Nominaties Big Brother Awards bekend!

Privacybeleid Google in strijd met de wet – maar het komt er toch

Word jij gastblogger bij Bits of Freedom?

Google is nog steeds vastbesloten om haar nieuwe privacybeleid per 1 maart in te voeren, ondanks het feit dat uit onderzoek blijkt dat het beleid in strijd is met Europese regels. We schreven eerder al eerder wat Googles nieuwe privacybeleid inhoudt en wat de gevolgen voor gebruikers zijn: de persoonsgegevens die Google verwerkt doordat jij gebruik maakt van verschillende Googlediensten (Search, Youtube, Gmail, Google Calendar) worden door Google aan elkaar gekoppeld, zodat uitgebreidere profielen van gebruikers ontstaan.

De Europese privacytoezichthouders hebben begin februari aangekondigd het privacybeleid te gaan onderzoeken, en inmiddels heeft de Franse toezichthouder (CNIL) een voorlopige uitkomst van haar onderzoek gepubliceerd. De CNIL komt tot de conclusie dat de informatie die Google aan haar gebruikers verstrekt te vaag is en niet duidelijk genoeg omschrijft voor welke doelen Google jouw persoonlijke informatie gaat gebruiken. Daarmee voldoet het beleid niet aan de Europese privacyrichtlijn. Daarnaast stelt de CNIL dat het koppelen van informatie verkregen uit verschillende diensten en het gebruik van cookies daarbij niet lijkt te voldoen aan de eisen van eerlijk en rechtmatig verwerken van gegevens. Ook het feit dat Google cookies gebruikt bij het verzamelen van gegevens over verschillende diensten is een probleem, omdat Google daarbij zal moeten voldoen aan de cookiebepaling (artikel 5(3) van de e-Privacyrichtlijn) en dus toestemming van haar gebruikers nodig heeft.

Eén van de grootste bezwaren tegen Googles nieuwe privacybeleid is dat je je niet kunt verzetten tegen het koppelen van je gegevens. Google biedt geen opt-out van het koppelen en stelt zich op het standpunt dat het, door alle gebruikers uitgebreid te informeren, aan haar verplichtingen voldoet. Deze ‘take it or leave it’  benadering is in strijd met de wet en schendt het vertrouwen van gebruikers. Gebruikers hebben hun persoonsgegevens aan Google ter beschikking gesteld onder bepaalde voorwaarden. Nu besluit Google deze voorwaarden te wijzigen. En als het je niet bevalt moet je Google maar niet meer gebruiken. Dat uitgangspunt is onredelijk: het feit dat gebruikers wéten dat Google hun persoonsgegevens in strijd met de wet verwerkt, betekent immers niet dat het Google vrij staat om de privacyregels te overtreden.

De CNIL heeft aangekondigd haar onderzoek naar Google voort te zetten en heeft Google dwingend verzocht om de invoering van haar privacybeleid uit te stellen tot na afronding van het onderzoek. Google heeft aangegeven dat de regels gewoon per 1 maart zullen worden ingevoerd. Hiermee solliciteert Google naar een flinke boete – maar dat heeft ze natuurlijk zelf ook al bedacht.

Update: de reactie van Google op de brief van de CNIL lees je hier.

 1. Taraya

  Het is net als drugs. Eerst maak je iemand afhankelijk; dan komt er toch geen protest. Mensen zullen de diensten toch willen blijven gebruiken. Sterker nog, het is in de dagelijkse praktijk lastig als je er niet mee werkt. Daarnaast maakt Google het je steeds moeilijker om via alt’s in te loggen; ze willen de echte jij. Het wordt een modern digitaal, commercieel paspoort. *houdt haar hart vast*

 2. Ginea

  Voor een aantal Google diensten zijn wel alternatieven te vinden, mail staat voor mij bijvoorbeeld nu bij GMX, video bij Vimeo. Echter voor twee Google diensten heb ik nog steeds geen goede alternatieven gevonden:

  Google Docs > Zoho Docs even bekeken, blijkt geen volwaardig alternatief. MS Web Office heeft ook een targeted marketing format.

  Google Reader > de meeste alternatieven gebruiken ook een targeted marketing format adhv jouw gegevens, of vragen onbeperkte toegang tot een profiel van een derde partij zoals LinkedIN of Twitter.

  Mocht iemand suggesties hebben dan hoor ik het graag.

 3. HoerenSloep

  @Taraya: Inderdaad, het is het drugsdealer model: biedt iets gratis aan en als je voldoende afhankelijk gemaakt bent, ga je bloeden, met geld of met privacy. En dat model wordt overal gehanteerd: Google, Facebook, Twitter, etc.
  Binnen nu en 2 jaar is Facebook een dienst waar vet voor betaald gaat worden, mind my words!

 4. PinkShinyRose

  @Ginea: Voor docs kun je openoffice gebruiken in combinatie met gmx, of een andere mailprovider. Als je het publiekelijk wilt delen kun je in plaats van e-mail een file-hoster gebruiken. Is google reader een feed aggregator? Die zit ook in de meeste browsers, je kunt ook een stand alone programma als rssowl of liferea gebruiken.

 5. Ex Scroogle gebruiker

  Helaas is de Scroogle scraper nu verdwenen, kennelijk omdat Google dit onmogelijk heeft gemaakt. Is Startpage.com een gelijkwaardig alternatief? En zijn er verder nog zoekmachines aan te raden?
  Twee andere vragen: Is de Googlesharing.net proxy aan te raden? En waar vind ik een blocklist voor alle google-ip’s om met Peerblock te gebruiken?

 6. Aap

  googlesharing proxy vind ik wel betrouwbaar, daarnaast kun je nog TOR gebruiken

 7. teun

  “de reactie van Google op de brief van de CNIL lees je hier.”

  is dat alleen te lezen via een google account? ergens zonder in te loggen leesbaar?

  en startpage.com heb ik nu een weekje als zoekmachine, bevalt goed.

 8. Anne Marie Fuchs

  Ik heb google eruit gegooid, voorzover zoiets mogelijk is. In elk geval niet meer als startpagina en standaard zoekmachine in gebruik. Ben overgestapt op vinden.nl. Iets omslachtiger misschien, en wat mindere zoekresultaten, maar dat moet dan maar. Ik houd er niet van als anderen domweg met mijn gegevens aan de haal gaan.

 9. Dikkie Dik

  Beste alternatief voor Google is Blekko.com. Blekko heeft goede relevante search results, geen spam, geen reclame blokken. Zeg maar de Google van de jaren 90.

 10. Ginea

  @PinkyShinyRose bedankt voor het meedenken, en de verschillende tips!

  Als ik het over Google Docs heb, gaat het over realtime online samenwerken in één of meerdere documenten met een gebruiksvriendelijke webinterface. Vandaar dat ik spreek over Zoho Docs die geen volwaardig alternatief is. Verder zit MS Office nu ook op de webmarkt, echter gebruiken die ook informatie / targeted marketing en delen informatie met partners.

  Google Reader is een webbased feed aggregator die makkelijk te linken is met apps op de iPhone, aangezien Google op RSS reader Apps in de Apple Appstore praktisch een monopoly heeft. En die ook de RSS feeds overzichtelijk weergeeft, wat in browsers niet altijd het geval is.

 11. Google beslissing CBP: vaag privacybeleid niet voldoende « Bits of Freedom

  […] in werking trad waarschuwde het CBP al dat het in strijd was met de wet. Daar trok Google zich niets van aan. Sindsdien zijn er in Nederland en in andere Europese landen onderzoeken gedaan naar het beleid van […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.