• Menu

0 recente resultaten

https://www.flickr.com/photos/mag3737/3014634141/in/photolist-5AoMGH-5EDuGT-7KGXc9-9p6EF9-nQtug3-qWXHC1-9p6FzN-bqFpeh-9p3ELe-ny3L7y-iySrM8-nQf84B-nQopq9-nQop7U-nQtupj-9p6G97-9p3Dra-ixZPrv-9Qxq3L-8gBSuy-7JrA6C-mHV6C-kCcGi-7SGfFq-i3GTBV-bxBqRq-7JnCKX-kCcGm-4deYCK-bzwpDU-9Anax6-4v3rdK-7NJXCK-fGvaP3-SzXz8w-aLxE7-4uJmBt-7PYXsw-8fakXy-7BEhPo-8uj4YK-8eRfvR-8fakZs-jPsGRp-2NELnR-bAAuTy-7JnDVk-8vnCR2-ashbw3-8XvFDC

Zo vind je een goed alternatief voor Gmail

We blogten al eerder over de ingrijpende wijzigingen van het privacybeleid van Google. Reden voor veel mensen om hun accounts op te heffen. Maar zelfs als je niet een volledig Google-vrij dieet volgt, kan spreiding van je diensten en gegevens nuttig zijn. Je minimaliseert daarmee de schade in geval van een datalek en je maakt het moeilijker om gedetailleerde gedragsprofielen van jou te maken. Hoog tijd dus om eens te polsen of Gmail geduchte concurrentie heeft.

Bits of Freedom houdt van keuzevrijheid (en van overzichtelijke lijstjes). Daarom geven we je enkele criteria om een waardige opvolger van je Gmail-account te benoemen. En om je alvast op weg te helpen maakten we ook een voorselectie van alternatieve diensten.

5 vragen die je je moet stellen bij het kiezen van een e-maildienst:

Wat is de focus van de dienst?

Smaken verschillen. De een houdt van een spartaanse interface, de ander wil een weelde aan features. Daarom hoeft een dienst niet voor iedereen geschikt te zijn. Is het voor particulier of voor commercieel gebruik? Hoeveel opslagruimte heb je nodig? Log je regelmatig in vanaf openbare pc's en biedt de dienst daarvoor veiligere opties?

Hoeveel kost het?

Tegenwoordig zijn veel emaildiensten gratis. Dat betekent niet dat ze niks van jou terug verwachtenLees hier nog eens de discussie na bij TED over jouw data als betaalmiddel. Vaak verdienen deze bedrijven aan de hand van (gerichte) advertenties hun brood. Met name in het geval van je vertrouwelijke email kan het de moeite waard zijn om een bescheiden bedrag uit te geven om je privacy te bewaren.

Wat willen ze van me weten?

In Nederland mag een emaildienst alleen persoonsgegevens vragen voor een gerechtvaardigd (en expliciet omschrevenZo staat dat ook in de Wet Bescherming Persoonsgegevens) doel. Dat een betaalde dienst gegevens van je nodig heeft om te factureren spreekt voor zich, maar vraag je bij het aanvragen van een gratis account eens af wat voor belang zij zouden hebben om te weten dat jij een 26-jarige man bent, die woont op de Niets-te-verbergen-straat in Amsterdam.

Waar staan de servers?

Deze vraag is vooral van belang voor twee zaken: wat een dienst mag doen met je gegevens en de moeite die het je kost om je gelijk te halen bij de rechter. Emaildiensten van Nederlandse bodem vallen duidelijk onder de Wet Bescherming Persoonsgegevens en het Nederlands privaatrecht. Gegevensbescherming wordt minder evident (en het vliegticket een stuk duurder) als je onenigheid krijgt met een buitenlandse dienst met haar servers in een Amerikaanse data center.

Wat als er iets mis gaat?

Iedereen heeft wel eens het spreekwoord “in tijden van nood kent men zijn ware vrienden” gehoord. Niets is zo frustrerend als wachtenDe geweldige XKCD slaat de spijker op z'n kop op een reactie van een systeembeheerder als jouw hele emaildienst onbereikbaar is. Controleer van tevoren of de dienst voldoende mogelijkheden heeft om je snel te woord te kunnen staan. Daarbij kun je denken aan Twitter, Skype of zelfs via WhatsappSteeds meer klantenservices gebruiken Whatsapp.

Een voorselectie uit het gigantische aanbod op internet:

Opera
Deze gratis, Noorse dienst vereist geen persoonlijke gegevens bij aanmelding en biedt een fraaie, no-nonsense interface. Bedrijfsmatig gebruik hebben ze liever niet.
Update 29 januari 2014: Helaas zal deze dienst vanaf maart 2014 niet meer beschikbaar zijn.

Mail.comBekijk Mail.com
Deze gratis, Amerikaanse dienst biedt veel opslagruimte in ruil voor vergaande aansprakelijkheidsbeperkingen en het opgeven van je recht op privacy (voor zover mogelijk).

Tormail
Maakt gebruik van het Tor-netwerkHier schreven we meer over het Tor-netwerk. Claimt de nadruk op privacy te leggen, maar vanwege de anonimiteit is het moeilijk om een beeld te krijgen van de organisatie erachter. Hoewel we het nut ervan kunnen inzien, is het wellicht beter geschikt voor sporadisch gebruik of als weggooiemailadres.
Update 29 januari 2014: Inmiddels blijkt dat de FBI mogelijk toegang heeft tot de database van deze dienst.

HushmailBekijk Hushmail
Het Canadeese Hushmail biedt PGP-versleutelingPGP staat voor Pretty Good Privacy. Wikipedia hgeeft meer uitleg voor je emails via een eigen webinterface. Het voordeel daarvan is dat je emails onleesbaar over het internet worden gestuurd en dat de ontvanger niet ook over PGP hoeft te beschikken. Het nadeel is dat je de sleutel (en dus de vertrouwelijkheid) van je email uit handen geeft.

XXLhostingBekijk XXLhosting (Zimbra)
Deze Nederlandse hostingprovider biedt met Zimbra een volledige emailsuite aan tegen een betaalbare prijs van 4 euro per account van 3GB. Vervangt ook Google Calendar en Contacts. Handig is ook dat je je oude emails vanuit Gmail kan importeren.

CysoBekijk Cyso (Zimbra)
Ook Cyso is van Nederlandse bodem en biedt de emailsuite Zimbra (met vervanging van Calendar en Contacts) aan. De goedkoopste account heeft een opslagruimte van 250MB en doet daarmee wat ouderwets aan, maar Cyso biedt genoeg andere varianten aan tegen bescheiden prijzen. Daarnaast doneren zij de emailomgeving van Bits of Freedom.

De Digitale StadBekijk De Digitale Stad
De Digitale Stad biedt een minimalistisch emailpakket aan vanaf 3GB tegen prijzen vanaf 2 euro per maand. Ook biedt DDS PGP via webmail aan. Hierbij gelden dezelfde opmerkingen als bij Hushmail. (En om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen: DDS is supporter van Bits of Freedom, maar dat heeft natuurlijk geen enkele invloed op ons oordeel).

FastmailBekijk Fastmail
From down under komt het Australische Fastmail.fm als geroepen voor mensen die regelmatig inloggen via openbare pc's. Ze bieden een ruime selectie aan veilige inlogopties, waaronder de mogelijkheid om eenmalig te gebruiken wachtwoorden te genereren en het gebruik van YubikeyHier meer over deze bijzondere sleutel. De gratis versie bevat advertenties, maar er zijn ook betaalde opties zonder reclame. Ook hier de mogelijkheid om email te importeren.

GMXBekijk GMX
Het Duitse GMX biedt gratis accounts in ruil voor advertenties. De betaalde opties gaan vanaf 3 euro. De interface is helder en duidelijk. Jammer dat ze een opt-out hanteren als je je gegevens niet verwerkt wilt zien voor marketingdoeleinden.

Zoho
Het Amerikaanse Zoho lijkt van alle alternatieven het meest op Gmail. Van de kleurrijke interface tot de uitgebreide functionaliteit: je zou in theorie je hele Google set-up kunnen verplaatsen naar Zoho. Zoho biedt gratis accounts voor persoonlijk gebruik. Om van de betaalde opties gebruik te maken moet je eerst over een domeinnaam beschikken.

Lavabit
Lavabit is een Amerikaanse dienst die zich bewust is van de privacygevaren van haar nationale wetgeving. Ze bieden verschillende varianten aan, maar de gratis versies bieden zo weinig opslagruimte dat ze wellicht niet interessant zijn voor veel gebruikers. De premium varianten zijn betaalbaar en bieden de mogelijkheid om je email bij binnenkomst te laten versleutelen met jouw wachtwoord. Ook hier geldt de Hushmail-opmerking: hoog korreltje-zout-gehalte.Update 12 augustus 2013: De beheerders van Lavabit hebben de dienst (in ieder geval voorlopig) uit de lucht gehaald.

Welke alternatieven gebruiken jullie? Eigenaardige algemene voorwaarden gelezen? Wie zijn doe-het-zelvers? We horen graag jullie ervaringen!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag