• Menu

0 recente resultaten

Kun jij op een Google-vrij dieet? Wij gaan het proberen!

Vanaf maart verandert Google zijn privacybeleid. We schreven hier over de vergaande gevolgen hiervan. Google zelf blijft zich verweren tegen de kritiek. Dat was te verwachten – topman Eric Schmidt zei ooit: ‘If you have something that you don’t want anyone to know, maybe you shouldn’t be doing it in the first place.’ Makkelijker gezegd dan gedaan?

De lijst met diensten van Google is gigantisch. Google is overal: GoogleDocs en GoogleCalendar op het werk, Google+ en Picasa thuis. En dat is slechts het topje van de ijsberg, want de producten en diensten zijn nog veel talrijker. Google zomaar uit je leven bannen is daarom niet zo eenvoudig – het vergt een goede wil en een strakke organisatie. Toch ga ik de uitdaging aan. Een week zonder Gmail, YouTube, GoogleMaps en al Googles andere technische snufjes die met mijn dagelijks leven verweven zijn. Een week op Google-vrij dieet. Volgende week laat ik weten hoe een leven zonder Google eruit ziet.

Gelukkig is het web nog veel groter dan alleen de diensten van Google. Welke keuzes heb je als gebruiker nog meer? Geïnspireerd op Security.nl, noemen we hieronder een aantal terreinen waarop Google een grote speler is. En we geven je alternatieven die je privacy wél serieus nemen.

Google als zoekfunctie

Als zoekmachine is Google groot geworden. Vrijwel iedereen googelt (het is zelfs een werkwoord): in Nederland is het marktaandeel 93%. Er zijn alternatieven die vriendelijker zijn voor je privacy. DuckDuckgo is er een die zelfstandig resultaten vindt (dus niet via andere zoekmachines). Startpage is een zoekmachine die ook resultaten van Google vindt, maar geheel anoniem: je IP-adres wordt niet opgeslagen en er worden geen identificeerbare cookies opgeslagen. Handig: op de website staat eenvoudig uitgelegd hoe je de zoekfunctie in je browser kunt implementeren, in het balkje rechts naast de adresbalk. Ook via Scroogle kun je ‘anoniem googelen’. Deze webdienst dient de zoekopdracht als het ware voor jou in, waardoor die niet tot jou te herleiden is.

Google als videoplatform: YouTube

De populairste en grootste online video-website staat onder beheer van Google, sinds het in 2006 door het bedrijf is overgenomen. En de betekenis van YouTube op het net is enorm – niet alleen omdat de site zo populair is en veel gebruikers ervoor kiezen om daar hun filmpjes te delen, maar ook omdat op heel veel andere websites YouTube filmpjes staan. Je kunt dus moeilijk om YouTube heen, maar er zijn alternatieven. Niet zo populair, maar ook heel bekend, is Vimeo. Er zijn ook videosites die zich meer richten op niches: Metacafe op entertainment of Break op alles wat ‘funny’ is (dus voor als je je verveelt). Dailymotion heeft net als YouTube verschillende categorieën en is er ook in het Nederlands.

Google als sociaal netwerk: Google +

Het is nog vers, maar sinds de lancering van Google+ afgelopen zomer waagt Google zich ook op het terrein van de sociale netwerken. Daar zijn natuurlijk veel alternatieven voor te vinden, alleen hebben Facebook en Hyves op het gebied van privacy ook geen smetteloze naam. Bij Diaspora blijf jij de eigenaar van alles wat je deelt. Bovendien kun je zelf kiezen aan wie je iets deelt: aan iedereen of alleen aan je vrienden.

Google als browser: Google Chrome

Sinds kort is de Google Chrome de op een na grootste internetbrowser (na Internet Explorer). Chrome is daarmee Firefox voorbij gestreefd. Toch is die browser een goed alternatief, omdat er allerlei plugins voor zijn die je privacy beter beschermen. Zoals bijvoorbeeld RefControl, dat ervoor zorgt dat je surfgedrag niet meer wordt bijgehouden via zogenaamde referers voor marketingdoeleinden. Vergeet niet om de zoekbalk rechts bovenin je browser te vervangen door een privacyvriendelijke variant; bij Firefox (en Safari) is dit namelijk standaard Google. Ook een handige extensie bij je browser (niet alleen voor Firefox) is Ghostery. Ghostery blokkeert trackers: bedrijven of derden die gebruik maken van het onzichtbare spoor dat je achterlaat als je aan het surfen bent. Ben je gehecht aan Google Chrome? SRWare Iron is een zelfde browser, maar dan met respect voor je privacy.

Google als mailhosting: Gmail

Hotmail was lange tijd de meest populaire dienst voor webmail, maar met Gmail heeft Google een flinke slag geslagen en deze maildienst staat inmiddels ongeveer op gelijke voet met die van Microsoft. Heb je een Gmail-account? Als het nieuwe privacyreglement in maart van start gaat, zullen de zoekresultaten van Google ook worden afgestemd op de inhoud van je mails. Maar er zijn verschillende mailingdiensten die je privacy wél respecteren, bijvoorbeeld Fastmail, Neomailbox, Lavabit en GMX. De simpelste pakketten zijn gratis, voor meer mogelijkheden moet je vaak een klein bedrag per jaar betalen.

Google als plattegrond: GoogleMaps

Een zeer populaire applicatie van Google is Google Maps. Wie vraagt er tegenwoordig nog de weg? Toch zijn ook hier alternatieven voor. Openstreetmap is een kaart van heel de wereld waarvan de gegevens door iedereen vrij te gebruiken en te bewerken zijn. Ook Nokia heeft een wereldkaart, inclusief routebeschrijvingen. Als je een Nokia hebt ook op je telefoon te downloaden.

Heb jij nog suggesties voor goede alternatieven? Of bruikbare tips? Ik hoor ze graag van je, zodat ik mijn Google-loze week met zo min mogelijk hinder(nissen) door kan komen. Wordt vervolgd!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag