Duik eens in het archief van Transforming Freedom

Jouw internetprovider als rechter en beul

Brusselse weerstand tegen ACTA groeit met de dag
DOSSIER: Platformen

Het ACTA verdrag is nog niet eens van tafel of achter de schermen wordt al weer gewerkt aan het volgende plan. Uit een gelekt document blijkt dat de G8-landen overwegen politieagenten te maken van internetaanbieders en andere dienstverleners. Eén enkele beschuldiging zou dan al genoeg zijn om een website uit de lucht of uit de zoekresultaten te halen en om betalingen aan de beheerders van die websites te blokkeren.

De G8 is het overleg van de acht belangrijkste industriële landen te wereld: het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, de Verenigde Staten en Rusland. Het gelekte document gaat over de bestrijding van vervalste goederen en medicijnen. Belangrijk, maar de voorgestelde handhaving door private partijen als Paypal, GoDaddy en Microsoft maakt het internet echt stuk.

Bedrijven zouden met dit plan, als het wordt uitgevoerd, aanklager, rechter en beul tegelijkertijd worden. Bedrijven zouden worden aangemoedigd om informatie over hun klanten die “may be supporting transactions involving counterfeit merchandise” met opsporingsdiensten en andere bedrijven te delen. Op basis van niet meer dan een beschuldiging zouden websites uit zoekresultaten kunnen worden gefilterd. Of zelfs in zijn geheel verwijderd kunnen worden. Ook betalingen aan de beheerders van websites zouden kunnen worden geblokkeerd. Zonder dat daar een rechter aan te pas komt: opeens is je naam je naam niet meer (zie ook hier, hier, hier, hier, etc).

En omdat de meeste van de betrokken bedrijven Amerikaanse multinationals zijn, leveren we met zo’n voorstel onze grondrechten uit aan de Verenigde Staten. In het voorstel worden een paar bedrijven bij naam genoemd: American Express, eNom, GoDaddy, Google, Mastercard, Microsoft, Network Solutions, Paypal, Visa en Yahoo. Heb je als Nederlandse internetter of ondernemer een website, ben je al snel van die bedrijven afhankelijk. Jouw internetvrijheid is niet sterker dan de zwakste schakel.

Bits of Freedom wil geen uitleveringsverdrag voor onze internetvrijheid. De bestrijding van vervalste goederen is belangrijk maar daarvoor hoeven jouw privacy en internetvrijheid niet te worden opgeofferd. Je hebt niets aan een wereld waarin vervalste handtasjes iets uit het verleden zijn als je daar niet meer vrij over kan bloggen.

EDRi’s vraagt zich af of de G8 nu al werkt aan een nieuw ACTA. Wat denk jij, is dit gelekte document het bewijs dat de strijd om ACTA als verloren wordt beschouwd?

 1. Remko

  Ik vind het zeer zorgelijk dat dit soort dingen continue gebeuren. Het ene voorstel wordt afgeschoten (of aangenomen) en het volgende net een stapje verder gaande voorstel ligt er alweer. Natuurlijk is dit gewoon om te zorgen dat acta++ gewoon gedaan wordt. Het is een kwestie van tijd voor 1984 volledig tot uitvoer is gebracht.

 2. GJ

  Ik snap alleen niet waarom er zoveel censuur op internet schijnbaar MOET komen. Maar goed, dat is ook waar deze discussie natuurlijk over gaat. Wat ik alleen niet begrijp is waarom de overheid aan twee (op zich vergelijkbare!) ‘projecten’ tegelijk werkt. Dat kost alleen maar tijd en geld. En daar is de burger slachtoffer van, jammer.

 3. Tessa

  Ik gok gedeeltelijk dat ze het zien als een hagelschot methode, gedeeltelijk als een uitputtings slag en gewoonweg dommigheid. Ik kan me ook herinneren dat om de zoveel tijd weer een nieuwe ‘creatieve’ denker de ‘digitale postzegel’ bedacht om spam te bestrijden.

 4. caroline

  m.i. is hun poging een pure uitputtingsslag naar de burger uit te voeren. ACTA is zéker nog niet van de tafel en dat geven ze ook echt niet op. ze hebben oneindige resources vanuit de betrokken bedrijven.
  ook weij zullen dan ook steeds georganiseerder en hardnekiger moeten worden. wij zullen de politiek duidelijk moeten maken dat wij deze regels en wetten niet willen, door ons stemgedrag.
  we zullen dus actie moeten blijven voeren, zo massaal mogelijk en wij zullen onze eigen lobyisten moeten inzetten, een soort van leger van Neelie Kroezen en contra-Verhagens

 5. Fellowship

  Het is tijd voor een grenzeloze liefde van mensen over de hele wereld. Pak je spullen, stap op het vliegtuig, neem de trein of stap op de fiets. Ga daar heen waar de vrijheid ontnomen wordt. Doe het voor ons voor hen en voor je zelf. Ga daar heen waar mensen je zullen roepen, roepen uit wanhoop en verdriet. Sta hen bij in Brussel, Moskou of Damascus. Wees grenzeloos en barmhartig. Ga met hen honderden en miljoenen. Niemand zal dat kunnen keren. Zaai bloemen langs de wegen en zing het lied van de vogels. Kom ga – het is tijd.

 6. Erwin

  Het gaat niet om het bewijs dat ACTA als verloren beschouwd kan worden. Slechts dat omdat ACTA een negatieve advies heeft gekregen dankzij internetters, er nu een nieuwe naam voor moet komen en een aantal formulering anders zijn vormgegeven. Ofwel men blijft proberen ACTA / SOPA / PIPA gewoon onder andere naam alsnog door te drukken. :@ :@ :@ (Dus jammer van betonnen Eiland voor de kust van Engeland, het had een goede oplossing voor dit probleem kunnen worden, maar is helaas niet meer)

 7. Linda

  Ik zie in de vele, elkaar snel opvolgende voorstellen om het internet in te perken, vooral een aanwijzing dat de huidige inrichting van de rechtspraak niet meer voldoet in deze globale, digitale tijd. Of ze nou van de overheden of van het bedrijfsleven afkomstig zijn; ze zijn er allemaal op gericht om een tijdrovende rechtsgang te omzeilen. Makkelijker en goedkoper dan een juridisch proces en met de ‘onbeheersbaarheid’ van het wereldwijde web in het achterhoofd, misschien ook nog wel een beetje begrijpelijk. Maar qua grondrechten erg zorgwekkend, want die waarborg van een rechtsgang staat natuurlijk niet voor niets in onze wetten en verdragen. Weet iemand of er binnen de rechterlijk macht al een discussie speelt, over al deze pogingen om hun functie en taken te eroderen? Zou eigenlijk wel eens tijd worden…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.