Geeft Facebook gehoor aan klachten over privacyschendingen?

Datalek: Universiteit Utrecht lekte gegevens tienduizenden studenten

Bredolab: Trojaans paradepaardje van het KLPD?
DOSSIER: Zwartboek datalekken

Bits of Freedom heeft haar Zwartboek Datalekken opnieuw uitgebreid. Meerdere websites van de Universiteit Utrecht lekten persoonsgegevens van medewerkers en een groot aantal studenten.

De Universiteit Utrecht werd in eerste instantie ingelicht over het lek door de eigen studenten. De naam, studierichting, vooropleiding, woonadressen, persoonlijke e-mailadressen, gebruikersnamen en hun wachtwoorden voor de website van de universiteit waren voor internetgebruikers vrij toegankelijk. Dat kon door gebruik te maken van meerdere SQL-injecties, waarbij de invoer van gebruikers onvoldoende wordt gecontroleerd. In ieder geval een deel van de informatie was niet versleuteld.

Op basis van de melding door de studenten en later Webwereld is de Universiteit Utrecht een onderzoek gestart en zijn een aantal reparatiewerkzaamheden gestart. Controle door Webwereld wijst uit dat de bekende lekken inmiddels zijn gedicht.

Bits of Freedom houdt een Zwartboek Datalekken bij om aandacht te vragen voor een groeiend probleem: er wordt steeds meer informatie over ons opgeslagen, en het risico dat de verantwoordelijke de controle over de informatie verliest groeit daarmee ook. Bits of Freedom heeft tegelijkertijd een tekstvoorstel voor een wetsartikel geschreven dat beheerders van databanken verplicht om datalekken direct te melden. Zij heeft dat tekstvoorstel toegelicht in een position paper.

 1. Dutch Tourist

  Anticiperen op veiligheid is vooruit kijken.

  Wij nodigen u hierbij uit om mee te denken en te reageren inzake Veiligheid en burgerschap in een netwerksamenleving.
  Wij waarderen het als u ons zou willen volgen op onderstaand Twitter account.
  Onze hartelijke dank voor uw betrokkenheid en aandacht.

  Met een vriendelijke en veilige groet,
  Dutch Tourist
  https://twitter.com/DutchTourist

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.