• Menu

0 recente resultaten

Stemming Eerste Kamer Telecommunicatiewet uitgesteld

Afgelopen vrijdag werd bekend dat het debat in de Eerste Kamer over de Telecommunicatiewet wordt uitgesteld. Morgen is dus niet erop of eronder voor netneutraliteit: we zullen nog even geduld moeten hebben. Het uitstel houdt verband met de vorige week door het CPB gepresenteerde verwachte begrotingstekort. Inmiddels zijn de onderhandelingen over de bezuinigingen in volle gang van start gegaan. Naar verwachting Er zal op 3 8 mei april pas over vier tot zes weken over de Telecommunicatiewet gestemd worden.

Hoe zat het ook alweer?

Onderdeel van de Telecommunicatiewet is het voorstel voor netneutraliteit. Dit beginsel zorgt ervoor dat jij als gebruiker beslist wat je met je internetverbinding doet. Providers mogen geen voorwaarden stellen: zij moeten neutraal zijn en alle diensten (zoals WhatsApp, internetbellen of Youtube) onder dezelfde voorwaarden doorgeven. Diensten mogen dus niet extra duur worden gemaakt of worden vertraagd.

In juni 2011 stemde de Tweede Kamer vóór netneutraliteit. Om ervoor te zorgen dat het beginsel van netneutraliteit ook echt een wet wordt, moet ook de Eerste Kamer vóór stemmen. Naast aannemen of afwijzen kan Eerste Kamer nog twee dingen doen: ze kan ten eerste een motie indienen en zo de regering vragen een wijziging aan te brengen op het voorstel. Daarvoor is wel een meerderheid in de Kamer vereist. Ook kan de Eerste Kamer de minister verzoeken om een novelle in te dienen bij de Tweede Kamer. De stemming in de Eerste Kamer wordt dan uitgesteld tot de Tweede Kamer de novelle heeft goedgekeurd.

We houden jullie uiteraard op de hoogte van het nieuws rondom dit wetsvoorstel. Zodra er een nieuwe datum voor het debat is, of als er een motie zou worden ingediend, lees je dat hier. Voorlopig wachten we vol spanning af!

Update: de nieuwe datum voor behandeling in de Eerste Kamer is dinsdag 3 april.
Update: de stemming is opnieuw uitgesteld in verband met de onderhandelingen in het Catshuys. Dinsdag 8 mei it is. We houden je op de hoogte!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag