• Menu

0 recente resultaten

Tien leestips voor de zomer 2011

De zomer is aangebroken. Net zoals de vorige zomer hebben we met hulp van onze huiscuratoren een lijstje gemaakt met de beste tech-boeken voor 2011, te lezen op het strand, in de hangmat of op het terras.

  • Reality is broken, Jane McGonigal (2011) is één van de meest interessante visies op technologie van de afgelopen jaren: een praktische handleiding voor het maken van games die de wereld kunnen veranderen. Bekijk sowieso haar optreden op TED en als je dat leuk vond: lees het boek.
  • The Net Delusion, Evgeny Morozov (2011) is een anekdotisch en tegendraads commentaar op het enthousiasme over de Iraanse ‘Twitter-revolutie’ en de gedachte  dat het internet automatisch leidt tot meer democratie in autoritaire regimes. De schrijver uit Belarus legt uit hoe overheden door middel van propaganda, censuur en surveillance het internet ook voor hun eigen doeleinden kunnen gebruiken.
  • The Plex, Steven Levy (2011) beschrijft Google, van garage in Silicon Valley naar een bedrijf van 20.000 werknemers en Google’s worstelingen met haar motto Don’t be evil.
  • King Pin, Kevin Poulsen (2011) beschrijft de wereld van computercriminaliteit aan de hand van het leven van security-expert Max Butler, veroordeeld voor fraude en het stelen van creditcardnummers.
  • The Filter Bubble, Eli Pariser (2011) analyseert van de maatschappelijke effecten van personalisatie op internet. De effecten van “The daily me“, maar dan in het tijdperk van Google.
  • The Master Switch, Tim Wu (2010) beschrijft aan de hand van de geschiedenis van radio, televisie en film “The Rise and Fall of Information Empires” en wat dat voor het internet kan betekenen – en hoe we kunnen voorkomen dat het internet een gesloten systeem wordt.
  • Program Or Be Programmed, Douglas Rushkoff (2010) is een kritische survival-guide voor de toekomst. Hij waarschuwt voor de risico’s van digitale technologie, en dat als we niet oppassen, steeds meer belangrijke beslissingen over ons leven genomen worden door of met technologie. Hij geeft tien praktische tips om te zorgen dat jij zelf controle houdt over je toekomst.
  • Nothing To Hide, Daniel Solove (2011) is de uitwerking van een eerder essay waarin hij de ‘niets-te-verbergen’ redenering grondig fileert. Verplichte kost voor iedereen die op zoek is naar de knock-out argumenten om de sceptici bij een feestje te overtuigen. Vijf van die argumenten vind je ook op onze site.
  • The Information, James Gleick (2011) doet grondig onderzoek naar een van de grondstoffen van onze maatschappij: informatie. Hij beschrijft de hoofdpersonen, de theorie, de geschiedenis en plaatst het geheel in perspectief. Het klinkt abstract. En dat is het ook.
  • What Technology Wants, Kevin Kelly (2010) probeert de evolutie van technologie in kaart te brengen door technologie te beschouwen als levend organisme, en de inherente neigingen van technologie te beschrijven. Klinkt nóg abstracter. En dat is het ook.

Zijn we een boek vergeten? Of vond je één boek speciaal de moeite waard? Laat het weten in de comments. En veel plezier deze zomer.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag