Zo vind je een goed alternatief voor Gmail

Duik eens in het archief van Transforming Freedom

Jouw internetprovider als rechter en beul
DOSSIER: Platformen

Het motto “Jouw internet is jouw zaak” wordt niet alleen gedeeld door Bits of Freedom, maar ook door de Oostenrijkse organisatie Transforming Freedom. De organisatie noemt zichzelf een “radar voor digitale cultuur”. Vanuit de hoofdstad Wenen scant Transforming Freedom de politieke, culturele, sociale en economische golven van het internet, op zoek naar interessante bronnen. Deze bronnen worden verzameld in een online archief met als doel ons, de burgers van de digitale cultuur, meer bewust te maken van ontwikkelingen rond internetvrijheid.

Het online archief van Transforming Freedom bevat getranscribeerde interviews, toespraken en lezingen van belangrijke personen die opkomen voor internetvrijheid. Het archief werkt ook als vertrekpunt voor journalisten, onderzoekers en andere geïnteresseerden die willen schrijven over internetvrijheid. Zoals de leden van Transforming Freedom het verwoorden: “We geven de mogelijkheid aan mensen om hun stem te laten horen, omdat de digitale cultuur waarin we leven juist die mogelijkheid moet geven.” Helaas wordt deze mogelijkheid ons vaak ontnomen. Daarom pleit Transforming Freedom voor actieve deelname van burgers in de strijd voor internetvrijheid.

Geïnspireerd door de open source en free software beweging, streeft Transforming Freedom naar samenwerking tussen burgers om projecten te realiseren die internetvrijheid stimuleren. Een voorbeeld van zo’n project is de FreedomBox. Een project dat privé-communicatie privé wil houden door burgers controle te geven over hun eigen gegevens. Volgens mede-oprichter van Transforming Freedom, Andreas Leo Findeisen, is burgers opnieuw de touwtjes in handen geven een van de belangrijkste doelen van de organisatie: “Wij als samenleving moeten onze digitale cultuur verbeteren door zelf controle te hebben over onze online activiteiten.”

Als je de doelen van Bits of Freedom steunt, is het zeker interessant om eens een kijkje te nemen in het archief van Transforming Freedom. Het waardevolle materiaal dat Transforming Freedom aanbiedt, geeft je een breder perspectief op het begrip internetvrijheid. En net als Bits of Freedom wil Transforming Freedom gehoord worden: het is belangrijk dat mensen beseffen dat ze onderdeel uitmaken van de digitale cultuur en dat internetvrijheid het waard is om te verdedigen. Want elke stem telt. En hoe meer stemmen we laten horen, des te meer politieke partijen en bedrijven ons horen en achter ons doel gaan staan: een open en vrij internet.

  1. Rob Beentjes

    als ik naar de site kijk komt er maar weinig actueel nieuws vandaan, het meest is uit 2011.

  2. Lindsy Szilvasi

    Met deze blog over Transforming Freedom willen we duidelijk maken dat actieve deelname van iedereen belangrijk is in de strijd van internetvrijheid. Dat is waar Bits of Freedom, maar ook Transforming Freedom voor staan. Verder is het belangrijk om niet de geschiedenis te vergeten. Het archief biedt een terugblik. Tenslotte, ik heb zojuist een mail gekregen van de organisatie zelf dat er binnenkort een interview met Birgitta Jónsdóttir uit 2012 online komt. En een kijkje nemen bij andere organisaties die opkomen voor internetvrijheid is nooit verkeerd 🙂

  3. JoGnet

    Naar aanleiding van de FreedomBox moet ik denken aan vrij recent nieuws over een Frans PirateBox project : ‘Doe-het-zelf P2P PirateBox duikt op in Frankrijk’ > http://www.zdnet.nl/news/137934/doe-het-zelf-p2p-piratebox-duikt-op-in-frankrijk/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.