• Menu

0 recente resultaten

Datalek: Nationale Theaterkassa lekt creditcardgegevens

En weer heeft Bits of Freedom haar Zwartboek Datalekken uitgebreid. Van bijna 100.000 klanten van de Nationale Theaterkassa zijn persoonsgegevens, waaronder gegevens over creditcards, gelekt.

De database met administratie voor financiële transacties en waarin adresgegevens, correspondentie, transacties, bankrekening- en ook creditcardnummers van klanten van de Nationale Theaterkassa staan, is door een hacker volledig opengezet.

De databank is volgens de kaartverkoper een oude database, die alleen nog online stond voor de verzending van de nieuwsbrief. De databank bleek zonder wachtwoord toegankelijk. Waarschijnlijk heeft een eerdere hacker het wachtwoord voor de beheerder verwijderd. Het gaat in totaal om de gegevens van bijna honderdduizend mensen. De creditcardgegevens waren bovendien volledig opgeslagen, wat strijdig is met de regels van de creditcard-maatschappijen. Volgens de Nationale Theaterkassa waren 226 van de creditcards nog actief.

In de databank waren onder meer de gegevens van PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer en enkele politiefunctionarissen te vinden. Het bedrijf heeft aangifte gedaan van diefstal van vertrouwelijke informatie, aldus Nu.nl. Ook heeft het bedrijf de beveiliging en werkwijze aangepast zodat de informatie niet langer toegankelijk is. NU.nl heeft melding gedaan van het incident bij het Openbaar Ministerie en het National Cyber Security Center.

Bits of Freedom houdt een Zwartboek Datalekken bij om aandacht te vragen voor een groeiend probleem: er wordt steeds meer informatie over ons opgeslagen, en het risico dat de verantwoordelijke de controle over de informatie verliest groeit daarmee ook. Bits of Freedom heeft tegelijkertijd een tekstvoorstel voor een wetsartikel geschreven dat beheerders van databanken verplicht om datalekken direct te melden. Zij heeft dat tekstvoorstel toegelicht in een position paper.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag