• Menu

0 recente resultaten

Vijf tips voor films en series over privacy

Vandaag reiken we de Big Brother Awards uit aan de grofste privacy-schenders van het afgelopen jaar. Ons doel met dit evenement is dat het bijdraagt aan bewustwording over het belang van jouw privacy. Ondanks dat alle kaartjes zijn uitverkocht kun je alsnog aan deze bewustwording werken. Hoe? Heel makkelijk: wij geven je hier vijf tips voor films en series over privacy en jij kunt lui achterover hangen op je bank!

Door de jaren heen zijn er veel films en series verschenen die het thema privacy aansnijden. De ene moeten we met een iets grotere korrel zout nemen dan de andere, maar desondanks hebben ze vaak een kern van waarheid. Een kleine rondgang binnen Bits of Freedom resulteert in een flinke lijst favorieten. Allemaal films of series met een waardevolle boodschap, interessante scene of die aanzetten tot denken. We hebben een korte selectie gemaakt van deze favorieten en beschreven waarom je ze zou moeten kijken:

1. Nineteen Eighty-Four (Michael Radford 1984)

Een klassieker gebaseerd op het boek van George Orwell uit 1949. Het boek waar ook de naam van de Big Brother Awards op is gebaseerd. Censuur is het belangrijkste thema dat de verfilming aansnijdt, in een wereld waar privacy wordt verbannen en die geregeerd wordt door ‘Big Brother’. Ondanks dat het woord censuur tegenwoordig te pas en te onpas wordt gebruikt, is het thema van deze film nog steeds actueel. Neem bijvoorbeeld het ACTA-verdrag dat leidt tot strenge controle en verwijdering van content op het internet, of het doorvoeren van websiteblokkades zonder rechterlijke tussenkomst door BREIN. Uiteraard zijn dit soort verdragen en wetgeving absoluut niet zo extreem als Orwell schetst. Toch vinden wij dit een goede kijktip om ze in een breder perspectief te plaatsen.

2. Minority Report (Steven Spielberg 2002)

Een futuristisch sciencefiction-verhaal maar met actuele en herkenbare onderwerpen. In de film maakt een speciaal rechercheteam gebruik van een systeem waarmee ze moordenaars kunnen identificeren vóórdat de moord is gepleegd. Erg ingewikkeld allemaal maar het gaat erom dat dit systeem alleen functioneert in een wereld waar geen privacy meer bestaat. Dit levert mooie scenes op in een stad omgeven door technologieën die privacy onmogelijk maken. We schreven bijvoorbeeld onlangs over de filter bubbel, een informatiebubbel die ontstaat doordat gepersonaliseerde online diensten jou volgen. De volgende scene met Tom Cruise laat zien hoe dit kan uitpakken in de openbare ruimte:

3. Parks and Recreation (Greg Daniels & Michael Schur 2009)

Een Amerikaanse comedyserie die de perikelen van een groep ambtenaren in een gortdroog perspectief zet. Dit levert hilarische scenes op die regelmatig actuele thema’s aansnijden. Zo ook deze scene over de bewustwording van een ambtenaar over hoe het met zijn online-privacy is gesteld. Hij gaat érg ‘creatief’ om met zijn Google-vrij dieet:

4. The Good Wife (Michelle en Robert King 2009)

Een dramaserie die zich afspeelt in de wereld van de advocatuur. Een aflevering van deze serie draait om de privacy van een cliënt die het anonieme betalingssysteem Bitcoin heeft opgezet. Dit is een digitale munteenheid waarbij transacties niet belast, geblokkeerd of opgespoord kunnen worden. Zo kan bijvoorbeeld voorkomen worden dat de Amerikaanse overheid zijn macht misbruikt door betalingsverkeer aan dissidenten te blokkeren, zoals bij donaties aan Wikileaks gebeurde. In deze aflevering doet de Amerikaanse overheid er dan ook alles aan om de ontwikkelaar van Bitcoin te vervolgen.

5. Black Mirror: The Entire History of You (Charlie Brooker 2011)

Een driedelige miniserie waarin drie verschillende onaangename scenario’s worden geschetst in een moderne wereld. De laatste aflevering gaat over een nabije toekomst waarin ieder burger een chip achter in zijn hoofd heeft waarmee alles wat je ziet wordt opgenomen. In deze aflevering beperkt de maker zich tot ongemakkelijke situaties in de relationele sfeer. Maar stel je eens voor dat deze gegevens centraal worden opgeslagen. De politie kan dan letterlijk meegluren, iets wat zij nu al in het geheim doet op computers van verdachten.

Je hebt nu vijf kijktips om je onder te dompelen in de wereld van privacy-schending. O ja, ondanks dat de kaartjes voor de Big Brother Awards zijn uitverkocht kun je alsnog (virtueel vanuit je luie stoel) bij de Big Brother Awards aanwezig zijn via de livestream. Heb jij trouwens nog kijktips voor privacy gerelateerde films, series of documentaires? Wij zijn benieuwd, deel ze met ons in de comments.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag