Datalek: Incassobureau lekt lijst wanbetalers

Vijf tips voor films en series over privacy

Datalek: Rechercheur verliest overvaldossier
DOSSIER: Big Brother Awards

Vandaag reiken we de Big Brother Awards uit aan de grofste privacy-schenders van het afgelopen jaar. Ons doel met dit evenement is dat het bijdraagt aan bewustwording over het belang van jouw privacy. Ondanks dat alle kaartjes zijn uitverkocht kun je alsnog aan deze bewustwording werken. Hoe? Heel makkelijk: wij geven je hier vijf tips voor films en series over privacy en jij kunt lui achterover hangen op je bank!

Door de jaren heen zijn er veel films en series verschenen die het thema privacy aansnijden. De ene moeten we met een iets grotere korrel zout nemen dan de andere, maar desondanks hebben ze vaak een kern van waarheid. Een kleine rondgang binnen Bits of Freedom resulteert in een flinke lijst favorieten. Allemaal films of series met een waardevolle boodschap, interessante scene of die aanzetten tot denken. We hebben een korte selectie gemaakt van deze favorieten en beschreven waarom je ze zou moeten kijken:

1. Nineteen Eighty-Four (Michael Radford 1984)

Een klassieker gebaseerd op het boek van George Orwell uit 1949. Het boek waar ook de naam van de Big Brother Awards op is gebaseerd. Censuur is het belangrijkste thema dat de verfilming aansnijdt, in een wereld waar privacy wordt verbannen en die geregeerd wordt door ‘Big Brother’. Ondanks dat het woord censuur tegenwoordig te pas en te onpas wordt gebruikt, is het thema van deze film nog steeds actueel. Neem bijvoorbeeld het ACTA-verdrag dat leidt tot strenge controle en verwijdering van content op het internet, of het doorvoeren van websiteblokkades zonder rechterlijke tussenkomst door BREIN. Uiteraard zijn dit soort verdragen en wetgeving absoluut niet zo extreem als Orwell schetst. Toch vinden wij dit een goede kijktip om ze in een breder perspectief te plaatsen.

2. Minority Report (Steven Spielberg 2002)

Een futuristisch sciencefiction-verhaal maar met actuele en herkenbare onderwerpen. In de film maakt een speciaal rechercheteam gebruik van een systeem waarmee ze moordenaars kunnen identificeren vóórdat de moord is gepleegd. Erg ingewikkeld allemaal maar het gaat erom dat dit systeem alleen functioneert in een wereld waar geen privacy meer bestaat. Dit levert mooie scenes op in een stad omgeven door technologieën die privacy onmogelijk maken. We schreven bijvoorbeeld onlangs over de filter bubbel, een informatiebubbel die ontstaat doordat gepersonaliseerde online diensten jou volgen. De volgende scene met Tom Cruise laat zien hoe dit kan uitpakken in de openbare ruimte:

3. Parks and Recreation (Greg Daniels & Michael Schur 2009)

Een Amerikaanse comedyserie die de perikelen van een groep ambtenaren in een gortdroog perspectief zet. Dit levert hilarische scenes op die regelmatig actuele thema’s aansnijden. Zo ook deze scene over de bewustwording van een ambtenaar over hoe het met zijn online-privacy is gesteld. Hij gaat érg ‘creatief’ om met zijn Google-vrij dieet:

4. The Good Wife (Michelle en Robert King 2009)

Een dramaserie die zich afspeelt in de wereld van de advocatuur. Een aflevering van deze serie draait om de privacy van een cliënt die het anonieme betalingssysteem Bitcoin heeft opgezet. Dit is een digitale munteenheid waarbij transacties niet belast, geblokkeerd of opgespoord kunnen worden. Zo kan bijvoorbeeld voorkomen worden dat de Amerikaanse overheid zijn macht misbruikt door betalingsverkeer aan dissidenten te blokkeren, zoals bij donaties aan Wikileaks gebeurde. In deze aflevering doet de Amerikaanse overheid er dan ook alles aan om de ontwikkelaar van Bitcoin te vervolgen.

5. Black Mirror: The Entire History of You (Charlie Brooker 2011)

Een driedelige miniserie waarin drie verschillende onaangename scenario’s worden geschetst in een moderne wereld. De laatste aflevering gaat over een nabije toekomst waarin ieder burger een chip achter in zijn hoofd heeft waarmee alles wat je ziet wordt opgenomen. In deze aflevering beperkt de maker zich tot ongemakkelijke situaties in de relationele sfeer. Maar stel je eens voor dat deze gegevens centraal worden opgeslagen. De politie kan dan letterlijk meegluren, iets wat zij nu al in het geheim doet op computers van verdachten.

Je hebt nu vijf kijktips om je onder te dompelen in de wereld van privacy-schending. O ja, ondanks dat de kaartjes voor de Big Brother Awards zijn uitverkocht kun je alsnog (virtueel vanuit je luie stoel) bij de Big Brother Awards aanwezig zijn via de livestream. Heb jij trouwens nog kijktips voor privacy gerelateerde films, series of documentaires? Wij zijn benieuwd, deel ze met ons in de comments.

 1. Bastiaan

  ik vind de het onderliggende verhaal in V for Vendetta hierin ook wel passend.

 2. Annelies Blom

  Das Leben der Anderen (over de DDR Stasi) – Hoe de ‘ene’ helft van de natie de ‘andere’ helft – al of niet vrijwillig – bespioneerde. Met als doel handhaven van de staatsveiligheid.
  Niet hypothetisch maar tot voor kort (25 jr geleden) en geografisch tamelijk in de buurt (<1000 km vanaf Amsterdam) keiharde realiteit.

 3. Anoniem

  En natuurlijk “the Social Network”…

 4. Tessa

  Nog een leuke dystopie: THX1138. Camera’s overal in je huis. Mensen die meekijken of je je pilletjes wel slikt, of je wel lang genoeg porno kijkt, etc. En op het moment dat je abnormaal gedrag begint te vertonen *klik* een stem in de kamer die vraagt of alles wel okay is. Gaat natuurlijk allemaal mis in die film.

 5. molecom

  Is het niet vreemd om Facebook te nomineren en een award aan uit te reiken als je zelf op facebook zit?

 6. IDK

  VPRO documentaire over privacy ook zeker de moeite waard (http://programma.vpro.nl/themawatnouprivacy/) en de film Erasing David (http://www.imdb.com/title/tt1395183/).

 7. G.Deckzeijl

  @Molecom, 7-3, 09:45: BULLSEYE…!!! Hier nog wat meer info over FB: http://tinyurl.com/6pxrzgs
  En deze: http://tinyurl.com/67vhpj6

 8. Aap

  Je moet je doelgroep toch bereiken, ik neem dat bof ook op twitter zit. Betekent niet dat ze twitter gaan behandelen als engelen.

 9. Koen

  Panopticon – De online docu over jouw privacy (2012) http://www.youtube.com/watch?v=DBT5hVX29io

 10. Een maand lang filmklassiekers over privacy bij Kriterion « Bits of Freedom

  […] is al decennia lang een dankbaar thema voor filmmakers. Iedereen kent natuurlijk 1984 en Minority Report, maar er zijn nog veel meer films die op hun eigen manier het thema aansnijden.  Samen met […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.