Datalek: ook bij Politiebond gegevens niet veilig

Tien leestips voor de zomer 2011

Internationale principes voor internetbeleid op losse schroeven

De zomer is aangebroken. Net zoals de vorige zomer hebben we met hulp van onze huiscuratoren een lijstje gemaakt met de beste tech-boeken voor 2011, te lezen op het strand, in de hangmat of op het terras.

 • Reality is broken, Jane McGonigal (2011) is één van de meest interessante visies op technologie van de afgelopen jaren: een praktische handleiding voor het maken van games die de wereld kunnen veranderen. Bekijk sowieso haar optreden op TED en als je dat leuk vond: lees het boek.
 • The Net Delusion, Evgeny Morozov (2011) is een anekdotisch en tegendraads commentaar op het enthousiasme over de Iraanse ‘Twitter-revolutie’ en de gedachte  dat het internet automatisch leidt tot meer democratie in autoritaire regimes. De schrijver uit Belarus legt uit hoe overheden door middel van propaganda, censuur en surveillance het internet ook voor hun eigen doeleinden kunnen gebruiken.
 • The Plex, Steven Levy (2011) beschrijft Google, van garage in Silicon Valley naar een bedrijf van 20.000 werknemers en Google’s worstelingen met haar motto Don’t be evil.
 • King Pin, Kevin Poulsen (2011) beschrijft de wereld van computercriminaliteit aan de hand van het leven van security-expert Max Butler, veroordeeld voor fraude en het stelen van creditcardnummers.
 • The Filter Bubble, Eli Pariser (2011) analyseert van de maatschappelijke effecten van personalisatie op internet. De effecten van “The daily me“, maar dan in het tijdperk van Google.
 • The Master Switch, Tim Wu (2010) beschrijft aan de hand van de geschiedenis van radio, televisie en film “The Rise and Fall of Information Empires” en wat dat voor het internet kan betekenen – en hoe we kunnen voorkomen dat het internet een gesloten systeem wordt.
 • Program Or Be Programmed, Douglas Rushkoff (2010) is een kritische survival-guide voor de toekomst. Hij waarschuwt voor de risico’s van digitale technologie, en dat als we niet oppassen, steeds meer belangrijke beslissingen over ons leven genomen worden door of met technologie. Hij geeft tien praktische tips om te zorgen dat jij zelf controle houdt over je toekomst.
 • Nothing To Hide, Daniel Solove (2011) is de uitwerking van een eerder essay waarin hij de ‘niets-te-verbergen’ redenering grondig fileert. Verplichte kost voor iedereen die op zoek is naar de knock-out argumenten om de sceptici bij een feestje te overtuigen. Vijf van die argumenten vind je ook op onze site.
 • The Information, James Gleick (2011) doet grondig onderzoek naar een van de grondstoffen van onze maatschappij: informatie. Hij beschrijft de hoofdpersonen, de theorie, de geschiedenis en plaatst het geheel in perspectief. Het klinkt abstract. En dat is het ook.
 • What Technology Wants, Kevin Kelly (2010) probeert de evolutie van technologie in kaart te brengen door technologie te beschouwen als levend organisme, en de inherente neigingen van technologie te beschrijven. Klinkt nóg abstracter. En dat is het ook.

Zijn we een boek vergeten? Of vond je één boek speciaal de moeite waard? Laat het weten in de comments. En veel plezier deze zomer.

 1. Erik Nagel

  Deze past er ook goed tussen, van de man achter de SystinternalsSuite: Mark Russinovich

  http://www.amazon.com/Zero-Day-Novel-Mark-Russinovich/dp/031261246X/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1310129221&sr=8-1

 2. Douwe

  Wat dacht je van een praktische handleiding over het beveiligen van je computer en dataverkeer? Eindelijk tijd om in een barretje met Wifi en een goeie cocktail om te leren wat PGP, TOR en HTTPS is en dan gelijk in te stellen op je laptop en telefoon.

  Via hier te downloaden: https://greenhost.nl/blog/2011/05/basic-internet-security-het-boek-is-af/

 3. Aldert Hazenberg

  Ik mis het leesplezier :

  Little Brother van Doctorow http://bit.ly/UNtnt

  en

  Rule 34 van Stross http://bit.ly/q7bXXb #techfun

 4. Edwin

  Dank voor deze lijst!

  Ik vond The Information niet louter abstract. De schrijver gaat namelijk ook best vaak in op de “human interest” kant van het verhaal. Ik miste alleen een grote lijn in het verhaal. Maar goed, dat is voor op vakantie wel lekker, ieder hoofdstuk kan je apart lezen.

 5. Bart Schermer

  Halting State (2007) en Rule 34 (2011), allebei van Charless Stross = Werkprogramma BOF 2012-2025.

 6. Esther

  “Hoe verandert internet je manier van denken” – J. Brockman
  Een verzameling essays van Edge Foundation, in het Nederlands vertaald door/via Bright. Korte verhaaltjes, dus lekker voor op het strand. Maar wel divers en interessante gedachten van grote wetenschappers en denkers.
  Als e-book te koop, dus ook handig voor op de e-reader!
  Ik ben er nog in bezig, maar nu al het geld meer dan waard.

 7. Bas

  Vergeet niet “You are not a Gadget” van Jaron Lanier! Zeer interessante kritische blik op ontwikkeling van software, anonimiteit en privacy, open culture, etc. Leest erg vlot!

 8. Pim Schoehuijs

  Ik zie alleen engelstalige boeken op de lijst: wordt er in het nederlands niets interessants geschreven? Ik ben net terug uit Duitsland en ik heb daar het (bestseller!) boekje ‘Angriff auf die Freiheit’ van Ilija Trojanow en Juli Zeh gekocht. Heeft als ondertitel: ‘Sicherheitswahn, Überwachungsstaat und der Abbau bürgerliche Rechte’, het is een “Streitschrift” dat beschrijft hoe we onder het mom van veiligheid toe werken naar een staat van totaal toezicht “der Transparenten Mensch” en hoe makkelijk we de burgerrechten waar onze voorouders (soms met hun levens) voor gestreden hebben overboord gooien.
  http://www.amazon.de/Angriff-auf-Freiheit-Sicherheitswahn-%C3%9Cberwachungsstaat/dp/3423346027/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1310657061&sr=8-1

 9. Eveline Kubbenga

  Ja, jullie zijn een boek vergeten, namelijk ‘De macht van Google’ van Peter Olsthoorn. Veel bijzondere informatie en om alles te kunnen lezen, heb je veel rust nodig. De vakantie dus.

 10. Hoer

  Richting de meer academische boeken is ‘Surveillance studies: an overview’ van David Lyon een aanrader. Hij plaatst het fenomeen surveillance in historisch perspectief, behandeld veel viewpoints van anderen en geeft zeker de leek een idee van de sociologische formalismen. ‘Surveillance’ heeft (zeker binnen BoF-lezerts) een erg negatieve connotatie, maar Lyon zorgt dat alle kanten goed belicht worden. Als je een sterke mening wilt vinden kan je deze overslaan; het veld heeft nog maar weinig conclusies te bieden.

 11. Marco

  Al een wat ouder boek (vorig jaar), maar erg pakkend: DAEMON van Daniel Suarez:
  http://thedaemon.com/

  Quote: “Daemon is wet-yourself scary, tech-savvy, mind-blowing!”
  …. kan het niet wegleggen 🙂

  De opvolger (Freedom TM) schijnt nog beter te zijn …

 12. Isa

  Een goede lijst, maar toch zou ik het nog aan willen vullen met ‘De macht van Google’, van P. Olsthoorn.
  Is reeds eerder genoemd als missende in de lijst. Bovendien voldoet het aan de vraag om een Nederlands talig boek op de lijst.

 13. Douwe

  Komen de leestips voor 2012 er al aan? 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.