• Menu

0 recente resultaten

Foto: Tim Evans

Je gegevens in een virtuele kluis: veilig of riskant?

Uit zorgen om je privacy juist méér gegevens online zetten? Dat klinkt niet logisch. Toch is dat de gedachte achter virtuele kluizen, waarin je al je gegevens en voorkeuren kunt beheren. Van je banknummer tot je favoriete wasmiddel. Waarom zijn die data lockers er? En zijn ze wel zo safe?

Jouw gegevens zijn geld waard
Het kan je niet zijn ontgaan: dit jaar gaat Facebook naar de beurs. In één klap is Facebook hierdoor een miljardenbedrijf, ongeveer even groot als McDonald’s. Alleen zijn het nu niet de cheeseburgers en rood met gele vreetwalhalla’s die voor de enorme beurswaarde zorgen, maar jouw persoonlijke gegevens. Geschat wordt dat iedere Facebook-gebruiker goed is voor zo’n 120 dollar.

Door al die spectaculaire beursgangen weten internetters steeds beter dat hun gegevens veel geld waard zijn. Geld waar alleen bedrijven iets van terug zien. Bovendien heb je als internetter nauwelijks controle over je gegevens. Virtuele kluizen zijn ontwikkeld om dat tij te keren: door gebruikers de controle terug te geven over hun eigen gegevens, kunnen ze daar (als ze dat willen) zélf aan verdienen.

Digitaal gekluisterd
Personal is zo’n bedrijf dat data lockers aanbiedt. In zogenaamde ‘gems’ kun je via dit platform alles over jezelf kwijt: je favoriete wijn, je vakantiedagen, maar ook je creditcardnummers en je allergieën. Gems zijn een soort lades waarmee je je eigen leven tot in detail digitaal organiseert. Je kunt zelf kiezen wat je deelt en met wie (bijvoorbeeld het eetschema van je kinderen met de oppas) en wat je daarvan verkoopt aan bedrijven (bijvoorbeeld je vakantiedagen aan reisbureaus, in ruil voor aanbiedingen). Je behoudt het recht om anoniem te blijven.

Singly heeft The Locker Project, dat nu nog in ontwikkeling is, maar binnenkort een open platform zal worden waar mensen hun data kunnen stallen. Tot een bepaalde hoeveelheid gratis, daarna betaald. Volgens het bedrijf kunnen mensen daar veel ‘persoonlijk voordeel’ uit halen. Zoals een lagere ziektekostenpremie als je je gegevens verkoopt aan verzekeringen.

Een virtuele kluis is geen oplossing
Waarom zou je alles online zetten, juist omdat je je privacy belangrijk vindt? De virtuele kluizen versleutelen je gegevens sterk. Volgens Personal gaat het om vertrouwen: “Built with security and legal protections that are better than most banks, your vault lets you store and organize all the information that powers your life.”  Zo is de digitale kluis een soort opslagplaats van jezelf. Schoenmaat vergeten van je vriendin? Wachtwoord kwijt van je Digi-D? Geen nood, je digital locker heeft alle antwoorden!

En daarin ligt precies het bezwaar. Want door jouw gegevens in een digitale kluis te stoppen, geef je ze eigenlijk alsnog uit handen. Namelijk aan het bedrijf dat de lockers aanbiedt. Daarmee heb je geen garantie dat je gegevens veiliger zijn dan op je eigen computer: een databank met gegevens van duizenden mensen is een gemakkelijk doelwit voor criminelen en interessant voor opsporingsdiensten. En doordat al je gegevens in de kluis zitten, kan je moeilijk nagaan wat er met die gegevens gebeurt. Als gebruiker heb je alleen maar de gebruikersvoorwaarden en richtlijnen om op te rekenen. Bovendien kunnen je gegevens veel makkelijker opgevraagd worden door politie  en veiligheidsdiensten dan wanneer je ze zelf beheert.

Wij vinden jouw privacy belangrijk. Daarom vinden we het goed dat er wordt nagedacht over manieren waarop je meer controle hebt over je gegevens. Maar ze afstaan aan een ander bedrijf is geen oplossing. Juíst op je eigen computer zouden je gegevens in jouw handen moeten zijn: dat is het recht op privacy.

Wat vind jij van de virtuele kluizen?

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag