbehoud over de herziening van de Europese privacyrichtlijn (dossiernr. 32761). Op dit vlak vinden de regering en de kamerleden zich in de wens om de Europese regels zo goed mogelijk te maken.
  • Het wetsvoorstel voor netneutraliteit (32549). Een ruime meerderheid ondersteunde het netneutraliteitswetsvoorstel en dat is niet veranderd door de val van het kabinet. Nu hoeft alleen de Eerste Kamer nog te stemmen.
  • De meldplicht datalekken (dossiernr. 32761). De regering heeft al een concept-wetsvoorstel ingediend. Iedereen is het erover eens dat zo een meldplicht er moet komen, alleen over de precieze tekst verschilt men nog van mening.

 

Het parlement zal hier de komende weken besluiten over nemen. We zullen ons er voor inzetten dat de kamer de goede besluiten neemt. Zijn we onderwerpen vergeten? Laat ze hieronder achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.