Duik eens in het archief van Transforming Freedom

Het motto “Jouw internet is jouw zaak” wordt niet alleen gedeeld door Bits of Freedom, maar ook door de Oostenrijkse organisatie Transforming Freedom. De organisatie noemt zichzelf een “radar voor digitale cultuur”. Vanuit de hoofdstad Wenen scant Transforming Freedom de politieke, culturele, sociale en economische golven van het internet, op zoek naar interessante bronnen. Deze bronnen worden verzameld in een online archief met als doel ons, de burgers van de digitale cultuur, meer bewust te maken van ontwikkelingen rond internetvrijheid.

Het online archief van Transforming Freedom bevat getranscribeerde interviews, toespraken en lezingen van belangrijke personen die opkomen voor internetvrijheid. Het archief werkt ook als vertrekpunt voor journalisten, onderzoekers en andere geïnteresseerden die willen schrijven over internetvrijheid. Zoals de leden van Transforming Freedom het verwoorden: “We geven de mogelijkheid aan mensen om hun stem te laten horen, omdat de digitale cultuur waarin we leven juist die mogelijkheid moet geven.” Helaas wordt deze mogelijkheid ons vaak ontnomen. Daarom pleit Transforming Freedom voor actieve deelname van burgers in de strijd voor internetvrijheid.

Geïnspireerd door de open source en free software beweging, streeft Transforming Freedom naar samenwerking tussen burgers om projecten te realiseren die internetvrijheid stimuleren. Een voorbeeld van zo’n project is de FreedomBox. Een project dat privé-communicatie privé wil houden door burgers controle te geven over hun eigen gegevens. Volgens mede-oprichter van Transforming Freedom, Andreas Leo Findeisen, is burgers opnieuw de touwtjes in handen geven een van de belangrijkste doelen van de organisatie: “Wij als samenleving moeten onze digitale cultuur verbeteren door zelf controle te hebben over onze online activiteiten.”

Als je de doelen van Bits of Freedom steunt, is het zeker interessant om eens een kijkje te nemen in het archief van Transforming Freedom. Het waardevolle materiaal dat Transforming Freedom aanbiedt, geeft je een breder perspectief op het begrip internetvrijheid. En net als Bits of Freedom wil Transforming Freedom gehoord worden: het is belangrijk dat mensen beseffen dat ze onderdeel uitmaken van de digitale cultuur en dat internetvrijheid het waard is om te verdedigen. Want elke stem telt. En hoe meer stemmen we laten horen, des te meer politieke partijen en bedrijven ons horen en achter ons doel gaan staan: een open en vrij internet.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.