Tien leestips voor de zomer 2011

Internationale principes voor internetbeleid op losse schroeven

Datalek: 280.000 profielen van datingsite toegankelijk
DOSSIER: Platformen

Eind juni publiceerde het internationale samenwerkingsorgaan OESO “Principles for internet policy making”. In de aanloop probeerden overheden, bedrijven en burgers het eens te worden over de tekst. Zonder succes, want de onderhandelingen zijn stukgelopen op één punt: de aansprakelijkheid van internetproviders. Wat was precies het probleem?

Onder druk van de auteursrechtenlobby is opgenomen dat (PDF) internetproviders als verlengstuk van de contentindustrie zouden moeten worden ingezet om internetters te controleren op auteursrechtinbreuk. Daarbij zou de wet kunnen worden omzeild (p. 6):

“Sound Internet policy should encompass norms of responsibility that enable private sector voluntary co-operation for the protection of intellectual property. Appropriate measures include lawful steps to address and deter infringement, and accord full respect to user and stakeholder rights and fair process. In keeping with the multi-stakeholder processes set out in this document, all parties have a role to play, including individuals, providers, intermediaries, and judicial authorities.”

Deze tekst is besproken in verschillende werkgroepen van de OESO, waaronder de Civil Society Information Society Advisory Council (CSISAC). Mede-opgericht door onze Europese koepelorganisatie EDRi, bestaat de werkgroep uit tachtig organisaties vanuit alle uithoeken van de wereld die de internettende burger vertegenwoordigen.

De tachtig organisaties moesten concluderen dat deze passage zou leiden tot onacceptabele controle van de internetgebruiker en dat tussenpersonen de rol van de rechter zouden moeten aannemen. Het zou de andere, positieve uitgangspunten die ook in het stuk staan ondermijnen. CSISAC heeft de beginselen daarom in hun geheel moeten afwijzen. Hierdoor zal OESO nooit kunnen claimen dat deze beginselen breed worden gedragen – want de burger accepteert ze niet.

 1. Treur

  Auteursrechtenorganisaties zijn bijna per definitie zakkenvullers, ik kan er bij mijn verstand absoluut niet bij dat zij überhaupt vrijheidsbeperkende regels mij als burger op mogen leggen. Opschorten die mediamaffia!

 2. Traan

  Moeten we dan bioscopen en dergelijke maar gaan boycotten? Dat is immers waar ze het geld vandaan halen om deze onacceptabele controle en wetten voor elkaar te lobbyen, of niet?

  Als de burger het niet accepteert, en de wetten komen er toch, gaat er iets mis met de democratie. Dus moeten we stemmen met iets waar wel naar geluisterd wordt; onze portemonnee.

 3. Wilko

  Het probleem is dat ome Piet en tante Sjaan geen idee hebben waar het om gaat en het zo ook niks kan schelen zolang GTST maar op de buis blijft. En helaas zijn er veel meer Pieten en Sjaanen dan mensen die begrijpen wat er aan de gang is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.