Het ultieme bewijs: downloaders zijn betalers [grafiek]

Datalek: Joop.nl publiceert ook gegevens gebruikers

Jouw profielfoto gebruikt voor reclames op LinkedIn? SchakelUit
DOSSIER: Zwartboek datalekken

En opnieuw heeft Bits of Freedom haar Zwartboek Datalekken uitgebreid. Een paar weken geleden lekten tienduizenden e-mailadressen van de VARA-website Mooi Weer de Leeuw. Ditmaal zijn een paar duizend gebruikersnamen en wachtwoorden buitgemaakt van geregistreerde Joop.nl gebruikers.

De opiniesite Joop.nl blijkt in de afgelopen twee weken twee keer gehacked te zijn. De tweede keer hebben de hackers ongeveer 6.000 gebruikersnamen en wachtwoorden weten te bemachtigen. De VARA reageerde door tijdelijk de website uit te schakelen en alle wachtwoorden aan te passen. De website werd daarna weer online gezet, maar reageren is niet mogelijk zolang de VARA nog werkt aan een betere versleuteling van de opgeslagen wachtwoorden.

Enkele weken geleden melden we al een lek bij een andere website van de VARA, bij de website van Mooi Weer de Leeuw.

Bits of Freedom houdt een Zwartboek Datalekken bij om aandacht te vragen voor een groeiend probleem: er wordt steeds meer informatie over ons opgeslagen, en het risico dat de verantwoordelijke de controle over de informatie verliest groeit daarmee ook. Bits of Freedom heeft tegelijkertijd een tekstvoorstel voor een wetsartikel geschreven dat beheerders van databanken verplicht om datalekken direct te melden. Zij heeft dat tekstvoorstel toegelicht in een position paper (PDF) (HTML).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.