Opnieuw aangetoond: anti-piraterijverdrag in strijd met fundamentele rechten

Bits of Freedom bepleit privacytoets bij wetgeving

Datalek: 1 miljoen accounts Smulweb.nl gehackt

OV-gegevens. Rijgegevens. Telefoongegevens. Medische gegevens. Psychiatrische gegevens. Biometrische gegevens. We kunnen zo nog even doorgaan. Maar om een lang verhaal kort te maken: de overheid heeft de afgelopen jaren een stortvloed aan privacyschendende maatregelen over de Nederlandse burger gedumpt. En nog erger: zonder te controleren of dat wel nodig is. De Tweede Kamer gaat op 15 september met de regering in discussie over privacy. Wij riepen de overheid op om vanaf nu al dit soort plannen aan een privacytoets te onderwerpen.

De Tweede Kamer zal het gaan hebben over de zogenoemde ‘privacynotitie’ van staatssecretaris Teeven. Een document met een aantal beloftes, een aantal minder verstandige plannen, maar vooral: weinig concrete toezeggingen. Gelukkig is het nog niet te laat en het overleg met het parlement is een uitgelezen mogelijkheid om het beleid van de regering de goede kant op te sturen.

Wij schreven een brief aan het parlement (PDF) waarin we bepleiten dat de regering de zogenoemde ‘Motie Franken’ omarmt. In die motie, aangenomen in de Eerste Kamer, wordt de regering opgeroepen om privacy-inperkend beleid altijd aan een aantal voorafgaande criteria te toetsen, zoals effectiviteit en noodzakelijkheid. De regering omarmde die motie eerder als toets voor beleid over cybersecurity, maar die toets moet gewoon gelden bij alle privacy-inperkende wetten.

Andere suggesties die we hebben gedaan, is dat de regering eindelijk een meldplicht datalekken invoert, dat de handhavingsmogelijkheden van het College Bescherming Persoonsgegevens worden uitgebreid, dat Nederland een actievere rol gaat spelen op Europees en internationaal niveau om de privacy van Nederlanders te beschermen en dat het meldingsregister niet wordt afgeschaft. Wat adviseer jij de overheid?

Het debat vindt plaats op donderdag 15 september tussen 10.00 en 13.00 uur in de Klompezaal. Het is helaas niet live te volgen – misschien wilden de kamerleden wat privacy? Bits of Freedom zal in ieder geval zelf aanwezig zijn bij het debat.

 1. Marco

  Wat dacht je van een cursus volgen? Hij raaskalt over dingen waar hij geen verstand van heeft. Wanneer de leiding niet begrijpt wat security is, kan het niet op de juiste manier op strategisch en tactisch vlak de visie uitdragen naar de rest van de organisatie.

 2. Anonymous

  De regering zou eens oog moeten krijgen voor privacy.
  Regelgeving? De tweede kamer heeft nooit effectief ingegrepen bij privacy schendingen. De overheid overtreedt op dat vlak haar eigen regelgeving en er gebeurt NIETS, helemaal niets. Geen overheidsdienaar wordt daarvoor ontslagen. Ministers en staatssecretarissen die bij herhaling bezig zijn met privacy schendende voorstellen worden niet naar huis gestuurd.

 3. Maikel

  Iemand al de Privacy overeenkomsten gelezen van de Kinect ?
  Voor Amerika is het dus normaal om al deze informatie te verwerken en te gebruiken, bij enige vorm wat in hun ogen de amerikaanse (grond)rechten schend. Dit kan dus als zeer breed worden opgepakt, m.a.w. geen scheet laten, want dan staat uncle sam aan de deur.

 4. Ozymandrias

  Wat ik de overheid zou aanbevelen: (dat is eigenlijk een open deur) go hide and fuck your self! 😉

  Om eens kritisch te kijken naar de wetten die gesloten zijn na het 11 september incident in Amerika. Kijk ook naar privacyschending van al bestaande gegevens, zoals de auteur aangeeft bij zijn eerste zin. Verder zijn jullie goed bezig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.