Van je familie moet je het hebben

Jouw advies: een website voor de beweging

Verslag IPRED bijeenkomst Brussel: roep om handhaving, handhaving en meer handhaving

Sinds Bits of Freedom opnieuw begon in 2009, hebben honderden enthousiaste vrijwilligers contact met ons opgenomen. Tegelijkertijd krijgen we geregeld mailtjes van mensen die een leuk idee hebben om internetvrijheid te beschermen. Daar doen we nu nog veel te weinig mee. Daarom willen we een webplatform bouwen dat vrijwilligers en ideeën bij elkaar brengt: het Bit Lab. En we willen graag jouw input!

Hoe werkt het?

In het Bit Lab draait alles om jouw bijdrage aan een Bit: één specifiek project met een goed omschreven doel en een duidelijke planning.

 • Elke Bit begint in de vorm van een alpha-Bit: je beschrijft in één zin een actie, campagne, website, evenement, etc. dat nodig is om internetvrijheid te verdedigen.
 • Dat idee kan jij of iemand anders vervolgens uitwerken tot een beta-Bit: je beschrijft in de template van Bits of Freedom hoe zo een Bit eruit zou moeten zien. Hierin worden alle belangrijke elementen beschreven: wat wil je bereiken, welk probleem wil je oplossen, wanneer is een Bit een succes, wat voor mensen zoek je voor je Bit, etc. Ieder voorstel wordt behandeld door een contactpersoon van Bits of Freedom, en samen werken jullie het voorstel uit tot een Bit: een beschrijving van het project dat door Bits of Freedom moet worden goedgekeurd. We onderzoeken voordat we een Bit goedkeuren of de Bit voldoende concreet is, past bij onze doelen, haalbaar is, etc.
 • Als je Bit is goedgekeurd is het tijd om leden te werven. Binnen onze gemeenschap van vrijwilligers zoek je mensen die jou gaan helpen om je Bit tot een succes te maken. De contactpersoon van Bits of Freedom kan je daarbij helpen. En je hoeft niet zelf de leiding te geven aan het Bit: je kan ook een Bit-leider zoeken.

 

Om dit makkelijker te maken willen we een website bouwen die iedereen in staat stelt om nieuwe Bits te starten. Op de website kan je ook op zoek gaan naar nieuwe leden voor je Bit en kan je nieuwe Bits starten. Hieronder hebben we de website beschreven.

Nu zijn we benieuwd naar jouw mening:

 • Zou dit werken?
 • Zou jij op zo een platform registreren?
 • Welke functionaliteit mis je?
 • Wat kan beter?
 • En weet je wellicht software waarop we zouden kunnen voortbouwen?

Update 5 mei 2012: We kwamen Mozilla Labs tegen, dat voor een groot deel de functionaliteit heeft die we beschrijven. En het mooie is: de software is onder een BSD-licentie beschikbaar. Als iemand ideeëen heeft over in hoeverre de code zich omschrijven naar dit platform houden we ons van harte aanbevolen. De lessen die Mozilla heeft getrokken uit het Drumbeat-project zijn ook de moeite waard om te lezen.

 

Om de kans dat we het project ook gaan bouwen zo groot mogelijk te maken, hebben we de functionaliteit vrij simpel gehouden. Voor volgende versies dachten we aan:

 • kudos geven aan mensen en Bits;
 • berichten plaatsen bij mensen en Bits;
 • met elkaar communiceren via het Bits platform;
 • aangeven of je wel of niet beschikbaar bent;
 • het volgen van Bits, zodat je updates automatisch ontvangt.

 

Plaatjes! (Vergeef onze abominabele tekenskills)

Op de homepage staan drie door Bits of Freedom uitgekozen Bits:

Je kan ook naar een overzicht van alle Bits gaan:

Als je klikt op een Bit, zie je meer over die Bit. Bij goedgekeurde Bits kan je al mensen gaan zoeken. De admin van een Bit kan de Bit aanpassen.

Bij Beta-Bits kan je geen mensen zoeken. De Beta-Bit moet nog met iemand van Bits of Freedom worden uitgewerkt, voordat het een officiële Bit wordt:

Als je klikt op “Start een nieuwe Bit” kan je een Bit voorstellen. Dat kan een alpha-Bit of een beta-Bit zijn:

Als je op zoek bent naar nieuwe mensen voor je Bit, kan je klikken op “Mensen”. Dan krijg je een overzicht te zien van iedereen die op het Bit Lab is ingeschreven:

Je kan ook meer leren over een specifiek persoon, en via email contact met diegene opnemen:

Als je nog geen lid bent, dan kan je je aanmelden voor het Bit Lab:

Vertel ons: wat vinden jullie hiervan?

 1. rkokkelk

  Ik zie hier een toekomstig launchpad applicatie ontstaan met hopelijk net zo een levendige community. De kracht van een community hangt af van de inzet van elkaar en het gemeenschappelijke doel. Het initiatief is zeer goed en ik zal me snel opgeven als dit online gaat.

 2. Calliope

  Hier zou ik graag aan mee doen/ mee werken. Hoeveel mensen/ werkuren/ inzet per week hebben jullie nodig om dit initiatief te starten en te onderhouden?

 3. sjan

  ik zou me wel aanmelden als vrijwilliger.
  misschien is het handig om als projecten in de Bit fase zitten en vrijwilligers zoeken er ook een berichtgeving over is op FB/Twitter. gezien veel mensen al meerde netwerken hebben en het handiger is om er 2 te volgen dan 10.000.
  en krijg je bijvoorbeeld een e-mail als er via Bit-labs contact wordt gezocht?

 4. Erwin

  In de huidige setting zie ik diet niet slagen, daarnaast geloof ik dat dit het doel van BOF voorbij schiet. Ik zie veel liever dat er gestreden blijft worden voor de vrijheid van de internetgebruiker. Bijvoorbeeld door te strijden tegen IP tracks van bedrijven als Google, Facebook etc etc etc.
  Mij opgeven voor deze Bit junk is eerder iets wat ik opgeef.

 5. Ot van Daalen

  @Calliope: Als we het platform simpel houden, verwacht ik dat het een a twee maanden werk is om het te ontwikkelen. Het technisch onderhouden zou een dagje per week kunnen kosten. De tijd die het kost om projecten te begeleiden vind ik moeilijk in te schatten: tussen de 4 en 6 uur per week? Het kan in het begin wat meer zijn, en daarna minder. We zouden overigens het project niet met vrijwilligers bouwen (hoewel die natuurlijk van harte welkom zijn om mee te helpen): de vrijwilligers zouden hun bijdrage kunnen leveren als het platform eenmaal staat.

 6. Ot van Daalen

  @Erwin: dank voor je comment. Kan je uitleggen waarom je het niet ziet slagen? En ter verduidelijking: Bits of Freedom blijft zich natuurlijk inzetten voor de vrijheid van de internetgebruiker. Het platform zou juist bedoeld zijn om vrijwilligers een kans te geven om mee te helpen met die strijd.

 7. Geenkaas

  Mooie wireframes, helder idee en goed uitgedacht. Ik vraag me alleen af waarom je een profiel moet hebben die door iedereen is in te zien? Heb liever dat je via facebook/linkedin je al reeds beschikbare gegevens kunt delen (of niet)

  Zou dit werken? – Het echte doel is me nog niet helemaal duidelijk, is het een ideeënbus waar jullie input willen ontvangen? Of moet het een communicatieplatform worden waar mensen zelf aan de slag gaan? In dat laatste geval lijkt het me een goed plan
  Zou jij op zo een platform registreren? – Ja hoor, wil me graag hiervoor inzetten
  Welke functionaliteit mis je? – Hoe houd je de voortgang bij van Bits die in ontwikkeling zijn? Een soort overzicht van hoe het met de lopende projecten gaat zou wel leuk zijn. Houdt de druk er een beetje op
  Wat kan beter? – Profielen en Voortgang
  En weet je wellicht software waarop we zouden kunnen voortbouwen? – Ik bouw sites met HTML5, dit zou geen heel lastige opdracht zijn. Ik denk dat je met een WordPress installatie een end zou kunnen komen. Ik zou wel iets willen zien om de informatie beveiligd op te slaan.

  bof@geenkaas.nl

 8. Ot van Daalen

  @Geenkaas: Het echte doel is inderdaad een platform waar mensen zelf aan de slag gaan. Het zou – in ieder geval in het begin – niet een ‘communicatieplatform’ zijn, omdat echte communicatiefunctionaliteit er nog niet in gebouwd zou worden. Wat zou beter kunnen aan de Profielen? (Of bedoel je dat je het zou moeten kunnen linken aan je LinkedIn en je Facebook profiel?)

 9. André

  @allemaal, ik wil even een paar kritische kanttekeningen plaatsen, om de discussie iets scherper te maken:

  1. Welk hoger doel is hiermee gediend?
  “Tegelijkertijd krijgen we geregeld mailtjes van mensen die een leuk idee hebben om internetvrijheid te beschermen.
  Daar doen we nu nog veel te weinig mee.”
  Maar wat is het probleem dan, welk doel van Bits of Freedom wordt er nu niet gehaald, en hoe gaat dat met deze site wel lukken?
  Kunnen we dit helderder krijgen?

  Meer specifiek: wat ik mis in het voorstel (en dat geld ook voor de BoF website in het algemeen) is dat onduidelijk is hoe activiteiten/bitjes bijdragen aan de doelen van Bits of Freedom.
  Ik zie alleen “hoe draagt het bij aan de internetvrijheid”.
  Zijn er nog andere doelen (bv het verdedigen van digitale burgerrechten)?
  Misschien lijkt dat triviaal, maar ik vind het een belangrijk punt: we moeten zorgen dat de beperkte tijd en energie zo effectief mogelijk wordt ingezet.

  2. Projecten hebben altijd een duidelijk begin en een eind.
  Neem het project de kleine letter checker.
  Goed idee op zich, maar hoe lang blijft dit draaien?
  Wie gaat dat ondersteunen en voor hoe lang? Een jaar? Drie jaar?

  Meer algemeen: de slagkracht van organisaties waar Bits of Freedom tegen te hoop loopt is enorm, en ze hebben een langere adem.
  Neem ACTA, dat is al jaren gaande en ik zie niet in hoe een projectje van een paar vrijwilligers daar iets tegen gaat doen.
  Wat ik dus graag zou zien is meer programmamanagement, hoe gaat BoF lange termijn beleid maken tegen ACTA?
  Weer terug naar de kleine letter checker, ik denk dat zoiets pas echt effectief is als organisaties weten dat ze JAAR IN JAAR UIT gevolgd worden door BoF en dat die geen tijdelijke bevlieging is van een paar activisten. Hoe kun je dit organiseren?

  Kortom: goed om vrijwilligers meer te betrekken bij de organisatie, maar laten we de lange termijn doelen goed in het oog houden en ons daar op focussen.

 10. Robert

  Ik had een heel stuk getypt maar dat is verdwenen omdat ik op een plaatje klikt om deze nader te bestuderen. Wellicht een idee om de plaatjes als popup te tonen ipv als nieuwe link te behandelen?

  Het kwam neer op het volgende:

  Zou dit werken?
  Ja maar valt of staat met de community en haar inzet voor de bits.

  Zou jij op zo een platform registreren?
  Ja maar dat is niet het belangrijkste. Het belangrijkste is je leden actief houden en geïnteresseerd.

  Welke functionaliteit mis je?
  Hoe weet ik onder welke categorie een bit hoort? Misschien ben ik wel een IT’er en kan ik helpen met het uit programmeren van een website die bij de bit hoort en wil ik alleen IT gerichte bits helpen? Of misschien ben ik wel eigenaar van een poppodium en wil ik die film wel laten zien in mijn podium.
  Komt er op neer dat mensen niet alles gaan lezen. Dingen als tags en categorieën lijken mij een must.

  Wat kan beter?
  Duidelijker definiëren waar dit over gaat zoals hierboven al staat. Kan een bit over van alles gaan? Of moet he specifiek van belang zijn tot jullie missie? Dat lijkt me wel namelijk.

  En weet je wellicht software waarop we zouden kunnen voortbouwen?
  Ik zou een project als dit of vanuit het niets opbouwen of gebruiken maken van een open source CMS zoals Drupal etc. . Zeker geen wordpress, dat is een blog-systeem en word door haar plugins veel te vaak misbruikt als CMS. Iets waar het zeker niet voor bedoeld is en waar je bij grote systemen zeker problemen mee gaat krijgen.

  Succes!

 11. Martin van de Wardt-Olde Riekerink

  Beste Andre, jouw punten zijn exact de dingen die je in een Bit kwijt zou kunnen. Op die manier kunnen we dat soort uitgangspunten crowdsourcen, iets waar BOF ook iets aan heeft, om het beleid aan te toetsen.

  Ik doe graag mee overigens, en ik denk ook dat “een clubje vrijwilligers” best een verschil kan maken! Tenslotte zijn er ook maar 2500 mensen politiek actief in NL.

 12. Martin van de Wardt-Olde Riekerink

  Overigens moet je dit gewoon Rotterdams aanpakken: beginnen dus!

 13. Pieter Verhage

  Ik vind het idee helder uitgewerkt en het zou ook wel kunnen werken. Belangrijke voorwaarde daarvoor dat sociale media geïntegreerd worden in het systeem.

  Met deze opzet creëer je een min of meer besloten omgeving. De ervaring leert dat de omzet en kwaliteit van content toeneemt als gebruikers hun kennis en kunde breed kunnen etaleren. Iedereen heeft nu eenmaal graag een podium. Door goede ideeën van het platform via het sociale netwerk van BOF te delen betaal je je vrijwilligers in kwalitatieve aandacht, i.p.v. de kwantitatieve aandacht van Kudos.

  Overigens lijkt me de uitvoering in Facebookpagina’s ook prima mogelijk.

  Tot slot: de kracht van BOF vind ik daarin gelegen dat ze vrijheid en privacy steeds betrekken op het hele internet – daar waar de politiek nog al eens focust op deelproblemen en daardoor niet komt tot een integrale aanpak. Jullie te bouwen platform draagt het risico in zich dat een breder perspectief versmalt, helemaal als de media met (deel)ideeën aan de haal gaat.

 14. Sibeal

  Supergoed idee dit! Ik zou me meteen opgeven 🙂

  Wel heb ik nog een vraag: ergens staat dat een goede bit “niet politiek” is. Wat bedoelen jullie daar precies mee?

 15. Charel

  Ziet er goed uit, leuk initiatief!

 16. Ot van Daalen

  @André: Dank voor je bijzonder nuttige commentaar. Volgens mij addresseer je twee punten: (i) wat is de toegevoegde waarde van het platform voor de missie van Bits of Freedom, en (ii) Bits of Freedom moet een lange termijnstrategie ontwikkelen die het hoofd kan bieden aan de lange adem van tegenspelers.

  Ten aanzien van het eerste punt: ieder Beta-Bit wordt pas gepromoveerd tot definitieve Bit, als voldoende duidelijk is dat het bijdraagt aan onze missie: het verdedigen van internetvrijheid. Dat is inderdaad een beperktere missie dan het verdedigen van digitale burgerrechten, maar we hebben bewust gekozen om ons te focusen op het internet (de pay-off van ons logo is dan ook eigenlijk te breed). Dat zou naar mijn mening deze zorg moeten wegnemen, of zie dat verkeerd?

  Ten aanzien van het tweede punt: je stipt een belangrijk punt aan, en ik denk dat we dat nog beter kunnen doen. We hebben in ons jaarverslag wel aangegeven wat we het volgend jaar gaan doen, en we hanteren zelf wel drie-jaarsplannen, maar we kunnen nog concreter zijn over de lange termijn doelen (voor zover mogelijk: er gebeurt heel erg veel, en de ontwikkelingen zijn moeilijk te voorspellen).

 17. Ot van Daalen

  @Pieter Verhage: Veel dank voor je nuttige commentaar!

 18. Esther

  Goed idee. Praktische opbouw ook.
  Maar hoe openbaar is dit platform? Bij teveel openbaarheid hebben denk ik veel vrijwilligers niet zoveel trek om zich in te schrijven.

 19. Ot van Daalen

  @Esther: Een goede vraag. We dachten eraan om in ieder geval de projecten openbaar te maken, en de mensen ook, maar het mogelijk te maken je in te schrijven onder een alias. Maar laat ik een vraag aan jou stellen: waarom denk je dat vrijwilligers niet zo een trek hebben om zich in te schrijven als hun naam gepubliceerd wordt? Heeft dat te maken met dat er een mogelijk belangenconflict is met je professionele leven, bijvoorbeeld?

 20. Maurice

  Ik zou het alleen geen ‘bit’ noemen maar gewoon een ‘bijdrage’.

 21. Pieter Verhage

  @Ot van Daalen: Graag gedaan. Ik werk in de creatieve coöperatie Coopkracht http://www.coopkracht.net. Wij hebben ervaring met projecten zoals jullie die uitgevoerd willen hebben. Mochten jullie willen sparren, dan moeten jullie ons maar ‘ns opzoeken. Doen we vrijblijvend uiteraard…

 22. Esther

  @ot 12.45 pm Inschrijven onder alias lijkt me al een goede eerste stap.
  Volgens mij zijn er inderdaad voldoende vrijwilligers die zich wel willen inzetten, maar niet direct heel erg vindbaar willen zijn. Mede wegens profiling (zie ook dit herkenbare artikel: http://webwereld.nl/article/comments/id/110383). Wie weet hoe je inzet voor de privacybeweging over 30 jaar wordt beoordeeld. 🙂

 23. YC

  Misschien is http://www.ideatorrent.org/ een aardige basis om op te beginnen?

  De belangrijkste functie die ik zie in het voorstel, is dat het mensen met een goed idee een bruikbaar platform geeft om dat idee te testen, toegang tot een gehoor van gelijkgestemden.

  De tweede stap, of het de goedkeuring van BoF bestuursleden wegdraagt of niet, vind ik een beetje 20e eeuw… Laat de ideeën maar gewoon gelanceerd worden, en als er voldoende enthousiasme en doorzettingsvermogen achter zit, komen ze wel van de grond. Dus wat mij betreft zou een IdeaTorrent-hoekje op de BoF-site genoeg functionaliteit bieden: toegang tot de “BoF community”, met ruimte voor feedback en het meten van animo.

 24. Karin Spaink

  Een heel goed idee – onderling, en in semi-besloten kring sparren over ideeën en ze daarna naar buiten brengen opdat er meer mensen aan kunnen meewerken, lijkt me heel verstandig. Zelf zou ik willen pleiten voor het goed uiteenrafelen van werk / te doene dingen, zodat ook vrijwilligers die alleen gedurende korte tijd kunnen meehelpen, ook taken naar hun gading kunnen vinden.

 25. Ozymandrias

  Een leuk idee, maar ik lees integratie met facebook.. Ik ben absoluut geen fan van facebook of social media. Voor mij zou dat niet hoeven. Ook het idee van profielen vind ik minder.

  De kracht van het Forum van BOF is dat er zonder profielen kan worden gewerkt alvorens je een bericht kan plaatsen. Daar houd ik van. Gewoon simpel, naam invullen en typen maar. En werken zonder profielen kan wel, kijk maar eens naar wikipedia. Je kon/kan gemakkelijk dingen toevoegen, zonder dat je geregistreerd staat. Werken met profielen zou aan BOF zijn kracht verliezen.

 26. Arthur

  Ik denk niet dat je vooraf zeker kunt weten of een bepaald platform gaat werken. Zowel van de succesvolle al gefaalde weet niemand dat zeker. In de loop van de tijd heb ik literatuur verzameld over Communities of Practice (CoP) omdat ik denk dat BOF een COP is. Lees bijvoorbeeld http://net.educause.edu/ir/library/pdf/NLI0531.pdf

  Ik zou zelf zo min mogelijk ontwikkelen maar gebruik maken van een (gehoste) omgeving waarbij ik veel kansen zie voor een b.v. http://en.wikipedia.org/wiki/TWiki maar ook goede forum software zoals vbulletin of

  Ik zou zeker overwegen een groeimodel toe te passen, begin simpel en kijk ook wat bij vergelijkbare opzet werkt. Nationaal is tweakers.net heel succesvol al is het op ander gebied.

  Hoeveel budget is voor ontwikkeling en beheer beschikbaar?

 27. Matthijs

  Twee puntjes die bij mij meteen in gedachten springen:

  1. Eens met aantal voorgaande comments dat integratie met social media profielen geen optie mag zijn. Simpelweg omdat dat de onafhankelijkheid van het platform (wat volgens mij belangrijk is voor BOF) in één klap te niet doet en daarnaast dat er een drempel wordt opgegooid die participatie zal remmen. Dat BOF een Facebook pagina heeft is op zich prima maar door het koppelen aan een eigen platform haal je een social media netwerk namelijk ‘in huis’, dat is volgens mij een heel ander level.

  2. Wat gebeurt er met een Bit zodra deze wordt uitgevoerd? Voor de betrokkenheid van de ‘community’ van vrijwilligers en de duurzaamheid van een Bit lijkt me het erg belangrijk dat de voortgang van een Bit te volgen is. Dit kan zelfs tot enthousiasme leiden van mensen die niet zijn gekoppeld aan de Bit om uiteindelijk toch mee te doen met wellicht rete relevante expertise.

 28. Jan

  Dit lijkt me een uitstekend idee. Het verlaagt denk ik de drempel voor mensen om actiever betrokken te worden bij deze zaak.
  Wat betreft het bouwen van het platform zou ik behalve WordPress zeker ook naar Drupal kijken, vanwege o.a. flexibiliteit en veiligheid. Zie bijv. http://www.acquia.com/sites/default/files/landing-pages/images/drupal-10-reasons-A4.pdf

 29. Niels S

  Goed idee, en de basis is goed uitgewerkt.

  Waar ik aan denk:
  – Wat iemand al eerder zei: maak het mogelijk om een bijdrage te kunnen leveren in hele kleine stapjes, dat verlaagt de drempel, en niet iedereen heeft zeeën van tijd.
  – Iemand kan expertise hebben in verschillende gebieden. Zorg dat je dat ook in kan vullen (en niet dat je maar 1 expertise kan invullen)
  – Als er veel bits komen is het nodig om ze te kunnen filteren op jouw vaardigheden, bv met tags zoals iemand al zei.
  – Als je facebook (etc) aan het systeem koppelt moet dit ook uit te kunnen zetten zijn zonder dat het systeem breekt. Ik blokkeer bijvoorbeeld alle geintegreerde facebook dingen die niet op facebook.com zelf staan.
  – De termen alfa-bit, beta-bit en bit zijn voor een nieuwkomer niet direct duidelijk, dus zorg dat er makkelijk uitleg over te krijgen is, of overweeg om een duidelijkere benaming te gebruiken.
  – Reageren zonder een profiel te hoeven aanmaken zou ook een hele grote stap zijn om de drempel te verlagen en dus veel meer mensen er bij betrekken. (Net als bij deze comments, heerlijk dat je je niet hoeft te registreren)
  – In hoe verre gaat BOF de projecten ondersteunen? Is het alleen onder de banner van BOF of levert BOF een actieve bijdragen aan de projecten?

 30. Niels S

  PS: ja ik zou me registreren, maar of ik een nuttige bijdrage lever en actief blijf hangt helemaal van de community af en wat er uit komt. Een opt-in periodiek overzicht van de actieve bits / de bits die bij mij passen zou misschien als een goede reminder kunnen werken. (bv als email nieuwsbrief of via een gelikte facebook pagina)

 31. eclipse

  Ik vind dit ook een geweldig idee, het enige wat ik heb op te merken is dat het wel mogelijk moet zijn om een soort flexibele bezetting bij de bits te hebben, stel iemand stopt om onbekende reden met het uitvoeren van werkzaamheden voor het bit, dan moet het mogelijk zijn dat de werkzaamheden door iemand anders worden overgenomen, of als iemand geen permanente inzet kan leveren en alleen een bepaalde taak, of iets anders kleins kan uitvoeren moet dit ook kunnen.

 32. tifkap

  Ik vindt het een geweldig idee.

 33. roger

  Ik heb ooit meegewerkt aan een publiek forum, een soort ideeënplatform voor het betrekken van mensen bij de politiek. Mijn werkgever ondersteunde dat idee, en zodoende heb ik eraan meegewerkt. Wat met veel enthousiasme begon is nooit serieus van de grond gekomen. Leuke ideeën zat, maar niemand die er serieus werk van maakte. Het “vrijwillige” bleek te vluchtig. Kijk eens naar http://www.deslinger.nu/. Dit is een soortgelijk idee, en dat lijkt wel actief te zijn. Andere platforms: Ning, Tedx?

  Ik zie dit alleen werken als het jullie allereerst lukt om echt héél selectief te zijn met het goedkeuren van projecten. Ten tweede denk ik dat er budget moet zijn, en begeleiding vanuit de organisatie. Budget (onkostenvergoeding of misschien meer) en begeleiding zijn schaars, dus dat gaat mooi samen met mijn eerste punt. Dit dwingt je na te denken over wat je doet, en ik denk dat dat een vereiste is.

  Inloggen via Facebook en Linkedin lijkt me haaks te staan op de ideeën waar het hierom gaat, maar dit soort netwerken mogen wel gebruikt worden ter promotie. Hoewel, als iemand met facebook wil inloggen – prima, zolang ik het maar niet hoef te doen. Idem voor profielen – het mag en zal onvermijdelijk zijn voor onderlinge communicatie, maar hoeft niet verplicht te zijn.

  Waarom zou je zelf iets gaan bouwen, terwijl er vbulletin is, diverse wiki’s, en zoveel meer software die misschien niet precies doet wat je wil, maar die genoeg doet om voorlopig uit de voeten te kunnen. Mijn suggestie: dokuwiki, vooral door het rechtenbeheer. Je hebt gebruikers en groepen, waaraan je gebruikers kunt toekennen. Per groep heb je rechten, bv alleen lezen, of ook wijzigen, etc. En je kunt secties aanmaken in de wiki die alleen voor bepaalde groepen toegankelijk zijn. Voor grote groepen mensen is dit overigens geen goed systeem, want teveel gedoe denk ik.

  Een andere suggestie is Atlassian Confluence. Voor 10 gebruikers kost dat eenmalig 10 euro (incl 1jr updates). Het wordt echter al snel veel duurder. Mogelijk staat Atlassian open voor een soort promotie, en bieden ze een aantrekkelijke prijs voor het goede doel. (Daarnaast zijn er relatief hoge hostingkosten in vergelijking met bv een wordpress site.) Los van de prijs is het interessant om te kijken wat dit pakket kan. Je zou er ook aan kunnen denken dat je publiek een wordpress/vbulletin-site gebruikt, en als het project echt een project wordt, dat je overschakelt op iets zwaarders als Confluence.

 34. Paul Guijt

  Wat ik hierboven beschreven zie ervaar ik als te complex en daarmee als te slecht te managen en te slecht om in bij te dragen. Kijk eens naar MediaWiki, de software waarin de Wikipedia is gebouwd. Heel krachtig, zowel voor kennisdeling als discussie. Er zijn extensies mogelijk, en zaken als moderatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.