Jouw internetprovider als rechter en beul

Het ACTA verdrag is nog niet eens van tafel of achter de schermen wordt al weer gewerkt aan het volgende plan. Uit een gelekt document blijkt dat de G8-landen overwegen politieagenten te maken van internetaanbieders en andere dienstverleners. Eén enkele beschuldiging zou dan al genoeg zijn om een website uit de lucht of uit de zoekresultaten te halen en om betalingen aan de beheerders van die websites te blokkeren.

De G8 is het overleg van de acht belangrijkste industriële landen te wereld: het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, de Verenigde Staten en Rusland. Het gelekte document gaat over de bestrijding van vervalste goederen en medicijnen. Belangrijk, maar de voorgestelde handhaving door private partijen als Paypal, GoDaddy en Microsoft maakt het internet echt stuk.

Bedrijven zouden met dit plan, als het wordt uitgevoerd, aanklager, rechter en beul tegelijkertijd worden. Bedrijven zouden worden aangemoedigd om informatie over hun klanten die “may be supporting transactions involving counterfeit merchandise” met opsporingsdiensten en andere bedrijven te delen. Op basis van niet meer dan een beschuldiging zouden websites uit zoekresultaten kunnen worden gefilterd. Of zelfs in zijn geheel verwijderd kunnen worden. Ook betalingen aan de beheerders van websites zouden kunnen worden geblokkeerd. Zonder dat daar een rechter aan te pas komt: opeens is je naam je naam niet meer (zie ook hier, hier, hier, hier, etc).

En omdat de meeste van de betrokken bedrijven Amerikaanse multinationals zijn, leveren we met zo’n voorstel onze grondrechten uit aan de Verenigde Staten. In het voorstel worden een paar bedrijven bij naam genoemd: American Express, eNom, GoDaddy, Google, Mastercard, Microsoft, Network Solutions, Paypal, Visa en Yahoo. Heb je als Nederlandse internetter of ondernemer een website, ben je al snel van die bedrijven afhankelijk. Jouw internetvrijheid is niet sterker dan de zwakste schakel.

Bits of Freedom wil geen uitleveringsverdrag voor onze internetvrijheid. De bestrijding van vervalste goederen is belangrijk maar daarvoor hoeven jouw privacy en internetvrijheid niet te worden opgeofferd. Je hebt niets aan een wereld waarin vervalste handtasjes iets uit het verleden zijn als je daar niet meer vrij over kan bloggen.

EDRi’s vraagt zich af of de G8 nu al werkt aan een nieuw ACTA. Wat denk jij, is dit gelekte document het bewijs dat de strijd om ACTA als verloren wordt beschouwd?

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.