Teeven wil jouw advies meldplicht datalekken

Het heeft even geduurd, maar op de valreep van 2011 was het eindelijk zover: Teeven loste zijn belofte in en publiceerde een wetsvoorstel voor de meldplicht datalekken. En jij mag hem vertellen wat je er van vindt! We helpen je alvast graag op weg met een aantal tips.

Het voorstel is, zoals dat in ambtenarentaal heet, “ter consultatie aangeboden“. Voor jou en mij betekent dat gewoon dat we het ministerie advies mogen geven voordat het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gaat. En dat is mooi, want er is inderdaad wel het een en ander dat beter kan. Bits of Freedom werkt nog aan haar reactie. Maar jij kan nu al je mening geven. Dat is super eenvoudig. Je hoeft alleen een kort formulier in te vullen en antwoord te geven op drie vragen. Schrijf je liever een brief, dan kun je die in stap twee uploaden. Wat een goed advies is? Lees het voorstel en bedenk wat jij belangrijk vindt. Om je op weg te helpen staan hier onder wat tips.

Een melding moet jou wel bereiken

Jij hebt niets aan een melding van een lek als die melding jou niet bereikt. In het wetsvoorstel is de vorm van de melding afhankelijk van het soort lek. In de toelichting wordt dat verder uitgelegd. Bij een klein lek moet iedereen persoonlijk benaderd worden. Bij een groot lek zou een melding op de website moeten volstaan. Dat is natuurlijk niet handig. Als jouw verkoper van concertkaarten een groot lek heeft, zou je dat misschien niet direct opmerken, terwijl wel de gegevens van jouw creditcard op straat ligt.

Je advies aan het ministerie kan zijn:

 “Het wetsartikel moet er voor zorgen dat als een organisatie mijn gegevens lekt, het bedrijf altijd met mij persoonlijk contact opneemt, al is het maar via e-mail.” 

Er moet duidelijk zijn wat gelekt is

Uit het voorstel wordt ook niet duidelijk of een bedrijf je ook moet vertellen wélke gegevens van jou gelekt zijn. In de toelichting staat dat als je precies wilt weten waar je aan toe bent, je contact moet opnemen met de organisatie. Je voelt ‘m al aankomen: “Er zijn nog 342 wachtenden voor u.”

Je advies aan het ministerie kan zijn:

“In het wetsartikel moet komen te staan dat de organisatie die gegevens lekt, in de melding aan de betrokkene ook moet vermelden wélke gegevens precies gelekt zijn.”

Zelf slachtoffer? Vertel je verhaal!

Zijn jouw gegevens wel eens op straat komen te liggen? Deel dan zéker je ervaringen! Het is goed om duidelijk te maken hoe vervelend het is als jouw privégegevens niet langer privé blijken te zijn. Heb je er last van gehad en hoe kwam je het te weten? Meldde de organisatie het lek bij jou persoonlijk? Stond er wel alles in dat je nodig had om de schade zoveel als mogelijk te beperken? Wat miste er?

In je advies aan het ministerie kun je duidelijk maken op welke manier jij vindt dat zo’n melding aan jou gedaan moet worden, hoe snel dat moet en wat er allemaal in moet staan.

Geen tijd? Geen nood!

Nu het ministerie je de kans geeft om je advies te geven over het wetsvoorstel is het natuurlijk heel goed om die mogelijkheid met beide handen aan te pakken. Mocht je nu echt geen tijd hebben, is er nog geen man overboord. Wacht dan tot begin volgende week. Dan publiceren wij ons advies. Als je het daarmee eens bent, is je advies aan het ministerie eenvoudig:

 “Wat Bits of Freedom zegt.”

 Wij zijn in ieder geval nieuwsgierig naar jullie mening. Welk advies geven jullie Teeven mee?

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.