Laat het horen: wat betekent internetvrijheid voor jou?

Privacy Inzage Machine: hoe kreeg jij antwoord?

Ophef om Like-button van Facebook
DOSSIER: Doe-het-zelf

Anderhalve maand geleden lanceerden we een nieuwe website: de Privacy Inzage Machine (PIM). In drie simpele stappen stel je een brief op waarmee je kan opvragen wat organisaties van je weten. De wet geeft organisaties vier weken de tijd om op die brieven te antwoorden. Dus nu wordt het tijd om de balans op te maken.

Succesvolle lancering
In het eerste weekend na de lancering hebben al meer dan 35.000 bezoekers de website van PIM bezocht. Ook al weten wij niet hoeveel brieven er precies verzonden zijn (Bits of Freedom bewaart zo min mogelijk over de bezoekers), het is glashelder dat veel mensen graag willen weten wie wat met hun persoonlijke gegevens doet.

Uiteenlopende reacties
Uit de reacties die wijzelf hebben gezien, wordt duidelijk dat niet alle organisaties even open zijn over wat ze van je verwerken. Waar sommigen heel transparant zijn, doen anderen erg moeilijk over het geven van een duidelijk antwoord. Sommige organisaties maken het echt bont en negeren – ondanks een wettelijke verplichting – simpelweg een verzoek tot inzage.

De balans opmaken
Nu willen we de balans opmaken. Daarom zijn we heel benieuwd hoe het jou als gebruiker van PIM is vergaan. Heb je een brief gestuurd? Was je erg tevreden over het antwoord dat je kreeg? Of juist niet? Stuur ons een e-mail op pim@bof.nl en vertel ons:

 • Welke organisatie(s) heb je aangeschreven?
 • Kreeg je snel antwoord? Binnen 4 weken?
 • Is het antwoord een begrijpelijk overzicht, of snap je niets van de opgestuurde gegevens?
 • Heb je het gevoel dat het een volledig antwoord is, of denk je dat er iets ontbreekt?
 • Was een aangepaste kopie van het identificatiebewijs voldoende, of werd er om meer identificatie gevraagd?
 • Hebben organisaties kosten in rekening gebracht?
 • Heb je nog extra opmerkingen over het antwoord dat je kreeg?


Notoire weigeraars
Heb je nog helemaal geen antwoord op je inzageverzoek gehad? Dan is het belangrijk dat je een nieuwe brief stuurt. Schrijf daarin dat je eerder om inzage hebt gevraagd, antwoord is uitgebleven en dat je nu toch echt wel een reactie wilt. Verstuur die brief aangetekend, zodat je zeker weet dat de brief aankomt. En laat ons weten wat er gebeurt: we willen graag weten welke organisaties notoire weigeraars zijn.

We zijn benieuwd!

 1. Axel

  Ga dit weekend een overzicht maken. Maar het leukste antwoord op mijn inzageverzoek kwam van gasleverancier Oxxio:

  ‘Welkom als nieuwe klant bij Oxxio […] Op de meegestuurde kaart, kunt u uw gasstanden invullen en opsturen. Een postzegel is niet nodig.”

 2. Floris

  Ik ben benieuwd of er ook mensen zijn die zónder kopie van een legitimatiebewijs inzage hebben gevraagd en hebben gekregen. (Dat zou namelijk ook niet zo goed zijn.)

 3. tim

  Ik zal vodafone nog maar eens een briefje sturen. Want van hun heb na een ontvangstbevestiging niks meer gehoord.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.