En ondertussen in de rest van de wereld…

Kun jij op een Google-vrij dieet? Wij gaan het proberen!

Beursgang Facebook: wat zijn de gevolgen voor jou?
DOSSIER: Doe-het-zelf

Vanaf maart verandert Google zijn privacybeleid. We schreven hier over de vergaande gevolgen hiervan. Google zelf blijft zich verweren tegen de kritiek. Dat was te verwachten – topman Eric Schmidt zei ooit: ‘If you have something that you don’t want anyone to know, maybe you shouldn’t be doing it in the first place.’ Makkelijker gezegd dan gedaan?

De lijst met diensten van Google is gigantisch. Google is overal: GoogleDocs en GoogleCalendar op het werk, Google+ en Picasa thuis. En dat is slechts het topje van de ijsberg, want de producten en diensten zijn nog veel talrijker. Google zomaar uit je leven bannen is daarom niet zo eenvoudig – het vergt een goede wil en een strakke organisatie. Toch ga ik de uitdaging aan. Een week zonder Gmail, YouTube, GoogleMaps en al Googles andere technische snufjes die met mijn dagelijks leven verweven zijn. Een week op Google-vrij dieet. Volgende week laat ik weten hoe een leven zonder Google eruit ziet.

Gelukkig is het web nog veel groter dan alleen de diensten van Google. Welke keuzes heb je als gebruiker nog meer? Geïnspireerd op Security.nl, noemen we hieronder een aantal terreinen waarop Google een grote speler is. En we geven je alternatieven die je privacy wél serieus nemen.

Google als zoekfunctie

Als zoekmachine is Google groot geworden. Vrijwel iedereen googelt (het is zelfs een werkwoord): in Nederland is het marktaandeel 93%. Er zijn alternatieven die vriendelijker zijn voor je privacy. DuckDuckgo is er een die zelfstandig resultaten vindt (dus niet via andere zoekmachines). Startpage is een zoekmachine die ook resultaten van Google vindt, maar geheel anoniem: je IP-adres wordt niet opgeslagen en er worden geen identificeerbare cookies opgeslagen. Handig: op de website staat eenvoudig uitgelegd hoe je de zoekfunctie in je browser kunt implementeren, in het balkje rechts naast de adresbalk. Ook via Scroogle kun je ‘anoniem googelen’. Deze webdienst dient de zoekopdracht als het ware voor jou in, waardoor die niet tot jou te herleiden is.

Google als videoplatform: YouTube

De populairste en grootste online video-website staat onder beheer van Google, sinds het in 2006 door het bedrijf is overgenomen. En de betekenis van YouTube op het net is enorm – niet alleen omdat de site zo populair is en veel gebruikers ervoor kiezen om daar hun filmpjes te delen, maar ook omdat op heel veel andere websites YouTube filmpjes staan. Je kunt dus moeilijk om YouTube heen, maar er zijn alternatieven. Niet zo populair, maar ook heel bekend, is Vimeo. Er zijn ook videosites die zich meer richten op niches: Metacafe op entertainment of Break op alles wat ‘funny’ is (dus voor als je je verveelt). Dailymotion heeft net als YouTube verschillende categorieën en is er ook in het Nederlands.

Google als sociaal netwerk: Google +

Het is nog vers, maar sinds de lancering van Google+ afgelopen zomer waagt Google zich ook op het terrein van de sociale netwerken. Daar zijn natuurlijk veel alternatieven voor te vinden, alleen hebben Facebook en Hyves op het gebied van privacy ook geen smetteloze naam. Bij Diaspora blijf jij de eigenaar van alles wat je deelt. Bovendien kun je zelf kiezen aan wie je iets deelt: aan iedereen of alleen aan je vrienden.

Google als browser: Google Chrome

Sinds kort is de Google Chrome de op een na grootste internetbrowser (na Internet Explorer). Chrome is daarmee Firefox voorbij gestreefd. Toch is die browser een goed alternatief, omdat er allerlei plugins voor zijn die je privacy beter beschermen. Zoals bijvoorbeeld RefControl, dat ervoor zorgt dat je surfgedrag niet meer wordt bijgehouden via zogenaamde referers voor marketingdoeleinden. Vergeet niet om de zoekbalk rechts bovenin je browser te vervangen door een privacyvriendelijke variant; bij Firefox (en Safari) is dit namelijk standaard Google. Ook een handige extensie bij je browser (niet alleen voor Firefox) is Ghostery. Ghostery blokkeert trackers: bedrijven of derden die gebruik maken van het onzichtbare spoor dat je achterlaat als je aan het surfen bent. Ben je gehecht aan Google Chrome? SRWare Iron is een zelfde browser, maar dan met respect voor je privacy.

Google als mailhosting: Gmail

Hotmail was lange tijd de meest populaire dienst voor webmail, maar met Gmail heeft Google een flinke slag geslagen en deze maildienst staat inmiddels ongeveer op gelijke voet met die van Microsoft. Heb je een Gmail-account? Als het nieuwe privacyreglement in maart van start gaat, zullen de zoekresultaten van Google ook worden afgestemd op de inhoud van je mails. Maar er zijn verschillende mailingdiensten die je privacy wél respecteren, bijvoorbeeld Fastmail, Neomailbox, Lavabit en GMX. De simpelste pakketten zijn gratis, voor meer mogelijkheden moet je vaak een klein bedrag per jaar betalen.

Google als plattegrond: GoogleMaps

Een zeer populaire applicatie van Google is Google Maps. Wie vraagt er tegenwoordig nog de weg? Toch zijn ook hier alternatieven voor. Openstreetmap is een kaart van heel de wereld waarvan de gegevens door iedereen vrij te gebruiken en te bewerken zijn. Ook Nokia heeft een wereldkaart, inclusief routebeschrijvingen. Als je een Nokia hebt ook op je telefoon te downloaden.

Heb jij nog suggesties voor goede alternatieven? Of bruikbare tips? Ik hoor ze graag van je, zodat ik mijn Google-loze week met zo min mogelijk hinder(nissen) door kan komen. Wordt vervolgd!

 1. Arjan

  Ixquick!

 2. Rian

  Respect en succes! Ik zou meteen hard falen, mijn agenda staat in google calendar…. Zonder wordt toch echt wel lastig.

 3. Jeroen

  Bing Maps (http://maps.bing.com) is een zeer goed alternatief. Deze heeft niet alleen kaartweergave en foto’s recht van boven, maar ook foto’s schuin van boven, dus je gaat er qua functionaliteit nog op vooruit ook.

  De alternatieven voor YouTube zijn leuk, maar de grote vraag is wat je daar als filmpjeskijker aan hebt. Je wilt die filmpjes van YouTube toch zien. We hebben eigenlijk een soort proxydienst voor YouTube nodig.

 4. Jeroen van der Schaaf

  En alle websites die Adwords gebruiken?

 5. Juerd

  En, is er een goed alternatief voor Google als het platform waar je Android-telefoon continu mee synchroniseert? (En ik zeg het maar vast: oplossingen gebaseerd op Microsofts ActiveSync-protocol, oftewel Exchange-synchronisatie, vind ik niet zo prettig.)

 6. Freek

  Hopelijk heb je geen Android telefoon..

 7. Greeg

  ..Of websites die aan Google Analytics hangen

 8. Willem2k

  DuckDuckGo werkt vrij aardig al scheelt het in veel gevallen als je een plaatsnaam mee geeft. In tegenstelling tot Google kijkt DDG namelijk niet naar je locatie.

  Als alternatief voor Chrome lijkt Chromium me trouwens een meer voor de hand liggende keuze?

 9. Chasalin

  En daarna de volgende uitdaging: een Microsoft-vrij dieet. En is dat te combineren met een Google-vrij dieet?

  Cold Turkey gaat trouwens zwaar zijn als je e-mail adres van gmail is. Hoe zou je dat oplossen? Mag je automatisch forwarden of moet je al je contacten inlichten een ander adres tegebruiken?
  Mag je nog mail van Google ontvangen?

  En hoever ga je als je een Android-device hebt? Maar even een andere telefoon kopen? Een iPad?

  En zondig je als je te goeder trouw een zoekveldje op een site gebruikt die op zijn beurt google blijkt te gebruiken? (zonder dat het vooraf duidelijk is) Of wanneer op een site een contactpagina staat met een GoogleMaps object?

  Het is best mogelijk, maar ik vrees dat jullie hier en daar wel wat concessies moeten doen.
  Desalniettemin: Succes!

 10. Teun

  De NoScript in Firefox aanzetten helpt natuurlijk ook een heel eind om alle (ongewenste) Google diensten buiten de deur te houden.

 11. Peter van Dijk

  DuckDuckGo vindt zijn resultaten niet precies zelfstandig, zie http://help.duckduckgo.com/customer/portal/articles/216399-sources

 12. Wouter

  Alternatief voor google maps: Waze. Veel beter!

 13. Jan

  Helaas heb ik nog geen goed alternatief voor Google Reader kunnen vinden.

 14. Bernard

  Hebben jullie al een AdBlock filter waar we op kunnen subscriben met daarin alle google sites/producten/diensten? Zou interessant zijn te zien hoe het web er google-loos uit ziet…

 15. S

  en goede alternatieven voor GoogleCalendar? Een dieet van een week lukt nog wel (een keertje uitprinten), maar langer… Overzetten waarheen, dat is dan de vraag.

 16. Pieter

  Sinds die uitspraak van Schmidt enkele jaren geleden ben ik ook op een Google-arm dieet. Dat is geen kleinigheid. Helemaal zonder lukt bijna nooit, maar inmiddels heb ik wel een hele serie standaard tools om Google te weren. Dit zijn onder andere:
  * Request Policy add-onn in Firefox die alles diensten van Google tegenhoudt. Dit is voor mij de enige manier om Google-Analytics te weren.
  * NoScript add-onn in Firefox die alle scripts van Google blokkeert.
  * Zoeken via Scroogle in plaats van Google. Dat is anoniem zoeken via… Google. Dat is niet Google-vrij, maar mijn gegevens komen zo niet bij Google terecht.
  * Waar ik echt niet zonder Google kan (sommige sites doen het niet als je Google-Api’s of Google Search blokeert) gebruik ik FoxyProxy om alle requests naar Google via Tor te laten lopen.

  Voor mij is het inmiddels standaard kost geworden, maar ik wel dat anderen niet goed kunnen werken met mijn browserinstellingen. “Niets werkt hier”, hoor je dan. Echt opmerkelijk hoe veel diensten op het internet via Google lopen. Overigens is veel Google software vaak wel steengoed. Hun privacy beleid vind ik waardeloos, maar het zijn wel erg knappe software bouwers.

 17. Germo

  Eigen server. Beetje werk, maar je hebt alles in eigen beheer.
  .
  En als social network: Friendica. Volgens kenners dat wat Diaspora had moeten worden

 18. Mirjam Remie

  Bedankt voor de goede tips! @S, 30Boxes al geprobeerd? Of Zoho?
  Ik heb geen Android, maar een iPhone. Maar daar is ook veel Google in geïntegreerd. Hebben jullie suggesties hoe ik m’n iPhone zo Google-vrij mogelijk kan maken?

 19. Roll

  Ik mis nog het advies FireFox te gebruiken en de addons AdBlock + Ghostery + NoScript te installeren — ik bedoel, als je zonder Google wilt moet je het ook goed doen.

  Prettig weekend van iemand die al tijden zonder Google weet te overleven.

 20. geengmailmeer

  en dus nu kan ik zonder gmail geen gebruik meer maken van de android market?

 21. Randy

  Ik gebruik sinds een jaar of twee duckduckgo. Vooral de “bang” notatie is handig. !yt in je zoekopdracht en je zoekt in youtube. !wnl en je zoekt in de Nederlandse wikipedia, etc.

  Naast duckduckgo verdient ook ixquick een vermelding: een Nederlandse(!) meta-zoekmachine, die de meeste privacy claimt.

  Ghostery is er ook voor Opera. Sowieso biedt deze browser out-of-the-box al content filtering, per-domein controle over javascript en referrer header.

  Het wordt hier al aangestipt, maar webstats-sites, met google analytics voorop, zijn mij echt een doorn in het oog. Ze kunnen privacy statements maken wat ze willen, het feit dat ze op zo gruwelijk veel sites staan is ronduit beangstigend. Ghostery pikt de meeste er uit, maar GA heb ik extra permanent geblokkeerd in de hosts file.

  Tenslotte, tegenwoordig zie je steeds vaker content delivery networks voor het “snel” hosten van bijv. veelgebruikte fonts en javascript. Ook daar is Google een grote in. En ook daar zou Google kunnen volgen op welke sites je komt. Helaas is dat niet zo makkelijk te blokkeren: veel sites zouden niet meer werken. Dat vereist een andere aanpak. Pieter noemt FoxyProxy, maar al met al lijkt het mij niet voor de gemiddelde gebruiker weggelegd.

 22. Eric

  Scroogle ipv Google?

 23. janv

  hoi,

  Ik heb nog een vraagje; wat nouw als je mobiele smartphone android OS runt? wat dan? ander os derop? hoe/wat/waar?

  Alvast bedankt!

 24. Niels

  Duckduckgo gebruikt google images als je !images (!i !img !gi etc) gebruikt. Welke site is een goed alternatief?

  (alle !bang commando’s: https://duckduckgo.com/bang.html)

 25. Jasper van Weerd

  Hoe wou je om Google Engine heen lopen… en om Google Analytics? Denk dat de meeste mensen geen idee hebben hoeveel sites beide gebruiken. < Amazone Cloud kan een alternatief zijn, en advanced calculators zijn er ook vast wel (even zoeken via BING / microsoft?)

  Misschien moet je ook nog even Feedburner uitzetten als RSS verspreider?

  Ook Google Reader zou ik zelf niet kunnen missen. Gebruik FEEDLY, welke draait op een API van Google Reader

  In de categorie tips: google callender is te exporteren naar je OUTLOOK, kun je die vast ongebruikt laten ;). Bing instellen als standaardzoekmachine lijkt me handig. En firefox deinstalleren, aangezien google grootaandeelhouder is. Browsen met Opera of Internet Explorer ofzo… ;).

 26. Niels

  @Jasper
  -Google analytics blokkeer ik al dmv alle add-ons in mijn Firefox.
  -Wat voor calculator zoek je? http://www.wolframalpha.com/ al geprobeerd?
  -RSS readers zijn niet zo moeilijk te vinden. Ik gebruik bv RSSowl (http://www.rssowl.org/).
  -En waarom zou je Firefox niet mogen gebruiken? Ze krijgen misschien wel geld van Google maar dat betekent niet dat Google daardoor je gegevens krijgt?

 27. R

  Uitstekend artikel! Ik hoop dat het bewustzijn bij mensen toeneemt hoe waanzinnig veel google van je weet.

  Google-analytics wordt overigens standaard geblokkeerd door de ghostery add-on van firefox.

 28. Niels

  @Bernard (“Hebben jullie al een AdBlock filter…”)

  Ik heb er net een gemaakt met twee regels: google.com en gstatic.com. Dat lijkt het meeste te blokkeren.

 29. BarbaricFellow

  Ik ben al haast 2 jaar op een google ( en facebook) vrij “dieet”

  Ik lees hier over addblock. Heeft iemand ooit de “antisocial” of “anti widget” filter gebruikt?
  Ben je in 1 keer van de hele bende verlost. Eventueel samen met No script en Blocksite en je hebt zowaar weer controle over je privacy i.p.v iedere 3 maanden de veranderde privacy-settings te bestuderen in een slappe poging nog iets prive te houden. Voor zolang het nog kan dan, want waarschijnlijk zal binnen niet al te lange tijd zal anoniem internet verleden tijd zijn middels nieuwe wetgeving.

 30. OfflineSupport

  Is het acceptabel dat ik afhankelijk ben van digitale informatie?
  Is het denkbaar dat ik creatiever wordt door minder gebruik te maken van digitale technieken?

  Wordt een deelgenoot van het Genootschap Offline.

  Het vrijzinnige Genootschap Offline is een gezelschap die overwegend gebruik maakt van alternatieve en klassieke toepassingen op het gebied van communicatie en netwerken. Het Genootschap stelt zich niet afhankelijk op voor computers, digitalisering, internet en online netwerken.

  Het genootschap verkent onder andere:

  • Bewustwording van een ander leven naast digitale technieken.
  • Het verwerven van offline toegang tot diensten van overheid en bedrijf.
  • Netwerken zonder internetgebruik.
  • Organiseren van netwerkbijeenkomsten zonder gebruik te maken van digitale technieken.
  • Organiseren van workshops zoals stijlvol schrijven met (vul)pen op papier et cetera.
  • Versterken van (bewust) aandachtigheid versus (onverschillig) multitasken.
  Het genootschap is toegankelijk voor vrije scherpzinnige: creatieve denkers en doeners.

  Wordt bewust en wordt een deelgenoot van ons gezelschap.
  Schrijf en stuur een brief naar:,,,,,,,

 31. W.

  Is het niet al veel te laat om met dit soort eigen-privacy-bescherming te beginnen? Ik wil dat wel maar heb het idee dat het al veel te laat is. En ben je dan niet meer bezig met te zorgen dat je veilig bent op internet dan met internet etc. zelf? Ik zou wel een how-to willen om alles wat er nu van mijn bestaat te verwijderen en een fresh start te maken op een manier die mijn privacy waarborgt.

 32. Tim

  Misschien niet googlevrij, maar google wel vrij van jouw data met Firefox/GoogleSharing (http://gs.netsend.nl) voor als je per ongeluk toch viavia op een google site uitkomt.

 33. Sabine

  Ik gebruik ook Scroogle, Ghostery (alhoewel ik die ook regelmatig uitzet omdat alles er erg traag door wordt) en nog wat andere addons waar ik nu de naam even niet van weet. Verder log ik niet in bij google als ik bijv. youtube bekijk, en heb ik voor iedere googledienst die ik gebruik een ander google account.
  Diensten van Apple of Microsoft vind ik geen alternatief- zo ongeveer elk groot bedrijf zal op een gegeven moment de privacy steeds meer aan zijn laars lappen als ze dat niet al doen.
  Voor mijn blog maak ik gebruik van wordpress, helaas gebruiken heel veel mensen blogger / blogspot, en dat is geloof ik ook van google? (Een overzicht wat precies allemaal van google is zou inderdaad handig zijn). Af en toe is er frustratie omdat je met wordpress niet makkelijk comments kan maken bij blogger, maar alla, dat moet ik er maar bij nemen. Ik weet dat er ook op deze manier nog wel een profiel wordt bijgehouden (immers, ik maak comments onder telkens dezelfde naam bij die blogs) maar hopelijk maak ik het wel wat moeilijker voor ze.

 34. Sabine

  Oh over de link heengekeken van de lijst met diensten van google… en een simpele zoekactie had mij dezelfde wiki pagina opgeleverd… excuses!

 35. Pieter

  Al met al zijn er veel tools en trucs te bedenken om het te stellen zonder Google. Of in elk geval zonder dat jouw data op de servers van Google beland in een profiel dat aan jou gekoppeld kan worden. Al deze foefjes maken het leven op internet een stuk minder eenvoudig. Dat is overkomelijk, maar deze manier van privacy-waarborging neem de oorzaak van de problemen niet weg. Google is immers niet de enige partij zonder respect voor privacy. De oorzaak zit dieper. Men zegt vaak: je krijgt zoveel gratis diensten op internet, logisch dat je daar wat voor moet terugbetalen in de vorm van privacy. Toch is het geen eerlijke ruil. De prijs ligt niet vast en je weet niet eens wanneer je betaalt. Als mijn privé gegevens geld waard zijn, wil ik zelf weten waar ik het aan uitgeef. Dat kan niet als je op internet surft. Ik heb wel eens geprobeerd mijn linked-in profiel te verkopen op marktplaats. Dat bleek echter verboden volgens de regels van de marktplaats. Toen ik ze vroeg wat er mis was met het geld verdienen met mijn privé gegevens kreeg ik als reactie een mail met de algemene voorwaarden. Daar staat onder andere in dat heling, wapenhandel en handel in beschermde diersoorten verboden is. Ik heb nooit antwoord gehad op de vraag onder welk verbod de handel in privé gegevens valt. Jammer, want die vraag is volgens mij heel wezenlijk.

 36. Jur

  Jongens toch, ik leef al jarenlang een google-loos leven. Zonder ook maar één pijntje. En ondanks dat gaan mijn bittenbakken maandelijks op de kop en wordt alles wat ook maar naar google zweemt er genadeloos uitgeflikkerd. En er komt nogal wat uit.

  En wat de zoekmachines betreft, ons Hollandse Ixquick doet het in 40 talen beter en bescheidener, zoekt in alle zoekmachines (is geen zoekmachine maar een webcrawler) en slaat geen gegevens op. Daar zijn ze zelfs voor gecertificeerd.

  Inclusief internationaal telefoonboek en rrn proxyfunctie voor de anoniemofielen. Wat wil een mens nou nog meer…?

  Ik heb die google-verslaving dan ook nooit begrepen.

 37. ikke

  Zoekmachine: http://www.seeks-project.info/search.php/websearch-hp
  Federated socialnetworking (ouder dan diaspora en co): http://www.seeks-project.info/search.php/websearch-hp
  Blogger alternatief: http://noblogs.org/
  E-Mail: http://autistici.org/en/services/mail/index.html
  Google talk: Jabber
  Collaborative document editting: https://pad.riseup.net/ (etherpad)

 38. Peter

  Heb ik geen probleem mee, ik mijd Google al jaren 🙂

 39. Nym

  Een aantal boze Youtube gebruikers heeft Youtube zelfs verlaten nav van de nieuwe Google Privacy policy, en heeft Youtube ingeruild voor http://www.zippcast.com/home Ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar heb er alvast een account.

 40. Ginea

  Alternatieven voor Google producten (echter betreft dit een ouder artikel en kunnen sommige alternatieve producten al zijn opgeheven) – http://techtheblog.blogspot.com/2007/07/living-without-google-alternatives.html

 41. Ginea

  Hieronder is uitgegaan van een zo Google-vrij, Yahoo-vrij en Microsoft-vrij dieet, voor zover dat mogelijk is en ik het kan overzien. Een korte samenvatting van voorgaande posts met daarbij een aantal aanvullingen. Ook probeer ik in te zien of het mogelijk is om het zoveel mogelijk bij niet-Amerikaanse en bij voorkeur Europese bedrijven dan neer te zetten in verband met wetgeving. Of bij een non-profit / open source organisatie met heldere terms of use / privacy policy.

  Google Talk > http://www.jabber.org
  Google Docs > http://www.zoho.com/ (privacy policy available, is it better than Google’s???) // https://pad.riseup.net/ // http://www.zimbra.com/products/zimbra-open-source.html ??
  Google Reader > ??? http://www.rssowl.org/ // http://web.appstorm.net/roundups/top-10-web-based-rss-readers/ // http://speckyboy.com/2008/05/31/top-10-web-based-rss-readers/ // http://www.designussion.com/12-remarkable-web-based-rss-readers/ // http://www.sitepoint.com/rss-readers-news-aggregators/ //
  Google Agenda > http://30boxes.com/welcome.php (no terms of use / privacy policy on site) // http://www.zoho.com/calendar/ (privacy policy available, is it better than Google’s???)
  Google + > http://friendica.com/ (only application not web-based)
  Google Maps > Open Street Maps // http://world.waze.com/

  Google-alternatieven lijsten van anderen:
  http://www.lifehack.org/articles/technology/getting-free-of-googles-grip-the-10-top-alternatives.html
  http://techtheblog.blogspot.com/2007/07/living-without-google-alternatives.html (interessant, link naar een Blogspot site van Google 😉 )

 42. Ano

  Je kan altijd nog je eigen cloud beginnen met bv. OwnCloud.

 43. Lucas

  Bedankt voor die suggestie Ano! Dat ga ik gebruiken icm CardDAV en CALDAV op m’n Android telefoon. Werkt prima met bestaand hostingpakketje.

 44. Joost

  Alternatief voor Google Reader: Newsblur http://www.newsblur.com
  It’s a one man shop, maar zeer goed product, kan je Google Reader feeds importeren. Gratis versie ondersteund maximaal 64 feeds, voor meer betaal je 1 dollar per maand. iPhone client is beschikbaar.

 45. MarElo

  Voor het normale surfgebruik zou ik de Tor browser gebruiken (ook voor op de usb stick).

  https://www.torproject.org/

 46. Ruben

  Waarom vragen om te zorgen dat er geen profiel van je digitale ego gemaakt wordt, als je ook kunt vragen of functies misschien juist béter op je afgestemd kunnen worden? Werkt vast een stuk sneller!

 47. Peter Teffer

  Twee jaar geleden hebben mijn toenmalige collega Ernst-Jan Pfauth en ik een Week Zonder Google geleefd. Toen bleek dat het gewone leven nog aardig te leven valt zonder Google, maar dat internetten zonder met een Google-dienst te worden geconfronteerd, behoorlijk lastig is:
  http://peterteffer.com/2010/03/01/een-week-geen-zoekmachine-e-mail/

 48. Ginea

  How to Remove Your Google Search History Before Google’s New Privacy Policy Takes Effect > https://www.eff.org/deeplinks/2012/02/how-remove-your-google-search-history-googles-new-privacy-policy-takes-effect

 49. Frans

  Om je android toestel te ont-googlen zijn er voor de diverse toestellen al aangepaste android operatingsystemen (voorbeeld: http://www.cyanogenmod.com). Mocht je je toestoel ge-root hebben dan kun je hiervoor ook meteen wat privacy beschermende app’s installeren:
  PDroid (http://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=19570091) – Hiermee kun je per applicatie instellen wat voor informatie deze van je telefoon mag/kan uitlezen!
  Droidwall (https://code.google.com/p/droidwall/) – Een firewall om app’s wel of geen toegang tot het internet te geven.
  Dit zorgt ervoor dat veel home-calling en vooral van google app’s/services niet meer werkt. Ik schrok nogal hoe vaak de network location service data aan google terug zond, maar nu dus niet meer!

 50. Iris-in-Zwolle

  What about Yahoo? By the way, my only Google account is gmail which I hardly ever use. Besides, I did understand that these privacy rules only apply when you are logged into you account, which I never am when online. Do I run a risk when I google?

 51. Hans

  Google News… iemand?

 52. Marc

  Alternatief voor Google Analytics: Piwik (http://piwik.org)

 53. sjors

  Veel succes , kijk ook even seotools op google.nl

 54. Ontgoogling – krebos

  […] Een google vrij dieet […]

 55. Paul

  Zie de Fediverse voor meer digitale vrijheid. (paar miljoen gebruikers nu)

  YouTube: PeerTube
  Twitter: Mastodon
  Insta: Pixelfed

  Enzovoort!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.