Internationale principes voor internetbeleid op losse schroeven

Datalek: 280.000 profielen van datingsite toegankelijk

Datalek: persoonsgegevens in broncode site
DOSSIER: Zwartboek datalekken

Bits of Freedom heeft haar Zwartboek Datalekken opnieuw bijgewerkt. De gegevens van 280.000 leden van een datingsite lagen afgelopen weekend op straat.

Na een overhaaste aanpassing door de beheerders van de website van Knuz.nl, kregen enkele bezoekers onbedoeld ook de interface van de beheerders te zien. Deze bezoekers konden vervolgens rondneuzen in de gegevens van alle gebruikers van de gratis datingsite. Op die manier waren de e-mailadressen, de IP-adressen, de onversleutelde wachtwoorden, de nickname en andere profielgegevens van 280.000 ingeschreven leden te doorzoeken.

Knuz.nl erkent dat er te snel iets is aangepast, zonder goed te testen.

Bits of Freedom houdt een Zwartboek Datalekken bij om aandacht te vragen voor een groeiend probleem: er wordt steeds meer informatie over ons opgeslagen, en het risico dat de verantwoordelijke de controle over de informatie verliest groeit daarmee ook. Bits of Freedom heeft tegelijkertijd een tekstvoorstel voor een wetsartikel geschreven dat databankbeheerders verplicht om datalekken direct te melden. Zij heeft dat tekstvoorstel toegelicht in een position paper (PDF) (HTML).

  1. Mark Janssen

    Wel weer schandelijk dat de wachtwoorden dus ook plaintext werden opgeslagen.
    Een goede hack kan de meeste sites exploiten, maar plaintext wachtwoorden slaat nergens op.

  2. Ruud

    Niet alleen het plaintext opslaan maar vooral het zomaar weergeven in de beheerdersinterface vind ik nogal opmerkelijk. Een beheerdersinterface zou een resetfunctie moeten hebben maar zeker niet het wachtwoord weergeven! Opslaan doe je natuurlijk met salted hash (te veel webdevelopers weten niet eens wat dat betekent, laat staan hoe het werkt).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.