https://www.flickr.com/photos/mag3737/3014634141/in/photolist-5AoMGH-5EDuGT-7KGXc9-9p6EF9-nQtug3-qWXHC1-9p6FzN-bqFpeh-9p3ELe-ny3L7y-iySrM8-nQf84B-nQopq9-nQop7U-nQtupj-9p6G97-9p3Dra-ixZPrv-9Qxq3L-8gBSuy-7JrA6C-mHV6C-kCcGi-7SGfFq-i3GTBV-bxBqRq-7JnCKX-kCcGm-4deYCK-bzwpDU-9Anax6-4v3rdK-7NJXCK-fGvaP3-SzXz8w-aLxE7-4uJmBt-7PYXsw-8fakXy-7BEhPo-8uj4YK-8eRfvR-8fakZs-jPsGRp-2NELnR-bAAuTy-7JnDVk-8vnCR2-ashbw3-8XvFDC
Bits of Freedom pleit voor emailgeheim in Grondwet

Zo vind je een goed alternatief voor Gmail

Duik eens in het archief van Transforming Freedom
DOSSIER: Doe-het-zelf

We blogten al eerder over de ingrijpende wijzigingen van het privacybeleid van Google. Reden voor veel mensen om hun accounts op te heffen. Maar zelfs als je niet een volledig Google-vrij dieet volgt, kan spreiding van je diensten en gegevens nuttig zijn. Je minimaliseert daarmee de schade in geval van een datalek en je maakt het moeilijker om gedetailleerde gedragsprofielen van jou te maken. Hoog tijd dus om eens te polsen of Gmail geduchte concurrentie heeft.

Bits of Freedom houdt van keuzevrijheid (en van overzichtelijke lijstjes). Daarom geven we je enkele criteria om een waardige opvolger van je Gmail-account te benoemen. En om je alvast op weg te helpen maakten we ook een voorselectie van alternatieve diensten.

5 vragen die je je moet stellen bij het kiezen van een e-maildienst:

Wat is de focus van de dienst?

Smaken verschillen. De een houdt van een spartaanse interface, de ander wil een weelde aan features. Daarom hoeft een dienst niet voor iedereen geschikt te zijn. Is het voor particulier of voor commercieel gebruik? Hoeveel opslagruimte heb je nodig? Log je regelmatig in vanaf openbare pc's en biedt de dienst daarvoor veiligere opties?

Hoeveel kost het?

Tegenwoordig zijn veel emaildiensten gratis. Dat betekent niet dat ze niks van jou terug verwachtenLees hier nog eens de discussie na bij TED over jouw data als betaalmiddel. Vaak verdienen deze bedrijven aan de hand van (gerichte) advertenties hun brood. Met name in het geval van je vertrouwelijke email kan het de moeite waard zijn om een bescheiden bedrag uit te geven om je privacy te bewaren.

Wat willen ze van me weten?

In Nederland mag een emaildienst alleen persoonsgegevens vragen voor een gerechtvaardigd (en expliciet omschrevenZo staat dat ook in de Wet Bescherming Persoonsgegevens) doel. Dat een betaalde dienst gegevens van je nodig heeft om te factureren spreekt voor zich, maar vraag je bij het aanvragen van een gratis account eens af wat voor belang zij zouden hebben om te weten dat jij een 26-jarige man bent, die woont op de Niets-te-verbergen-straat in Amsterdam.

Waar staan de servers?

Deze vraag is vooral van belang voor twee zaken: wat een dienst mag doen met je gegevens en de moeite die het je kost om je gelijk te halen bij de rechter. Emaildiensten van Nederlandse bodem vallen duidelijk onder de Wet Bescherming Persoonsgegevens en het Nederlands privaatrecht. Gegevensbescherming wordt minder evident (en het vliegticket een stuk duurder) als je onenigheid krijgt met een buitenlandse dienst met haar servers in een Amerikaanse data center.

Wat als er iets mis gaat?

Iedereen heeft wel eens het spreekwoord “in tijden van nood kent men zijn ware vrienden” gehoord. Niets is zo frustrerend als wachtenDe geweldige XKCD slaat de spijker op z'n kop op een reactie van een systeembeheerder als jouw hele emaildienst onbereikbaar is. Controleer van tevoren of de dienst voldoende mogelijkheden heeft om je snel te woord te kunnen staan. Daarbij kun je denken aan Twitter, Skype of zelfs via WhatsappSteeds meer klantenservices gebruiken Whatsapp.

Een voorselectie uit het gigantische aanbod op internet:

Opera
Deze gratis, Noorse dienst vereist geen persoonlijke gegevens bij aanmelding en biedt een fraaie, no-nonsense interface. Bedrijfsmatig gebruik hebben ze liever niet.
Update 29 januari 2014: Helaas zal deze dienst vanaf maart 2014 niet meer beschikbaar zijn.

Mail.comBekijk Mail.com
Deze gratis, Amerikaanse dienst biedt veel opslagruimte in ruil voor vergaande aansprakelijkheidsbeperkingen en het opgeven van je recht op privacy (voor zover mogelijk).

Tormail
Maakt gebruik van het Tor-netwerkHier schreven we meer over het Tor-netwerk. Claimt de nadruk op privacy te leggen, maar vanwege de anonimiteit is het moeilijk om een beeld te krijgen van de organisatie erachter. Hoewel we het nut ervan kunnen inzien, is het wellicht beter geschikt voor sporadisch gebruik of als weggooiemailadres.
Update 29 januari 2014: Inmiddels blijkt dat de FBI mogelijk toegang heeft tot de database van deze dienst.

HushmailBekijk Hushmail
Het Canadeese Hushmail biedt PGP-versleutelingPGP staat voor Pretty Good Privacy. Wikipedia hgeeft meer uitleg voor je emails via een eigen webinterface. Het voordeel daarvan is dat je emails onleesbaar over het internet worden gestuurd en dat de ontvanger niet ook over PGP hoeft te beschikken. Het nadeel is dat je de sleutel (en dus de vertrouwelijkheid) van je email uit handen geeft.

XXLhostingBekijk XXLhosting (Zimbra)
Deze Nederlandse hostingprovider biedt met Zimbra een volledige emailsuite aan tegen een betaalbare prijs van 4 euro per account van 3GB. Vervangt ook Google Calendar en Contacts. Handig is ook dat je je oude emails vanuit Gmail kan importeren.

CysoBekijk Cyso (Zimbra)
Ook Cyso is van Nederlandse bodem en biedt de emailsuite Zimbra (met vervanging van Calendar en Contacts) aan. De goedkoopste account heeft een opslagruimte van 250MB en doet daarmee wat ouderwets aan, maar Cyso biedt genoeg andere varianten aan tegen bescheiden prijzen. Daarnaast doneren zij de emailomgeving van Bits of Freedom.

De Digitale StadBekijk De Digitale Stad
De Digitale Stad biedt een minimalistisch emailpakket aan vanaf 3GB tegen prijzen vanaf 2 euro per maand. Ook biedt DDS PGP via webmail aan. Hierbij gelden dezelfde opmerkingen als bij Hushmail. (En om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen: DDS is supporter van Bits of Freedom, maar dat heeft natuurlijk geen enkele invloed op ons oordeel).

FastmailBekijk Fastmail
From down under komt het Australische Fastmail.fm als geroepen voor mensen die regelmatig inloggen via openbare pc's. Ze bieden een ruime selectie aan veilige inlogopties, waaronder de mogelijkheid om eenmalig te gebruiken wachtwoorden te genereren en het gebruik van YubikeyHier meer over deze bijzondere sleutel. De gratis versie bevat advertenties, maar er zijn ook betaalde opties zonder reclame. Ook hier de mogelijkheid om email te importeren.

GMXBekijk GMX
Het Duitse GMX biedt gratis accounts in ruil voor advertenties. De betaalde opties gaan vanaf 3 euro. De interface is helder en duidelijk. Jammer dat ze een opt-out hanteren als je je gegevens niet verwerkt wilt zien voor marketingdoeleinden.

Zoho
Het Amerikaanse Zoho lijkt van alle alternatieven het meest op Gmail. Van de kleurrijke interface tot de uitgebreide functionaliteit: je zou in theorie je hele Google set-up kunnen verplaatsen naar Zoho. Zoho biedt gratis accounts voor persoonlijk gebruik. Om van de betaalde opties gebruik te maken moet je eerst over een domeinnaam beschikken.

Lavabit
Lavabit is een Amerikaanse dienst die zich bewust is van de privacygevaren van haar nationale wetgeving. Ze bieden verschillende varianten aan, maar de gratis versies bieden zo weinig opslagruimte dat ze wellicht niet interessant zijn voor veel gebruikers. De premium varianten zijn betaalbaar en bieden de mogelijkheid om je email bij binnenkomst te laten versleutelen met jouw wachtwoord. Ook hier geldt de Hushmail-opmerking: hoog korreltje-zout-gehalte.Update 12 augustus 2013: De beheerders van Lavabit hebben de dienst (in ieder geval voorlopig) uit de lucht gehaald.

Welke alternatieven gebruiken jullie? Eigenaardige algemene voorwaarden gelezen? Wie zijn doe-het-zelvers? We horen graag jullie ervaringen!

 1. Michiel

  Nuttige lijst!

 2. Raimond

  Misschien handig om ook de pro’s en con’s van iCloud en Hotmail toe te voegen, verder mis ik nogaltijd een uitleg over het al dan niet mogelijk zijn van het behouden van het @gmail.com adres.

 3. Karlo

  Zelf hosten! Ik ben bezig met een overzicht, wie wil helpen kan mailen:
  http://karloluiten.nl/google-product-alternatives/

 4. Willem

  Ik ben aan het uitzoeken hoe ik alles zelf kan regelen op mijn eigen home server. Hoewel de e-mail port vaak geblokkeerd staat, dus daarvoor zal ik dan toch een VPS of iets dergelijks moeten gebruiken. Nu nog even veel lezen, maar uiteindelijk mijzelf losknippen van Google of andere cloud diensten.

 5. NULL

  Twee belangrijke punten van aandacht: wordt IMAP ondersteund (pop3 is archaïsch, webmail is onpraktisch) en wordt SSL/TLS voor transportencryptie ondersteund. Dat laatste is vooral belangrijk, op steeds meer plekken wordt “gratis wifi” aangeboden dat vaak volledig onversleuteld is (NS!) en waarbij dus iedereen in de buurt al je verkeer kan afluisteren. Vink dus *altijd* ssl/tls aan in je mailclient, en vergeet vooral niet dat op je mobiel ook te doen.

  Zelf heb ik domeinnaam + e-mail bij Nederhost. Prettig snelle en goede service zonder dat ik me zorgen hoef te maken over privacy. Dat ze hun facturen netjes als PDF in digitaal ondertekende e-mail versturen zegt mij al genoeg 🙂

 6. HdR

  Deels in navolging op @Ralmond, kunnen jullie wellicht ook wat meer de focus verbreden ivm de redelijk standaard Googlebashing van de laatste tijd?
  Kan het er volledig mee eens zijn dat Google geen direct lichtend voorbeeld van privacy-helderheid is (hoeft men ook niet), maar de berichtgeving is wel heel erg eenzijdig anti-google.

  Het zou van zorgvuldigheid getuigen als er niet enkel op (semi)-lokale margediensten gericht zou worden, zet eens Office 365, naast iCloud, naast Google Apps en werk de privacy-voorwaarden daarvan eens inhoudelijk uit, dat zou een ladingdekkende vergelijking opleveren.

  En helaas, dat zijn idd enkel US-gebaseerde diensten, graag laat ik me informeren over totaalaanbieders in de EU, want Zimbra is een leuke groupware-calender app, documentenuitwerking is vrijwel non-existant, Zoho komt idd aardig in de buurt, maar hoe zit het met hun voorwaarden (lees ik niets over).

 7. PietPuk

  Ik mis Yandex in het overzicht. Volgens mij een heel goed (gratis) alternatief

 8. Arjan

  Je kunt ook gewoon gebruik maken van een standaard webhostingprovider zoals Antagonist.nl . Dan heb je naast webmail/mailserver ook nog eens ruimte voor een website en een eigen domeinnaam :).

 9. Martijn Loth

  @PietPuk: Cool. Bedankt voor de tip! Die kenden we nog niet! 🙂

  @HdR: Dank voor je reactie. Het klopt dat Google niet de enige aanbieder van online-diensten is die geen lichtend voorbeeld is op het gebied van privacy. Het is wel een van de grootste en daardoor krijgt het de laatste tijd meer aandacht. Dat neemt niet weg dat ook andere aanbieders kritisch onder de de loep moeten worden genomen als daar aanleiding toe is. Dat zullen we de komende tijd blijven doen. En ook wij zijn nog actief op zoek naar totaalaanbieders in de EU, dus we houden ons zeker aanbevolen voor tips op dat vlak!

 10. Jan

  Ik heb een site gehost op mijndomein.nl met natuurlijk een eigen url. Hierbij zit automatisch een email-account, een waarvanuit outlook kan werken, maar er is ook een webbased email afhandelaar, zodat je je mail vanaf iedere publieke computer kan inzien en bewerken.
  Ik heb zo een eigen email-systeem dat op de schijven van mijndomein.nl staat zonder reclame en zonder inbreuk op mijn privacy.

 11. Henri

  Je provider biedt toch ook een e-mail service? Je gegevens hebben ze reeds, dus je hoeft geen tweede partij je gegevens te verstrekken. Bovendien reclamevrij.

 12. Martijn Loth

  @Henri: Goede punten. Nadeel is dan dat een partij toegang heeft tot *veel* gegevens. Dat kan deels tegen gegaan worden door je gegevens te verspreiden over meerdere diensten.

 13. Evernest

  @Henri: Nadeel is natuurlijk wel dat als je van provider wisselt, je mail adres vervalt. Dit probleem heb je niet als je een eigen domeinnaam hebt of bv een mailadres hebt bij DDS. Zo kun je van provider wisselen zonder je mailadres te verliezen.

 14. Peter

  Yandex is OK,
  Chrome kan de vertaling uit cyrillic voor je doen (oh the irony…)
  Ontdekte Yandex in 2010, heb toen wat Yandex-engineers ontmoet: Brilliant Folk, Very Clever.
  Maar… deze jongens waren zelf heel erg reluctant om op FB of andere social-networks te gaan. “We know too much about what goes on in the background”…. (ik vermoed ook dat ze dezelfde avond nog meekeken met wat ik deed).

 15. hoppy

  fastmail is toch ook aan te raden
  zelf gebruik ik dit al enkele jaren
  meerdere free acounts doen ze ook niet moeilijk over

  goed en overzichtelijk
  25 mb gratis
  dus voor gewone mail best practies

 16. Marinus

  Na 3 weken niet ingelogd te hebben bij Hushmail wordt je account geblokkeerd en de mogelijkheid gegeven de blokkade op te heffen door aanschaf van een betaald pakket.

  Tevens staat in de voorwaarden dat wanneer de amerikaanse staat vraagt om gegevens zij die geven.

 17. Greenhost

  Goede mail zonder gelogd te worden kan helaas alleen nog bij ons. We roepen nog steeds iedereen op om z’n ISP of hoster te vragen om ook te stoppen met loggen.

  Zie ook http://logmeniet.nl/

 18. Ginea

  GMX laat qua functionaliteit te wensen over, support is ronduit slecht. En alle mail die ik vanaf mijn info@mijndomeinnaam.nl doorstuur naar GMX wordt gezien als SPAM, en dat is dus praktisch alle e-mail. Qua webinterface naar mijn idee het meest overzichtelijk en komt nog het dichts bij een alternatief voor Gmail.

  In bovenstaand lijstje mis ik Apple mail, aangezien ik wel benieuwd ben hoe die is in vergelijking tot Google’s Gmail.

  • Sarah

   Na de revelaties van Snowden, weten we inmiddels ( nog beter ) dat je dus niet bij Apple je privacy zoeken …

 19. henk

  mail.com zet de ontvangen emails niet gratis door, dat kost 3,95 per maand ! niet bepaald joepie.
  ik was wel een uur verder na aanmaken account, storing melden en instellen om deze tegenvaller te ontdekken. u zij gewaarschuwd.

 20. Anonymous

  Een prangende vraag:

  Kan email gekoppeld aan een .nl domeinnaam afgetapt worden door de Nederlandse overheid of niet?

  Welke landen kennen nog geen wettelijke bewaarplicht? Want providers zullen ook de privacy door lokale wetgeving moeten schenden.

  Liever een klein bedragje betalen dan een gratis dienst want gratis bestaat op termijn niet.

  • Eelco

   Wel of niet .nl is irrelevant, het gaat er om via welke route het verkeer loopt en of het encrypted is. Veel email gaat totaal unencrypted van mailserver naar mailserver. Als je je eigen mailserver beheert kun je zorgen dat alleen encrypted communicatie wordt geaccepteerd, en als dan de sturende partij ook nog het SSL certificaat valideert kan niemand het afluisteren.

  • Bert

   @ANONYMOUS
   Jammer dat je vraag onbeantwoord blijft en EELCO daar zo mee omgaat.
   Wie met wie communiceert per mail en wanneer is een grote bron van informatie die je absoluut moet uitschakelen. Encryptie verandert daar niets aan en je moet dus eerst die basis regelen.
   Ik heb helaas geen antwoord. Ik hoop dat iemand hier serieus op ingaat.

  • AvA

   ?
   weet iemand het antwoord?
   ?

 21. Gre

  Myopera geeft al 2 dagen geen support. Je kunt niet vanuit 2 devices tegelijkertijd ingelogd zijn. Bij gmail yahoo etc. kan dat wel. Nadeel gmail is dat je portable nr moet geven met alle spam van dien. Bij yahoo heb je die niet maar wel veel reclame (word er gek van).

  Account bij yandex openen lukt ook al niet. Veel russsche reclame

 22. Gert

  Pimbox kan ook op de lijst. Dat is een Zarafa-gebaseerde (mail, kalender, etc.) cloudoplossing door Campai.

  Zarafa is een opensource alternatief voor Microsoft Exchange dat je ook prima zelf kunt hosten op een Linux-machine.

 23. asdf

  Ik gebruik uit principe al geen cloud-based e-mail, precies vanwege dit soort dingen. Ik draai zelf een e-mail server (nog wel op een vps, maar daarvan weet ik tenminste precies bij wie hij draait).

  Dit lijkt me trouwens een mooi moment om eindelijk eens PGP aan de man te brengen.

 24. niemsz

  Haal Cyso maar van het lijstje, want zij accepteren geen particulieren als klant

 25. Fred

  Lavabit kan er ook af…

 26. Anon

  Hieronder 4 alternatieven die bekend staan om hun privacybeleid en die zijn overgebleven na heel veel sites en ervaringen te hebben gelezen:

  * Mailoo.org ( Frankrijk ) is gratis, geen advertenties. Incl. optie van een autoscript die Thunderbird voor je configureert; met Enigmail kun je vervolgens je mail versleutelen (hetgeen sowieso is aan te raden)

  * Secure-Mail.biz ( IJsland ) ondersteunt PGP, S/MIME en is gratis ( met ads, maar die zie ik niet want draai oa AdblockPlus) of betaalde service €2,08 (POP3), € 3,33 (POP3+IMAP), etc. Keuze uit diverse domeinnamen en extra alias(en)

  * Reclamevrij en op groene energie draaiende office, servers en excellente service van posteo.de (Duitsland) voor 1€ p/m;

  * Een donatie van (min. 15,- p/j) wordt verwacht door het idealistische Autistici/Inventati (Italie) voor het gebruik van een mailadres (naar keuze uit lijst) incl. max 5 alias, iets meer voor Noblog en andere services die ze bieden op hun gedecentraliseerde Linux-servers. Voor noodgebruik of op reis kun je een gratis VPN-verbinding aanvragen die 7 dagen geldig is; geven hun eigen certificaat uit dus je moet je systeem of browser eerst toestemming geven. Op hun site vindt je niet alleen info en links hoe thunderbird/enigmail te configureren en te gebruiken, maar ook over de meest anonieme wijze van mailen (van die versleutelde mails), nl. door remailers.

  TIP: wil je overstappen van G/H/Rotmail naar een betrouwbaarder mailprovider, gebruik dan niet je g/h/rotmailadres om je accountbevestiging te ontvangen, maar een extra (gratis) account van een van bovenstaande providers.

 27. Marije

  Dank voor deze lijst. Welke provider staat nu na (of: nog steeds in) de hele Snowden-affaire nog overeind als écht veilig? Ik begrijp dat ik zelf zou moeten versleutelen, en alles via ontelbare tussen-sites e.e. zou moeten versturen, maar als digibeet gaat me dat niet lukken. Wat is dan het beste alternatief?
  Dank,

 28. Tom

  Opera stopt er ook mee, wegens teveel succes…

  • bburg

   MyOpera was in feite een FastMail-kloon. Na eerst FastMail gekocht te hebben heeft Opera het weer terug laten kopen door de oorspronkelijke eigenaren. Opera wil terug naar haar core-business (browser) en heft daarom de e-maildienst op, maar ook de MyOpera community.

 29. jeje

  mail.be is ook gratis, maar als je iets meer wilt betaal je 3 euro per maand.

 30. bburg

  Mijn nr. 1 is FastMail.
  Wil je echt ‘veilig’ dan is Runbox (www.runbox.com) een goede optie. Alles volledig op Noors grondgebied.
  Beide zijn overigens geen gratis providers.

  • M.P. van Dobben de Bruijn

   Volgens de site van RunBox hebben ze ook een server in de USA .. het is:

   https://runbox.com/price-plans/

   zelfs de default voor Webhosting Storage Space alhoewel een Noorse optie beschikbaar is.

   De USA overheid en rechters stellen zich op het standpunt dat wie daar een vestiging heeft of vertegenwoordigd is zich heeft te conformeren aan hun “recht” (wetten is beter misschien) en dus op basis van o.a. de Patriot Act de gegevens van klanten, gebruikers etc. dient te overhandigen waar ter wereld die zich ook maar bevinden. Zie de openlijke ruzie die bijvoorbeeld Microsoft terzake met ze heeft over hun Ierse vestiging.

   Lijkt me een zinnige vraag of RunBox kunnen en willen garanderen dat hun email-diensten door die webhosting en/of data-server(s) in de USA niet onder die regels (gaan) vallen.

   hartelijke groet,
   vanuit Leeuwarden
   M.P. van Dobben de Bruijn

  • bburg

   Runbox biedt inderdaad ook webhosting, maar de mailservers staan in Noorwegen.

 31. willemse

  gmx.net, bulkt van reclame, maar hey, werkt wel
  Encrypted binnen ring van duitse providers

 32. stephan

  ‘Important: My Opera will be shut down on March 1, 2014. ‘

 33. Bas

  Tormail wordt intussen meegelezen door de FBI.

  Lees dit artikel van Wired:
  http://www.wired.com/threatlevel/2014/01/tormail/

 34. Martijn Loth

  Nuttige reacties. Veel dank! Ik heb zojuist de lijst bijgewerkt.

 35. Lars

  Is Cylo en XXL hosting ook geschikt voor een particulier account?

  • Martijn Loth

   XXL levert aan particulieren. Cyso richt zich op zakelijke verbruikers, maar levert via een aantal resellers aan particulieren. Je kan ze het best even bellen om te vragen over de mogelijkheden.

   Sinds het schrijven van de blog zijn er overigens Nederlandse Zimbra-providers bijgekomen. Je kan een actueel overzicht vinden op https://www.zimbra.com/partners/zimbra_service_providers.html

 36. Johan de Vries

  Ik zou mail.ru eens proberen!! De moeite waard. Interface kan je op Engels doen..

 37. Nico

  Ik zou graag eens een overzicht zien van de mate van privacy overtreding/bescherming met een vergelijking tussen diverse mail+agenda opties, waarvan de bekenste zijn: Hotmail, Gmail en iCloud (Apple). Bij voorkeur een aantal duidelijk alternatieven tegen betaling of betalen met belast worden met reclame’s. In elk geval die de keuze geven uit één van de twee voorgaande opties of alleen betaald.

 38. Znap!

  Wat verwachten jullie hiervan? Iemand dit al ge-beta-test? https://beta.startmail.com/

 39. Wim

  GMX wordt aanbevolen. Enkele jaren heb ik GMX gebruikt, omdat ik in Duitsland woonde en GMX mijn internetprovider was. Wat een spam krijg je van/via GMX, echt gruwelijk. Ben heel blij dat daar af ben.

 40. Maillady

  Weet iemand of je bij Vodafone ook een e- mail adres aan kan maken?
  Ik wil van mijn gm….account af want ik krijg nu steeds alles in het Turks ook op de zoekpagina.

 41. PIT

  Fastmail is zo te zien niet meer gratis (60 dagen trial en daarna vanaf USD10/yr)
  Het ‘Duitse’ GMX is onderdeel van 1&1 en daarmee broertje of zusje van mail.com. 1&1 heeft het over 1 datacenter dat in de US staat, dus daarmee zou Duitse privacy vervallen.
  Mail.com gebruik ik zelf voor m’n niet-serieuze mails en werkt prima. Met NoScript op Firefox krijg ik daar geen enkele pop-up of ad en spam in de mailbox blijft beperkt to ±1 per dag dat er in Nigeria iemand overleden is die mij 2 miljoen wil nalaten.
  Volgens mij is geen enkele mail-dienst 100% safe voor wat betreft meelezen en data-opslag en het lijkt me wel duidelijk dat elke cloud-storage per definitie onbetrouwbaar is.

  • PIT

   Sry for self-post maar aanvullend over mail.com : NoScript geeft sinds ze een nieuwe layout hebben bij mail.com een XSS-error (cross site scripting) en kan alleen geopend worden door ‘onveilig’ te herladen. Daar heb ik tot nu toe overigens nog geen nadelen van ondervonden.
   En nog iets, ik weet niet wat Henk (gepost in 2012) bedoelde met ‘mail.com zet de ontvangen emails niet gratis door, dat kost 3,95 per maand ! (…) ik was wel een uur verder na aanmaken account, storing melden en instellen om deze tegenvaller te ontdekken’. Ik heb er nooit iets van gemerkt.

  • Anoniem

   dgmoutlet.
   dgmoutlet.

 42. bburg

  Graag nieuw op de lijst: Het Duitse https://mailbox.org/en

  Vermeldingswaardige eigenschappen:
  – Consistent encryption with SSL/TLS and GPG
  – Encrypted inbox
  – Completely ad-free, no analysis of user data
  – Compliant with German data privacy regulations
  – Server located in Germany (Berlin)
  – Green hosting with green power
  – Open Xchange interface

  • J

   Het leek me een mooi product, maar de klantenservice is echt ongelofelijk traag. Ik ben nu al een week bezig om iets aangepast te krijgen maar er gaan steeds 2/3 dagen overheen voordat er weer een antwoord komt. En dat terwijl ik voor een betaald account heb gekozen.

 43. checkinthebox

  Niet gratis, maar biedt alles wat je nodig hebt: http://www.mykolab.com. Hosting in Zwitserland. Gebruik het nu een jaar en kan het alleen maar aanraden.

 44. A.

  Gratis 1 GB, encrypted email waarbij je wachtwoord versleuteld wordt en daarna weer een keer versleuteld wordt op de server. Deze wordt dan gebruikt om je mail te versleutelen. De inbox is ook versleuteld. Geen moeilijk gedoe maar voor de niet-techneuten onder ons; https://tutanota.de/#!home Nog in de Betafase maar wel account te verkrijgen. De android app wordt ook getest en kan ook aangevraagd worden.

 45. Eva

  Heeft iemand ervaring met unseen.is? Zag dat dit een vrij nieuwe service is en heb nog maar weinig tot geen onafhankelijke informatie over unseen gevonden. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn (encrypted, server in IJsland, ook gratis accounts). Is het een betrouwbare club of een scam?

 46. Richard

  Sinds enkele weken is er een nieuwe aanbieder aan het firmament.
  https://soverin.net/
  Het komt uit Nederland.

  • JW

   Let op: soverin.net is een betaalde dienst – maar dat bleek mij zojuist pas nadat ik me had aangemeld voor wat ik dacht dat een gratis dienst was (er kwam alleen voorbij dat ik voor een bedragje een eigen domeinnaam kon gebruiken)

 47. Joost Koedam

  Protonmail.ch is een rijzende ster als het gaat om encrypte mail. Dienst uit Zwitserland door wetenschappers van CERN en MIT. Lijkt me zeer gebruiksvriendelijk. Ik ben overgestapt inmiddels, ook al zou ik graag meer dan 1GB tot mijn beschikking

 48. Peter

  3 jaar later nog steeds een relevant onderwerp denk ik. Hier de lijst die door prism-break.org wordt geadviseerd:

  http://www.prxbx.com/email//

 49. Miepje

  Heb ik eindelijk een keuze gemaakt, voor secure-mail.biz, lees ik op hun site dat ze geen nieuwe adressen meer aanmaken…

 50. Micha Kersloot

  Mocht je geïnteresseerd zijn in Zimbra, dan vindt je veel Nederlandstalige informatie op https://www.mailcasa.eu/ ze hebben daar ook hosted accounts.

 51. ReindeR Rustema

  http://deds.nl voor De echte Digitale Stad, gratis, 35Mb, POP, homepage, squirrelmail en roundcube voor je webmail. Op een dedicated server in een rack bij XS4ALLL in Amsterdam.

 52. Klaartje

  Ik heb een mailadres bij Tutanota.com en bij Protonmail.com. Nu vraag ik me af waarom beide maildiensten niet worden genoemd door bof.

  • Hans de Zwart

   De reden waarom de diensten niet genoemd worden heeft niets met de (kwaliteit van de) diensten zelf te maken, maar met het feit dat de blogpost ouder is dan die diensten!

   Zowel Tutonota en Protonmail zijn interessante alternatieven voor Gmail. Met name de laatste is al een vrij volwassen oplossing die technisch goed in elkaar lijkt te zitten.

 53. Wim

  Mogelijk is ook de mailservice van Vivaldi Browser een goed alternatief voor Gmail ( https://webmail.vivaldi.net/# ). Het voordeel van deze maildienst is dat de servers op IJsland staan. Om hiervan gebruik te kunnen maken is het wel noodzakelijk om je aan te melden als lid van de Vivaldi Gemeenschap.

 54. Ontgoogling – krebos

  […] Een goed alternatief voor Gmail […]

 55. Tinne

  Dank voor dit artikel en het hele B.O.F.!
  Een paar vragen aangaande e-mail:
  – Ik heb sinds kort een Tutanota adres maar het lijkt erop dat je enkel end-to-end encryptie hebt als je een wachtwoord instelt. Of heb ik het mis? En hoe geef je dat wachtwoord dan veilig door he…?
  – Zijn er intussen veilige mailboxen waarnaar je alles uit je Gmail kunt overzetten en ook een 50tal GB opslagruimte kunt krijgen?
  Ik heb ergens gelezen dat je ook Gmailberichten kunt versleutelen, maar heb het niet helemaal begrepen (ben nogal een leek)

  • Hans de Zwart

   Hoi Tinne,

   Wat je schrijft over Tutanota klopt (tenzij de ander ook een Tutanota account heeft). Het is de bedoeling dat je het wachtwoord via een ander kanaal met die persoon deelt, als je elkaar fysiek een keer spreekt bijvoorbeeld of via Signal.

   Ik ken niet direct een veilige mailbox waar je zoveel GB ruimte krijgt, maar je zou eens bij Protonmail kunnen kijken: https://protonmail.com/signup. Gratis zal het niet zijn.

   Je kunt inderdaad bij Gmail gewoon PGP gebruiken voor het versleutelen van je mail, maar dan moet jou ontvanger ook PGP gebruiken. Omdat dit niet heel makkelijk is, zijn er niet zo heel veel mensen die dit doen.

   Kijk voor meer informatie:
   https://toolbox.bof.nl/overzicht/categorie/e-mail/

   Succes! Hans

 56. Paul

  De link naar XXLhosting (Zimbra) werkt niet. Bieden zij nog wel Zimbra aan? Ik kan dat niet op hun site vinden

 57. Ben

  Op basis van deze lijst heb ik (voorlopig) voor Zoho gekozen. Zoho is niet uit de VS maar uit India. Het is inmiddels noodzakelijk om een eigen domeinnaam te hebben. Op basis hiervan kunnen diverse clouddiensten, waaronder mail, gratis worden gebruikt.

 58. Frans Lepoutre

  Goedemorgen team BoFreedom,

  Ik gebruik sinds 06 jaren Fastmail in (bijna) volle tevredenheid.
  Zij hebben NIET een gratis versie met reclame.

 59. Michel Tonneijck

  19 maart 2020 Geprobeerd me als particulier bij Zoho aan te melden. Dat mislukte met verificatiecode.Supportdesk reageert binnen aantal uren op mail met probleem. Zoho meldt gehackt te zijn, verificatie via telefoon te hebben uitgeschakeld en biedt aan om verificatie te doen door hen via remote toe te laten op mijn computer. Daar pas ik voor, dat gaat tegen alle betrouwbare veiligheidsregels in.

 60. Karl

  Ik heb ondertussen hushmail maar ik ben ook te weten gekomen dat het moederbedrijf van deze provider gevstigd is …in de USA !! Dat stelt toch wel vraagtekens bij de privacy en beveiliging van de gegevens. De service is optimaal bij betaalde account. De “free version” is beperkt tot 14 dagen en dient slechts als kennismaking.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.