• Menu

0 recente resultaten

We naderen cruciale dag voor netneutraliteit

Ondanks dat de Tweede Kamer vorig jaar het amendement voor netneutraliteit aannam, kunnen we ons nog niet rijk rekenen. Woensdag 6 maart is een cruciale dag, omdat de Eerste Kamer dan de eindbeslissing zal nemen. Wordt Nederland straks weer voorloper in Europa en gaan we netneutraliteit in de wet krijgen? Waarom is dat zo spannend? En wat kan er allemaal gebeuren?

Wat is netneutraliteit ook al weer?

Netneutraliteit is het principe dat jij zelf beslist wat je met jouw internet doet. Providers mogen zich daar niet mee bemoeien. Zij moeten al het internetverkeer hetzelfde behandelen: zij moeten neutraal zijn. Als netneutraliteit door onze wet beschermd wordt, mogen providers bepaalde diensten (zoals internetbellen via Skype of videodiensten zoals YouTube en Vimeo) niet meer vertragen of extra duur maken.

Wat was er ook alweer gebeurd?

Onze inzet voor deze wet begon al in 2009 toen we samen met jullie een position paper (PDF) over dit onderwerp schreven. Maar het onderwerp kwam pas echt in het nieuws nadat KPN vorig jaar haar nieuwe strategie presenteerde. Om meer inkomsten te kunnen genereren wilde zij extra kosten in rekening brengen voor specifieke diensten zoals WhatsApp. En dat wilde ze dan weer checken door met Deep Packet Inspection het internetgedrag van klanten te monitoren. Door deze actie ontstond een grote groep boze internetgebruikers en een onthutste Tweede Kamer. Gelukkig kwam er een sterke tegenreactie die mede dankzij jullie steun heeft geleid tot het aannemen van het amendement voor netneutraliteit door een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer.

De indieners vonden het nodig om de keuze- en uitingsvrijheid van eindgebruikers op het internet te maximaliseren. Zij lichtten de noodzaak van het amendement toe:

“Eindgebruikers moeten zelf kunnen beslissen welke inhoud zij willen verzenden en ontvangen, en welke diensten, toepassingen, hardware en software zij hiervoor willen gebruiken (…).”

Wat is er zo spannend?

Maar zoals je zelf gemerkt hebt, is dit debat het afgelopen half jaar op de achtergrond geraakt. Terwijl het komende maand juist écht spannend wordt!

Woensdag Dinsdag 6 maart is de stemming over het wetsvoorstel voor de Telecomwet in de Eerste Kamer. Alleen als de meerderheid vóór stemt wordt netneutraliteit ook echt opgenomen in de wet. Een cruciaal moment dus. Het is belangrijk om te weten dat de Eerste Kamer stemt over het totale pakket aan voorgestelde wijzigingen op de Telecomwet. Netneutraliteit is daarom ook van de andere onderwerpen afhankelijk. Ondanks de overgrote meerderheid in de Tweede Kamer kan de Eerste Kamer het geheel nog afwijzen. Het blijft dus spannend!

Thumbs-up voor Verhagen!

Wij zijn erg enthousiast over de inzet van Verhagen voor het steunen van netneutraliteit. Hij heeft onlangs zelfs aangegeven dat hij bereid is om bij Eurocommissaris Kroes te pleiten voor netneutraliteit op Europees niveau. Wij zullen ons ook samen met onze Europese collega’s inzetten om dit voor elkaar te krijgen.

We zijn het niet altijd eens met zijn manier van werken, maar voor deze actie krijgt hij van ons echt een dikke thumbs-up! (Als je wilt, kan je hem daarvoor complimenteren. Doe dat bijvoorbeeld op Twitter door te tweeten naar @MaximeVerhagen.)

Wat als het wordt verworpen?

Als het wetsvoorstel wordt verworpen zijn we terug bij af en moet het Ministerie van Economische Zaken een nieuw wetsvoorstel voorleggen aan de Tweede Kamer. Die moeten er dan opnieuw over vergaderen en stemmen. De nieuwe stemming in de Eerste Kamer vindt dan waarschijnlijk pas weer vele, vele maanden later plaats. Daarnaast speelt het debat rondom netneutraliteit op Europees niveau ook een rol, wat ook weer tot extra vertraging zou kunnen leiden. En het is nog maar de vraag of van zoveel uitstel geen afstel kan komen…

Wat als het wordt aangenomen?

Even afkloppen, maar als het wetsvoorstel wordt aangenomen knallen wij de champagne open! En jullie zijn allemaal uitgenodigd. Want alleen dankzij jullie hulp zijn we zo ver gekomen. Zo’n grote overwinning in de strijd om jouw internetvrijheid willen we samen met jou vieren.

Na een strijd van meer dan twee jaar zou netneutraliteit eindelijk wettelijk worden vastgelegd. Internetproviders kunnen vanaf dat moment officieel worden aangepakt door de OPTA als zij de toegang tot websites of diensten blokkeren of beperken. Hoe zij dit gaat handhaven is op dit moment nog onbekend. Wij houden dit uiteraard ook na 6 maart in de gaten.

Maar voordat we op de zaken vooruit lopen, we wachten eerst D-day af op woensdag 6 maart!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag