• Menu

0 recente resultaten

Prinsjesdag voor internetvrijheid?

Een jaar geleden berichtten wij je dat een aantal aanbevelingen van Bits of Freedom was opgenomen in het regeerakkoord. Hartstikke mooi natuurlijk, maar hoe gaat het nu verder met de plannen? Vandaag biedt de regering de miljoenennota en bijbehorende begrotingen aan. Wij namen deze alvast door en vertellen je wat het betekent voor de internetvrijheid.

We beginnen met goed nieuws: internetvrijheid wordt meerdere malen genoemd in de miljoenennota! Het is één van de belangrijkste punten in het mensenrechtenbeleid van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De regering wil de mediadiversiteit bevorderen en bloggers en cyberdissidenten ondersteunen. Een goed voorbeeld voor de rest van de wereld dus, maar jij als Nederlander hebt er niet direct iets aan. We hadden nationale internetvrijheid ook graag in de schijnwerpers gezien.

Uit de begrotingen blijkt dat de overheid gaat investeren in eigen expertise en capaciteit als het gaat om de aanpak van cybercrime. De aanpak van cybercrime en afbeeldingen van seksueel kindermisbruik staat in de top-10 landelijke politieprioriteiten. Zo’n 75 man extra wordt op het aanpakken van afbeeldingen van seksueel kindermisbruik gezet. Dat is goed, want we zeggen al vaker dat de politie hier pas serieus werk van kan maken als ze meer capacititeit heeft. Hopelijk zijn niet-effectieve plannen, zoals het blokkeren (in plaats van verwijderen) van websites met afbeeldingen van seksueel kindermisbruik, hiermee dan ook definitief van de baan.

Er zijn ook onderwerpen die ons zorgen baren. We zouden bijvoorbeeld graag willen weten wat de regering bedoelt met het ontwikkelen en stimuleren van “fingerprintingtechnieken” (p. 91). Dit is onderdeel van “een snel groeiend en innovatief computernetwerk waarmee opsporingsambtenaren aan internetsurveillance, -recherche, en -monitoring kunnen doen”, aldus de regering. Bij het woordje “internetsurveillance” gingen onze alarmbellen af. We gaan Wobben!

En ook het CIOT – het telefoonboek van de politie – komt in de nota voor (p. 60). We verbazen ons al langer over de belachelijk hoeveelheid opvragingen van gegevens via dit systeem: 2,6 miljoen keer in 2010. Welnu: het ministerie laat veel ambitie zien op dit front en probeert in 2011 en de opvolgende jaren hier meer dan een half miljoen extra opvragingen per jaar aan toe te voegen. Saillant detail: dit zijn zogenaamde ‘prestatiegegevens’. Met andere woorden: het ministerie wordt afgerekend op het aantal privacyschendingen, en niet op de vraag of die schendingen ook ergens toe leiden.

En tot slot: In de toekomst kun je ook meer van je laten horen wanneer je het niet eens bent met de plannen voor een nieuwe wet: meer wetsvoorstellen zullen ter consultatie op het internet komen. Daar zullen we samen met jullie graag gebruik van maken.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag