ACTA – the game. Level 1

We naderen cruciale dag voor netneutraliteit

En ondertussen in de rest van de wereld…
DOSSIER: Platformen

Ondanks dat de Tweede Kamer vorig jaar het amendement voor netneutraliteit aannam, kunnen we ons nog niet rijk rekenen. Woensdag 6 maart is een cruciale dag, omdat de Eerste Kamer dan de eindbeslissing zal nemen. Wordt Nederland straks weer voorloper in Europa en gaan we netneutraliteit in de wet krijgen? Waarom is dat zo spannend? En wat kan er allemaal gebeuren?

Wat is netneutraliteit ook al weer?

Netneutraliteit is het principe dat jij zelf beslist wat je met jouw internet doet. Providers mogen zich daar niet mee bemoeien. Zij moeten al het internetverkeer hetzelfde behandelen: zij moeten neutraal zijn. Als netneutraliteit door onze wet beschermd wordt, mogen providers bepaalde diensten (zoals internetbellen via Skype of videodiensten zoals YouTube en Vimeo) niet meer vertragen of extra duur maken.

Wat was er ook alweer gebeurd?

Onze inzet voor deze wet begon al in 2009 toen we samen met jullie een position paper (PDF) over dit onderwerp schreven. Maar het onderwerp kwam pas echt in het nieuws nadat KPN vorig jaar haar nieuwe strategie presenteerde. Om meer inkomsten te kunnen genereren wilde zij extra kosten in rekening brengen voor specifieke diensten zoals WhatsApp. En dat wilde ze dan weer checken door met Deep Packet Inspection het internetgedrag van klanten te monitoren. Door deze actie ontstond een grote groep boze internetgebruikers en een onthutste Tweede Kamer. Gelukkig kwam er een sterke tegenreactie die mede dankzij jullie steun heeft geleid tot het aannemen van het amendement voor netneutraliteit door een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer.

De indieners vonden het nodig om de keuze- en uitingsvrijheid van eindgebruikers op het internet te maximaliseren. Zij lichtten de noodzaak van het amendement toe:

“Eindgebruikers moeten zelf kunnen beslissen welke inhoud zij willen verzenden en ontvangen, en welke diensten, toepassingen, hardware en software zij hiervoor willen gebruiken (…).”

Wat is er zo spannend?

Maar zoals je zelf gemerkt hebt, is dit debat het afgelopen half jaar op de achtergrond geraakt. Terwijl het komende maand juist écht spannend wordt!

Woensdag Dinsdag 6 maart is de stemming over het wetsvoorstel voor de Telecomwet in de Eerste Kamer. Alleen als de meerderheid vóór stemt wordt netneutraliteit ook echt opgenomen in de wet. Een cruciaal moment dus. Het is belangrijk om te weten dat de Eerste Kamer stemt over het totale pakket aan voorgestelde wijzigingen op de Telecomwet. Netneutraliteit is daarom ook van de andere onderwerpen afhankelijk. Ondanks de overgrote meerderheid in de Tweede Kamer kan de Eerste Kamer het geheel nog afwijzen. Het blijft dus spannend!

Thumbs-up voor Verhagen!

Wij zijn erg enthousiast over de inzet van Verhagen voor het steunen van netneutraliteit. Hij heeft onlangs zelfs aangegeven dat hij bereid is om bij Eurocommissaris Kroes te pleiten voor netneutraliteit op Europees niveau. Wij zullen ons ook samen met onze Europese collega’s inzetten om dit voor elkaar te krijgen.

We zijn het niet altijd eens met zijn manier van werken, maar voor deze actie krijgt hij van ons echt een dikke thumbs-up! (Als je wilt, kan je hem daarvoor complimenteren. Doe dat bijvoorbeeld op Twitter door te tweeten naar @MaximeVerhagen.)

Wat als het wordt verworpen?

Als het wetsvoorstel wordt verworpen zijn we terug bij af en moet het Ministerie van Economische Zaken een nieuw wetsvoorstel voorleggen aan de Tweede Kamer. Die moeten er dan opnieuw over vergaderen en stemmen. De nieuwe stemming in de Eerste Kamer vindt dan waarschijnlijk pas weer vele, vele maanden later plaats. Daarnaast speelt het debat rondom netneutraliteit op Europees niveau ook een rol, wat ook weer tot extra vertraging zou kunnen leiden. En het is nog maar de vraag of van zoveel uitstel geen afstel kan komen…

Wat als het wordt aangenomen?

Even afkloppen, maar als het wetsvoorstel wordt aangenomen knallen wij de champagne open! En jullie zijn allemaal uitgenodigd. Want alleen dankzij jullie hulp zijn we zo ver gekomen. Zo’n grote overwinning in de strijd om jouw internetvrijheid willen we samen met jou vieren.

Na een strijd van meer dan twee jaar zou netneutraliteit eindelijk wettelijk worden vastgelegd. Internetproviders kunnen vanaf dat moment officieel worden aangepakt door de OPTA als zij de toegang tot websites of diensten blokkeren of beperken. Hoe zij dit gaat handhaven is op dit moment nog onbekend. Wij houden dit uiteraard ook na 6 maart in de gaten.

Maar voordat we op de zaken vooruit lopen, we wachten eerst D-day af op woensdag 6 maart!

 1. Tim

  Heeft netneutraliteit eigenlijk nog iets te maken met de recent opgelegde en toegepaste censuur op de thepiratebay.org door Ziggo en XS4ALL?

 2. Rejo Zenger

  Nee, in de tekst van de wet is aangegeven dat een internet provider niet in het verkeer van haar gebruikers mag bemoeien tenzij zij daartoe verplicht is door een uitspraak van een rechter. Dat is hier het geval.

 3. Henk

  Internet vervult momenteel een belangrijke functie in onder andere het wakker maken en worden van mensen. Bij goed gebruik kan internet (facebook, twitteren) een doeltreffend middel zijn in de strijd tegen de dictatuur en de naderende fascistische wereldorde. De machtselite beseft dit maar al te goed. Daarom worden er al binnen de diverse overheden vergaande plannen ontwikkeld om internet te censureren of eventueel uit te schakelen. Een begin is hier al mee gemaakt. In China en een aantal Arabische landen wordt internet al gecensureerd, maar ook in Amerika. Het zal niet lang meer duren of Europa is aan de beurt. Een dag op ‘zwart’ gaan, zoals Wikipedia en Google half januari deden, is natuurlijk een belangrijk signaal, maar zal de machtselite zeker niet afschrikken. Onder de noemer van ‘bedreiging van de democratie’ (terrorisme) kunnen heel wat websites uitgeschakeld worden door wetten die nimmer democratisch tot stand gekomen zijn, maar ons zogenaamd moeten beschermen. Beschermen tegen wie en wat?

 4. Johan

  “Woensdag 6 maart ”

  6 maart is een dinsdag?

 5. Matthijs van Dijk

  Scherp Johan, klopt! Helemaal verkeerd gekeken tijdens het schrijven, misschien was ik iets te enthousiast :). De cruciale dag voor netneutraliteit is dus op dinsdag 6 maart. Ik zorg dat het asap wordt aangepast. Dank!

 6. Anonymous

  Net neutraliteit is de normaalste zaak.
  Ziek dat normale zaken tegenwoordig bevochten moeten worden.

 7. mikki

  Is de inzet van Maxime Verhagen wel oprecht als hij lid is van de Bilderberg groep, of zit hier een addertje onder het gras?

 8. Henri

  Juist gezien MIKKI! Verhagen is een sluwe vos. Hij is lid van de Bilderberggroep en daardoor slechts op geringe hoogte betrouwbaar! Hij verstaat de kunst om wat er bij het volk weerstand oproept, te kanaliseren en te neutraliseren, zodat de mensen al gauw weer de neiging krijgen dat het allemaal weer okee is! Maar pas op! Dan pas komt hij op het toneel.maar dan wel achter het gesloten-deuren toneel en beslist dan alsnog ten gunste van de machthebbers! Hij zou er zelfs al op aangedrongen hebben (in het geheim)aan de Tweede Kamerleden om het ACTA verdrag te ondersteunen! De ACTA stukken mogen worden ingezien door de Tweede Kamerleden (zo was het tot voor kort) en zij zouden er niks over mogen zeggen! Thans wordt ineens bekend gemaakt dat de Tweede Kamer TEGEN Acta is. Maar pas op! Hier kan ook weer een draai aan gevonden worden! Als een verdrag (Bijv. Verdrag van Lissabon) maar genoeg pagina*s telt, is er geen kamerlid te vinden, die al die pagina*s allemaal zorgvuldig doorleest! Daar wordt dan natuurlijk weer misbruik van gemaakt!

 9. Ben

  @Rejo Zenger: De datum is op een plek aangepast, maar bij de andere plekken staat het nog steeds verkeerd…
  “Woensdag 6 maart is een cruciale dag, omdat de Eerste Kamer dan de eindbeslissing zal nemen. ”
  “Maar voordat we op de zaken vooruit lopen, we wachten eerst D-day af op woensdag 6 maart!”

  @Onderwerp: wat betekend dit trouwens voor bv. het vonnis Brein vs. Ziggo&XS4ALL? Ik kan me nl. voorstellen dat de Hoge Raad het dan op basis van de nieuwe wet nietig zal moeten verklaren – ten minste, dat hoop ik.

 10. Daniël

  Kan, na aannemen van dit voorstel, bij VoIP nog wel Quality of Service worden toegepast in het netwerk van providers? Dat kan handig/nodig zijn om de kwaliteit van zo’n dienst te kunnen garanderen.

 11. Matthijs van Dijk

  Het amendement kent een uitzondering voor ‘congestie’ (waar je volgens mij op doelt) waarbij providers nog wel mogen ingrijpen zodat ze wel quality of service kunnen bieden: “om de gevolgen van congestie te beperken, waarbij gelijke soorten verkeer gelijk worden behandeld”. (https://zoek.officielebekendmakingen.nl/dossier/32549/kst-32549-29?resultIndex=40&sorttype=1&sortorder=4).

  Ik ben erg benieuwd hoe de overheid dit gaat hanteren, want waar ligt de scheidslijn tussen onderhoudsingrijpen (voorkomen van overbelasting van de lijn) en commercieel ingrijpen (extra euro’s vragen voor bijv. Whatsapp verkeer).

 12. Matthijs van Dijk

  Het amendement kent een uitzondering voor ‘congestie’ (waar je volgens mij op doelt) waarbij providers nog wel mogen ingrijpen zodat ze wel quality of service kunnen bieden: “om de gevolgen van congestie te beperken, waarbij gelijke soorten verkeer gelijk worden behandeld”.

  Ik ben erg benieuwd hoe de overheid dit gaat hanteren, want waar ligt de scheidslijn tussen onderhoudsingrijpen (voorkomen van overbelasting van de lijn) en commercieel ingrijpen (bepaald verkeer prefereren in snelheid boven ander verkeer).

 13. Erik

  De commissies (EL&I en IMRO) stellen voor de plenaire behandeling van het wetsvoorstel op 3 april 2012 te laten plaatsvinden. https://www.eerstekamer.nl/behandeling/20120306/korte_aantekening/f=/vixkotmm38zc.pdf
  https://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/32549_implementatie_van_herziene

 14. Dennis

  En dan verplaatsen ze de boel.. 3 April dus. Ik vraag me echter af hoe lang het dan duurt voor de wet ook daadwerkelijk ondertekend wordt en per wanneer deze in zal gaan: 1 juli 2012 (is dat haalbaar?) of 1 januari 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.