• Menu

0 recente resultaten

Datalek: Rabobank lekt duizenden ondernemersrapporten

Bits of Freedom heeft haar Zwartboek Datalekken alweer uitgebreid. De vertrouwelijke rapporten van vele duizenden ondernemers, met daarin hun competenties en psychologisch profiel, blijken voor alle Rabo E-Scan klanten toegankelijk. 

De link voor het ophalen van de rapporten bleek het volgnummer te bevatten. Met een eenvoudige aanpassing van het volgnummer in het webadres, raakten 3.330 rapportages publiekelijk toegankelijk. Het lek bij de Rabobank is ontdekt door een voormalig beveiligingsonderzoeker van de Universiteit van Amsterdam. Bij een Rabo E-Scan kunnen personen aan de hand van 111 vragen hun geschiktheid als ondernemer onderzoeken. Het resultaat is een zeer persoonlijk profiel, waarbij ook psychologische eigenschappen een rol spelen. Het rapport dient uitsluitend beschikbaar gesteld te worden aan de persoon zelf.

De ontwikkelaar van de Rabo E-Scan zegt er aan te werken om herhaling te voorkomen. De Rabobank laat via een verklaring weten dat de website voorlopig offline is gehaald.

Bits of Freedom houdt een Zwartboek Datalekken bij om aandacht te vragen voor een groeiend probleem: er wordt steeds meer informatie over ons opgeslagen, en het risico dat de verantwoordelijke de controle over de informatie verliest groeit daarmee ook. Bits of Freedom heeft tegelijkertijd een tekstvoorstel voor een wetsartikel geschreven dat beheerders van databanken verplicht om datalekken direct te melden. Zij heeft dat tekstvoorstel toegelicht in een position paper.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag