• Menu

0 recente resultaten

Ophef om Like-button van Facebook

Bijna iedereen kent het: de Like-button van Facebook. Je vindt hem tegenwoordig op vrijwel elke website terug. Het probleem is alleen dat Facebook daarmee je surfgedrag ongevraagd kan tracken. Een groep Duitsers wilden hier wat aan doen en introduceerden een extra knop op hun site die voorkomt dat Facebook je surfgedrag ongevraagd kan volgen. Geen verrassing: Facebook liket deze nieuwe tool niet zo.

Het probleem van de Like-button
Behalve dat de button je de mogelijkheid biedt met 1 muisklik jouw interesses te delen met je Facebook-vrienden, geeft het Facebook en adverteerders een heleboel informatie over jou. In het artikel ‘Facebook tracks and traces everyone: Like this!‘ van Arnold Roosendaal uit november 2010 wordt aangetoond dat Facebook hier wel heel ver in gaat. Zelfs als je de Like-button niet aanklikt, maar wel sites bezoekt waar de button aanwezig is, wordt jouw surfgedrag door cookies opgeslagen. Dit gebeurde tot voor kort ook als je geen Facebook-profiel had.

Een recenter onderzoek van de Christian Schneider laat zien dat er wel schot in de zaak zit. Facebook heeft de instellingen zodanig veranderd dat een gebruiker zonder een Facebook-account, die bovendien geen Facebook-pagina’s heeft bezocht, niet door de Like-button gevolgd wordt. Als je echter wel een Facebook-pagina hebt bezocht of je hebt een Facebook-profiel, blijft tracking door het Amerikaanse bedrijf een feit.

Volgens de Independent Centre for Privacy Protection (ULD) in de Duitse deelstaat Schleswig-Holstein is de Like-button in strijd met Duitse privacy wetgeving. Thilo Weichert van de ULD meent dat de Like-button op illegale wijze een profiel van internetgewoonten van individuen samenstelt. De ULD wil de Like-button daarom verbieden in de deelstaat.

Oplossing? Nog een button
De Duitse website Heise kwam met een oplossing: een knop waarbij je zelf met een muisklik eerst toestemming moet geven om de Like-button zichtbaar te maken, een zogenaamde two-click like button. Pas vanaf dat moment kan Facebook jouw websitebezoek volgen door middel van cookies die aan de knop verbonden zijn. Dit geldt overigens ook voor de knop van Twitter en Google +. Deze tool is gratis te downloaden.

Andere oplossingen
Deze oplossing van Heise zou heel goed werken als alle websites bij de Like-Button deze mogelijkheid zouden bieden. Aangezien het nog niet zo ver is, biedt ShareMeNot een goed alternatief. Deze Firefox add-on voorkomt dat jouw surfgedrag wordt gevolgd door derde partijen op websites, zoals Facebook, Twitter en LinkedIn.

Het lijkt er niet op dat Facebook veel gaat veranderen aan het tracken op sites met de Like-knop. Het is dus aan te raden oplossingen zoals die van Heise goed in de gaten te blijven houden.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag