Verwijzing ACTA naar Hof is vertragingstactiek

Datalek: 300.000 klantgegevens carrièresite toegankelijk

We stellen je graag voor aan: Simone Halink
DOSSIER: Zwartboek datalekken

Bits of Freedom heeft haar Zwartboek Datalekken alweer uitgebreid. Een hacker heeft ingebroken in de databank van carrière-adviesbureau Nobiles en een deel van de gevonden persoonlijke gegevens op internet gepubliceerd.

De hele databank met 338.000 accounts van Nobiles is deze week door een hacker gestolen. Kort na de inbraak zette de hacker van 900 mensen de privégegevens op internet. Het betreft naam, adres, postcode, woonplaats, e-mailadres en wachtwoord van studenten die bij het adviesbureau ingeschreven staan.

Met name de gebrekkige beveiliging van het content management system, gebouwd door de hostingprovider WebdesQ, maakte toegang tot de databank mogelijk. De wachtwoorden van gebruikers waren niet versleuteld opgeslagen. Uit voorzorg zijn direct na de melding alle gebruikeraccounts tijdelijk gedeactiveerd. De abonnees van Nobiles zijn via e-mail geïnformeerd. De wachtwoorden worden vanaf nu wel versleuteld opgeslagen, aldus Nobiles.

Bits of Freedom houdt een Zwartboek Datalekken bij om aandacht te vragen voor een groeiend probleem: er wordt steeds meer informatie over ons opgeslagen, en het risico dat de verantwoordelijke de controle over de informatie verliest groeit daarmee ook. Bits of Freedom heeft tegelijkertijd een tekstvoorstel voor een wetsartikel geschreven dat beheerders van databanken verplicht om datalekken direct te melden. Zij heeft dat tekstvoorstel toegelicht in een position paper.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.