Laatste kans: laat Teeven weten wat je vindt

Nominaties Big Brother Awards bekend!

Privacybeleid Google in strijd met de wet – maar het komt er toch
DOSSIER: Big Brother Awards

Negen genomineerden maken kans op een Big Brother Award, de prijs voor de grofste privacyschenders van het afgelopen jaar. De winnaars worden bekend gemaakt op 7 maart, tijdens een awardsgala in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Vanaf vandaag start de periode waarin het Nederlandse publiek kan stemmen voor de publieksprijs.

De nominaties
In de categorie overheid: De gemeente Rhenen vanwege het voornemen om voor Koninginnedag preventieve huiszoekingen te doen bij inwoners. Het Korps Landelijke Politiediensten vanwege het gebruik van omstreden spyware en het opnieuw hacken van hacking-slachtoffers. En de Politie- en Opsporingsdiensten vanwege het niet naleven van verplichte privacycontroles.

In de categorie personen: VVD-kamerlid Afke Schaart vanwege haar systematische privacy-onvriendelijke stemgedrag. Minister Edith Schippers vanwege het forceren van een private doorstart van het EPD, nadat het wetsvoorstel in de Eerste Kamer op privacybezwaren was gestrand. En staatssecretaris Fred Teeven vanwege zijn niet aflatende inzet om privacywetgeving af te zwakken.

In de categorie bedrijven: Vervoersbedrijf Connexxion vanwege het meewerken met de vreemdelingendienst bij het oppakken van buspassagiers met ‘negroïde uiterlijk’ die geregeld naar welgestelde gemeentes reisden. Facebook, omdat zij ondanks een reeks aan privacymissers op privacygebied naar de beurs gaat met de persoonsgegevens van gebruikers. En telecombedrijf KPN vanwege het gebruik van de omstreden technologie Deep Packet Inspection om het internetverkeer van haar klanten nauwkeurig in kaart te brengen. De jury heeft een bijzondere vermelding in het leven geroepen voor het inmiddels failliete, DigiNotar, omdat ze de betrouwbaarheid van communicatie van Iraanse en Nederlandse burgers in gevaar hebben gebracht.

De reden voor de nominatie wordt door Connexxion betwist.

De jury
Deze nominaties zijn door een deskundige jury geselecteerd uit inzendingen van het Nederlandse publiek. De jury bestaat uit publiciste Karin Spaink (voorzitter), journaliste en Radar-presentatrice Antoinette Hertsenberg, professor Media- en Telecommunicatierecht Nico van Eijk, rapper en privacyvoorvechter Typhoon en professor IT & Auditing en partner bij KPMG Edo Roos Lindgreen. De jury heeft haar keuze volledig onafhankelijk gemaakt.

Lees hier de uitgebreide juryoverwegingen in het Juryrapport Big Brother Awards 2011 (PDF). (De opgemaakte versie volgt later.)

De Publieksprijs
Ook het publiek kan iets terug doen tegen de grofste privacyschendingen. Via deze pagina kan iedereen stemmen op wie in zijn ogen de privacy het meest heeft geschonden. Aan de persoon of instelling die de meeste stemmen krijgt, zal tijdens de Big Brother Awards de Publieksprijs worden uitgereikt.

Het programma
Martijn de Greve zal het awardsgala presenteren. Er zijn optredens van columnist Kustaw Bessems en jurylid Typhoon, het geheel wordt begeleid door visuals van kunstenaarscollectief WERC.

Over de Big Brother Awards
Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom organiseert de Big Brother Awards. De prijs vraagt op een vrolijke manier aandacht voor privacymissers en geeft een overzicht van de toestand van dit grondrecht in 2011. Deze achtste Nederlandse editie van de Big Brother Awards wordt georganiseerd in samenwerking met Pakhuis de Zwijger.

 1. Kern Revolutionaire Zaken

  Heel veel dank en respect naar alle vrijwilligers e.d. die deze actie mogelijk maken!
  Peace Love, United Diversity

 2. Tetris

  quote “De nominaties
  In de categorie overheid: De gemeente Rhenen vanwege het voornemen om voor Koninginnedag preventieve huiszoekingen te doen bij inwoners. end quote.

  Dat zet echt zoden aan de dijk zo’n nominatie van bits of freedom, dat zal ze leren dit nooit meer te doen.

  Slappe teringwatjes dat zijn jullie, die veilig vanachter hun pc kritiek leveren en een award uitreiken die nul komma nul waarde of effect heeft.

  Ga eens in rhenen staan en hou ze tegen (jullie kijken wel uit schijterds) echt de ware hollandse laffe mentaliteit.

  Donder lekker op met je bits of freedom!

 3. Gerrit D.

  Nog wat aanvullende info inzake de mentaliteit van de burgemeester van Rhenen. De op 30 april ZONDER WETTIGE REDEN geplande, en onaangekondigde INVALLEN bij burgers zijn alleen totstand gekomen doordat Art. 5.15 de Algemene wet Bestuursrecht(AwB) zonder tussenkomst van de wetgever werd opgerekt..!!!
  Dat en meer via deze link: http://tinyurl.com/83avx4w
  Bekijk ook dit “optreden” van Van Oostrom en zijn onverholen dreigement aan de burgerij, die weer eens niks te verbergen heeft. Filmpje + artikel Elsevier via deze link: http://tinyurl.com/7r9eued
  Lezer: ook niks te verbergen? tatoueer uw BSN, pincode en bankreknr gewoon op uw voorhoofd. Lekker makkelijk toch?

 4. Hans

  @Tetris
  Wat zit jij je nou op te vreten man, ben je wel helemaal lekker? Loop jij altijd met een knokploeg over straat om de privacy te verdedigen of heb je gewoon een schijt aan privacy en burgerrechten? Ik zie ook niet in wat er laf aan is, bewustwording is essentieel in het proces.

 5. Anous

  Is het inmiddels bekend of de gemeente Rhenen daadwerkelijk de preventieve huiszoeking heeft uitgevoerd i.v.m. Koninginnedag. Zo ja, is hier dan nog door iemand geweigerd, protest tegen aangetekend of anderszins bezwaar tegen geuit?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.