• Menu

0 recente resultaten

Eerste Hulp Bij Google+

Eind juni werd Google+ gelanceerd, het nieuwe sociale netwerk van Google. Inmiddels zijn er meer dan tien miljoen gebruikers wereldwijd. Google+ stelt gebruikers in staat om nauwkeurig te bepalen wie er toegang heeft tot persoonlijke informatie en berichten. Omdat het in het begin lastig kan zijn om wegwijs te worden in alle mogelijke instellingen volgen hier enkele tips.

Anonimiteit

In het privacybeleid van Google+ worden gebruikers verzocht om hun echte naam te gebruiken. Je voor- en achternaam zijn openbaar en kun je niet afschermen voor andere gebruikers. Het is dus niet mogelijk om volledig anoniem te zijn. Je naam zal eveneens aangepast worden in alle andere Google-services, zoals bijvoorbeeld Gmail. Let daar op voordat je een account aanmaakt!

Kringen

Bij Google+ kun je andermans updates volgen door hem of haar toe te voegen aan een van je kringen. Het is niet nodig dat deze persoon jou vervolgens ook toevoegt, zoals op Facebook. Een éénzijdige connectie is voldoende. In dat opzicht lijkt Google+ op Twitter.

Het is niet mogelijk om te weigeren dat bepaalde gebruikers je toevoegen aan hun kringen. Door berichten zichtbaar te maken voor beperkte groepen hou je controle over wie wat leest. Wel is het mogelijk om gebruikers te negeren of te blokkeren.

Niemand kan zien welke naam je aan je kringen hebt gegeven of aan welke kring je hem of haar hebt toegevoegd. Je hoeft hier dus geen rekening mee te houden bij het groeperen van personen in Google+. Aarzel niet om de kringen een voor jou zo duidelijk mogelijke naam te geven om de kans op misverstanden te minimaliseren. Onthoud verder goed wie je aan welke kringen toevoegt.
Wanneer je een bericht plaatst voor een beperkte kring, kunnen personen uit die kring wel zien met wie het bericht nog meer is gedeeld.

Wanneer je iemand tagt in een bericht, kan deze persoon het hele bericht lezen, ook al is hij of zij niet toegevoegd aan de kring waarmee het bericht wordt gedeeld. Pas hier dus mee op en tag personen alleen als het ook echt de bedoeling is dat ze het hele bericht lezen.

Als je twijfelt of iemand bepaalde berichten kan zien op je profiel, biedt Google+ de mogelijkheid om dit snel en eenvoudig te controleren. Ga naar je profiel, vul rechtsboven bij ‘Profiel bekijken als’ een naam in en je ziet hoe je profiel er voor deze persoon uitziet.

Zichtbaarheid in zoekmachines

Om te voorkomen dat je profiel door zoekmachines wordt gevonden, ga je naar ‘Profiel bewerken’ en klik je onderaan op ‘Zichtbaarheid in zoekmachines’. Zet het vinkje bij ‘Anderen helpen mijn profiel te vinden in zoekresultaten’ uit.

Openbare berichten op Google+ en de reacties hierop worden geïndexeerd door Google en zijn terug te vinden via de zoekmachine. Ook als je hebt aangegeven dat je profiel niet zichtbaar mag zijn voor zoekmachines, kunnen jouw reacties op openbare posts tussen de resultaten verschijnen. Wil je dit absoluut niet, dan is het verstandig om niet te reageren op openbare berichten. Bovenaan een bericht kun je zien of het openbaar is of zichtbaar is voor een beperkte groep.

Delen

In Google+ is het mogelijk om berichten van andere gebruikers te delen op je eigen profiel. Dit brengt het risico met zich mee dat een bericht, oorspronkelijk bedoeld voor een beperkte groep, volledig openbaar gemaakt wordt door iemand anders. Als je een bericht met beperkte zichtbaarheid wil delen, krijg je een waarschuwing te zien. Hiermee wordt een beroep gedaan op het gezonde verstand van gebruikers, maar wordt niet voorkomen dat berichten ongewenst openbaar worden gemaakt.

Om toch te beletten dat je berichten door anderen gedeeld worden, kun je ze handmatig vergrendelen.

Foto’s

Let goed op als je al een Picasa-account hebt. Door de koppeling tussen Google+ en Picasa worden foto’s die in een openbaar Picasa-album staan, automatisch in een openbaar album op Google+ geplaatst. Ze zijn op deze manier makkelijker te vinden voor andere gebruikers. Het is raadzaam om je fotoalbums op Google+ te controleren en de zichtbaarheid ervan eventueel aan te passen.

Privacybeleid nalezen?

Als je meer wilt weten over jouw privacypositie, dan is het natuurlijk raadzaam om de privacy policy eens na te lezen. Daarbij heeft Google je het niet makkelijk gemaakt. Je moet namelijk niet alleen het privacybeleid van Google lezen, ook die van Google+, van Picasa, van de +1-knop en het mobiele privacybeleid. Op dat punt valt er dus nog heel veel te verbeteren voor de techgigant.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag