• Menu

0 recente resultaten

ACTA – the game. Level 1

Welkom bij ACTA – the game. Eindbaas is het omstreden verdrag ACTA. De komende maanden zijn er verschillende momenten waarop we dit verdrag van tafel kunnen vegen. Vandaag Level 1. Doe je mee? Lees dan hier een korte recap over de grootste bezwaren tegen dit achterkamertjesverdrag, over de tussenbazen en hoe we achievements unlocken. Oftewel: tips & tricks om ACTA uit te spelen.

Popel je om te beginnen? Sla dan de introductie over en ga meteen naar level 1.

Maar eerst: wat is ACTA?

ACTA is een verdrag dat de afgelopen twee jaar is onderhandeld door grote industriële machtsblokken, waaronder de Verenigde Staten, Europa en Japan. Het verdrag gaat over de handhaving van intellectuele eigendomsrechten, zoals auteursrecht. In gewoon Nederlands: het verdrag is er oorspronkelijk op gericht om een bedrijf zoals Nike, nepartikelen zoals nep-Nikes bij de grens in beslag te kunnen laten nemen. Maar het verdrag gaat helaas veel verder.

Op welke manier gaat ACTA verder?

  • Ten eerste is ACTA achter gesloten deuren – en dus op ondemocratische en ontransparante wijze – tot stand gekomen. Belanghebbenden hebben vrijwel geen inspraak gehad.  En de onderhandelingsstukken zijn nog steeds geheim. Terwijl die essentieel zijn om de gevolgen van het verdrag te kunnen inschatten.
  • Zo kan ACTA gevolgen hebben voor internetvrijheid. ACTA kan in één klap een groot aantal Nederlandse internetgebruikers criminaliseren. Verplichte websiteblokkades door internetproviders kunnen niet worden uitgesloten. Providers worden door ACTA verplicht tot afgifte van persoonlijke informatie, zonder concreet bewijs van onrechtmatig handelen. En ACTA zou mogelijk zelfs kunnen leiden tot een privaat three strikes-regime in Nederland onder druk van de copyright-industrie.
  • ACTA heeft gevolgen voor innovatie. Want door ACTA moeten nieuwe internetbedrijven die gebruikers informatie met elkaar laten delen, zoals videosites en chatdiensten, met een rechtszaak rekening houden. En dat kan betekenen dat de volgende YouTube de garagedeuren sluit, nog voordat ze goed en wel begonnen zijn.
  • En tot slot: ACTA staat in de weg aan een urgente modernisering van het auteursrecht. Het auteursrecht moet hoognodig worden aangepast aan het internettijdperk. Maar ACTA legt het oude auteursrechtbeleid juist verder vast in een internationaal verdrag, zodat we het nog moeilijker kunnen aanpassen.

Lees meer in de folder van onze Europese koepelorganisatie EDRi (links) en onze notitie over de fundamentele bezwaren tegen ACTA (rechts):

 

Duidelijk. ACTA moet dus gestopt worden. Maar hoe?

Je hebt twee belangrijke wapens waarmee je ACTA kan verslaan: je mening en je toetsenbord. ACTA treedt namelijk pas in werking als het verdrag goedgekeurd wordt door zowel het Europese als het Nederlandse parlement. En de leden van deze parlementen zijn er om jou te vertegenwoordigen. Hoe meer argumenten tegen ACTA ze krijgen van bezorgde burgers, hoe meer ze geneigd zullen zijn om uiteindelijk tegen het verdrag te stemmen.

Waarschijnlijk zal de Nederlandse Tweede Kamer pas stemmen over ACTA als het verdrag al is goedgekeurd door het Europees Parlement. En dit parlement is weer opgedeeld in verschillende commissies die eerst hun mening over ACTA zullen bepalen. De belangrijkste van deze commissies is onze level 1: handelscommissie INTA. De voorzitter van deze handelscommissie is onlangs opgestapt uit protest tegen ACTA (hij noemt het een “maskerade” waaraan hij niet wil meedoen). Dus je staat alvast 1-0 voor!

 

Ok! En wat kan ik doen?

Om te beginnen: fantastisch dat je wilt helpen om ACTA te stoppen. Daar gaan wij je mee helpen.

  • Stap 1: heb je tien minuten? Bel of mail de vijf belangrijkste Europarlementariërs van commissie INTA: David Martin (de nieuwe voorzitter), Christofer Fjellner, Niccolò Rinaldi, Carl Schlyter en Syed Kamall (hier zijn hun contactgegevens). Bedenk van tevoren goed wat je wil vertellen. En stuur liever geen copy-pastemail, want echte mails van echte mensen hebben het meeste effect. Leg hen (of hun medewerkers) jouw persoonlijke zorgen uit. Houd daarbij in gedachte dat het geen enkele zin heeft om boos te worden, maar probeer je juist in hen te verplaatsen en ze te overtuigen. Hoor je dat ze het met ons eens zijn of hoor je nieuwe argumenten? Laat ze hieronder in de comments weten. Extra kudos! Daar leren wij weer van en zo kunnen wij je voorzien van tegenargumenten.
  • Stap 2: heb je dan nog één minuut? Verdien dan bonuscredits en roep je vrienden via Twitter, Facebook, mail en chats op om hetzelfde te doen! Stuur ze een link naar deze pagina.

 

Er worden aanstaande zaterdag ook demonstraties gepland. Dat is ook een prima manier om te laten zien dat je het niet met ACTA eens bent. Maar mocht je het te koud vinden, je geen tijd hebben of is een demonstratie niets voor jou: ga dan vooral bellen en mailen! We horen geregeld van politici dat ze wel degelijk luisteren.

Level 1 uitgespeeld?

Dit was pas het begin! Naast INTA zijn er nog vier commissies die de komende tijd hun mening over ACTA zullen bepalen. En daarna zijn onze eigen Nederlandse volksvertegenwoordigers aan de beurt. Hou onze blog dus goed in de gaten voor level 2!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag