Vijf tips voor films en series over privacy

Datalek: Rechercheur verliest overvaldossier

Stemming Eerste Kamer Telecommunicatiewet uitgesteld
DOSSIER: Zwartboek datalekken

Bits of Freedom heeft haar Zwartboek Datalekken weer eens uitgebreid. Een rechercheur van de Politie Rotterdam-Rijnmond heeft een dossier met vertrouwelijke informatie over een aantal onderzoeken verloren.

De rechercheur had het dossier in Rotterdam op het dak van de auto gelegd en daarna vergeten en weggereden. In het dossier zit informatie over een onderzoek naar een aantal overvallen. Een deel van die informatie is al publiek, maar een deel betreft ook vertrouwelijke informatie. Het bevat ondermeer kopieën, verhoren, foto’s en informatie van verdachten.

Er is door een groot aantal politiemedewerkers naar het dossier gezocht, maar zonder resultaat.

Bits of Freedom houdt een Zwartboek Datalekken bij om aandacht te vragen voor een groeiend probleem: er wordt steeds meer informatie over ons opgeslagen, en het risico dat de verantwoordelijke de controle over de informatie verliest groeit daarmee ook. Bits of Freedom heeft tegelijkertijd een tekstvoorstel voor een wetsartikel geschreven dat beheerders van databanken verplicht om datalekken direct te melden. Zij heeft dat tekstvoorstel toegelicht in een position paper.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.