• Menu

0 recente resultaten

Opnieuw aangetoond: anti-piraterijverdrag in strijd met fundamentele rechten

De onderhandelingen over het anti-piraterijverdrag ACTA zijn al een tijdje afgerond, maar het verdrag moet nu nog worden goedgekeurd door het Europees en het Nederlands parlement. Dat wordt nog spannend, want uit recent onderzoek blijkt dat het verdrag in strijd is met een aantal fundamentele Europese mensenrechten. We bespreken twee die voor jou van groot belang zijn.

Vrijheid van meningsuiting

ACTA verplicht de aangesloten landen om auteursrechtinbreuk strafbaar te stellen. Maar ACTA maakt daarbij geen duidelijke uitzondering voor auteursrechtinbreuk op kleine schaal zonder winstoogmerk, aldus de Britse onderzoekers die het rapport schreven op verzoek van de Europese Groenen. En dat staat haaks op de ontwikkeling die we in Nederland zien.

Strafrechtelijke handhaving van het auteursrecht krijgt in Nederland juist minder prioriteit, zeker ten aanzien van kleinschalige auteursrechtinbreuken voor privé-gebruik. En dat is helemaal niet zo gek, want is het een goed idee als de politie zich ermee bemoeit wanneer jij je favoriete e-boek met je vrienden deelt? Volgens de onderzoekers is het verdrag mede daarom in strijd met de vrijheid van meningsuiting.

Privacy

ACTA heeft daarnaast gevolgen voor de privacy. ACTA zou volgens de onderzoekers in het ergste geval vergaande monitoring van jouw internetverkeer door rechthebbenden mogelijk maken, zonder dat jij je bij de rechter kan verdedigen en zonder hard bewijs dat jij auteursrechtinbreuk hebt gepleegd. Tegelijkertijd bevat het verdrag nauwelijks waarborgen voor jouw recht op privacy.

Behandeling Europees Parlement

Opnieuw is er dus een onderzoek van experts met scherpe kritiek op het anti-piraterijverdrag gepubliceerd. Hopelijk gaat het een grote rol spelen bij de behandeling van het verdrag in het Europees Parlement en in het Nederlandse parlement. Dat zal waarschijnlijk eind van dit jaar worden besproken.

Wel ingrijpende bevoegdheden, maar geen waarborgen.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag