• Menu

0 recente resultaten

Creatief met bitjes en boutjes? Sluit je aan bij een hackerspace!

Ben jij een technische knutselkoning(in) en ben je graag creatief bezig? Ga dan eens naar een hackerspace. Dat is een ruimte waar geeks, creatievelingen, nerds, kunstenaars en denkers samenkomen. Maar eigenlijk kun je de bezoekers niet in hokjes stoppen, want iedereen met een ruime geest en originele ideeën is welkom. In studio’s en ateliers wordt kennis gedeeld en geknutseld met techniek in de breedste zin van het woord. Hieronder stellen we je voor aan een aantal Nederlandse hackerspaces.

Maar eerst: wat zijn hackerspaces? Kort gezegd: plaatsen waar de meest innovatieve ideeën werkelijkheid worden. Waar technologie wordt verbeterd en ontwikkeld. Het internet had er uitgevonden kunnen worden. En veel hackers vinden internetvrijheid ook belangrijk. Hackerspaces zetten zich daarom met hart en ziel in voor internetvrijheid. En dat is maar goed ook, want een innovatief internet heeft vernieuwers nodig.

Frack / Leeuwarden

In het hoge Noorden was het lang stil op hackersgebied, maar gelukkig kwam daar in de lente van 2011 verandering in. Sindsdien is er Frack: een jonge, actieve hackerscommunity die zich vooral bezig houdt met hardware. Vrijwel iedere dag gebeurt er wel wat op het Zuiderplein in Leeuwarden (vlakbij het station dus goed bereikbaar). Eén avond per week wordt er een workshop gegeven in de programmeertaal python, waarmee deelnemers projecten maken zoals een eigen kassa-systeem. Ook van Frack is de twitterkerstboom in de bibliotheek van Leeuwarden: door een kleur te twitteren met de juiste hashtag konden mensen de kleuren van de lichtjes beïnvloeden. Of het idee om een via internet bestuurbare kamerthermostaat te maken.

Hack 42 / Arnhem @Hack42

Deze hackerspace bestaat sinds april 2010 en is de derde hackersspace van Nederland. Hack42 heeft de luxe van een gigantische ruimte maar liefst 1.100 vierkante meter, waar momenteel ongeveer de helft van wordt gebruikt. Het pand is opgedeeld in verschillende kamers, met onder andere een lounge, gaming-ruimte, soldeer-lab, bibliotheek en zelfs een museum. Een waar hackersparadijs dus, met een heleboel gereedschap: van verfschroeiers tot multimers en van decoupeerzagen tot functiegeneratoren. Hier kunnen geeks naar hartelust knutselen en sleutelen. In het museum is een collectie van klassieke hardware te zien. Hack42 organiseert ook workshops en lezingen en een tweewekelijks terugkerend evenement is de Hacktiviteit, waarbij deelnemers in teamverband een week de tijd krijgen om het ‘Mysterieus Hackbaar Object’ te hacken. En dat kan van alles zijn: bijvoorbeeld een fototoestel. Of een vlieger. Of een strijkijzer.

moddr_ / Rotterdam

In Rotterdam zit het kunstzinnige media- en technologie lab moddr_ De focus ligt op ‘the artistic modification (‘modding’) of contemporary and emerging technology’. Moddr_ gelooft dan ook niet in ‘nieuwe’ media maar wel in ontwikkelingen en veranderingen van reeds bestaande media. Opgericht in 2007 door studenten van het Piet Zwart Instituut, en onderdeel van Rotterdamse kunstorganisatie WORM, onderscheiden ze zich bij moddr_ vooral door hun creatieve inslag. Je kent ze van de suicide 2.0 machine en Pirates of the Amazon. Maar ze organiseren ook workshops, feesten en tentoonstellingen. Laatst zijn ze door Indonesië gereisd om voorlichting te geven over digitale privacy. Moddr_ zit op de Boomgaardstraat (in de buurt van de Witte de Withstraat) in een atelier met elektronica en apperatuur, een grote eettafel en een tuin. Kijk vooral eens rond op hun mooie website.

RandomData / Utrecht @randomdata

RandomData was de eerste hackerspace van Nederland. Op dinsdagavond staat er ‘Open space’ op de agenda: uren waarin leden vrij kunnen werken, creeëren, of wat ze dan al niet bezighoudt. Want, zo zegt RandomData: ‘There’re no actual limits to creativity (unless it’s illegal ;))‘. Ze houden zich dan ook bezig met een breed scala aan onderwerpen: zowel met software als met hardware, van multitouch tot GSMdecryptie tot wireless hacking. De materialen die ze gebruiken hangen af van het project waar ze mee bezig zijn. Ook organiseren ze workshops en evenementen. RandomData zit op de Parkstraat.

Revelation Space / Den Haag @revspacenl

Ook in Den Haag kun je je hackerhart ophalen: hier is RevSpace gehuisvest, opgericht in 2009. Boven een indoor golfbaan aan de Binckhorstlaan (vlakbij het Weteringplein) zit de 400 vierkante meter grote ruimte met een bibliotheek, een hacklab, een lounge en een bar. Ook hier kan je workshops en lezingen over software, elektronica en techniek en veel materialen en gereedschap (onder andere een laser cutter) vinden. RevSpace is een soort tweede huiskamer voor allerlei soorten mensen – je vindt hier beheerders, lassers, programmeurs, hardware hackers, en zogenoemde “slackers”. Als je niet weet wat dat betekent, kun je dat via de realtime webcam zelf onderzoeken.

Technologia Incognita / Amsterdam @techincognita

Nog in de kinderschoenen maar veelbelovend is het Amsterdamse Technologia Incognita. Ze hebben nog geen vaste locatie, maar in april zullen ze zich op de Louwesweg vestigen in Slotervaart. Die ruimte alleen al is een reden om eens langs te gaan: 100 vierkante meter met niet alleen gereedschapskamers maar ook een ontmoetingsplaats en een filmhal. Tot die tijd zijn er iedere woensdag ontmoetingen in Café Batavia. Projecten vinden tijdelijk vanuit huis plaats, waardoor ze beperkt gebruik kunnen maken van gereedschap. Maar daardoor zijn hun vindingen niet minder creatief – ze houden zich met van alles bezig, van software security tot vlammende tafels door geluidsgolven. De doelstellingen zijn ambitieus: Technologia Incognia is dan wel een hackerspace, maar wil veel verschillende mensen aantrekken. Jonge kunstenaar, designers, muzikanten en artiesten – hoe diverser de achtergronden van de deelnemers, hoe meer out-of-the-box de ideeën zullen zijn, is de gedachte. We verwachten daarom nog veel interessante workshops en lezingen.

TkkrLab / Twente @tkkrlab

In een oude Fabrieksschool aan de Kloosterstraat in Twente zit TkkrLab. De totale oppervlakte is 150 vierkante meter, met een lounge, een gereedschaps- en een elektronicakamer. TkkrLab wil faciliteren – dat wil zeggen, zij bieden de ruimte en de inhoud komt van de deelnemers. Hun focus is dus de interesse van de leden: op dit moment is dat vooral hardware zoals Arduino en elektronica. Ook in Twente houden ze binnenkort een cursus python, en in februari is er in samenwerking met de gemeente de Open Data Hackaton: een dag lang aan de slag met de lokale open data. Iedereen mag meedoen en alle ideeën zijn welkom.

En er zijn nog meer hackerspaces: NURDs in Wageningen, ACKspace in Heerlen, Sk1llz in Almere… Een overzicht vind je hier. Staat jouw woonplaats er niet tussen? Schroom niet om zelf met plannen te komen en post ze hieronder! Alle hackerspaces zijn ontstaan uit de behoefte aan een ruimte om kennis uit te wisselen. En ze zijn allemaal met vrijwel niets begonnen: het enige dat je nodig hebt, is een goed idee. We zijn benieuwd naar die van jou.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag