Sterk voor netneutraliteit

Dinsdag 28 juni was het dan eindelijk zo ver. In de Tweede Kamer was de laatste stemming over het laatste amendement op de Telecomwet. Daarmee is weer een hoofdstuk uit een spannend boek afgesloten. Dit verhaal begon voor digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom langer geleden. ISP Today vroeg me te vertellen hoeveel kleine bits samen een groots resultaat kunnen bereiken.

Dit artikel werd eerder vandaag gepubliceerd bij ISP Today.

In den beginne

Eind november 2009 werd een heel pakket aan Europese telecomregels aangenomen. Eén ding viel direct op: op het gebied van netneutraliteit liet Europa veel over aan de lidstaten. Helder was dat de implementatie van deze Richtlijnen in Nederland essentieel zouden zij voor internetvrijheid en daarom onze aandacht verdiende.

Netneutraliteit
We besloten daarom samen met onze achterban een Position Paper te schrijven over netneutraliteit. Op alle mogelijke manieren vroegen we de Nederlandse internetgemeenschap om mee te denken en te  schrijven aan dat paper; via het blog, twitter, de nieuwsbrief. Mensen kwamen langs om tijdens de lunch er verder over te praten. Dit resulteerde in een prachtig resultaat –  een document dat de basis werd (pdf) voor wat we daarna deden op dit onderwerp.

We probeerden via onze blog en in de media zoveel mogelijk mensen te vertellen over het belang van dit onderwerp. Maar dat verhaal bleef voor de meesten nog altijd erg abstract. Tot begin mei. Ons punt werd in één klap glashelder toen KPN haar nieuwe strategie presenteerde. Zij wilde meer inkomsten genereren uit het belasten van specifieke diensten, ook wel de WhatsApp-tax genoemd. Om het internetgebruik van haar klanten te meten, gaf KPN zelfs aan de omstreden techniek Deep Packet Inspection in te zetten. De internetgemeenschap roerde zich, traditionele media pikten dat op en Kamerleden grepen de wijziging van de Telecomwet aan om hier een stokje voor te steken.

De beweging is motor achter succes
Dit voorbeeld geeft weer eens duidelijk aan hoe belangrijk de beweging voor digitale burgerrechten in Nederland is. Samen met hen deden we technisch en juridisch onderzoek naar de implicaties van schendingen van netneutraliteit. Samen trokken we een lijn in het zand toen bleek dat KPN DPI gebruikte. En samen met hen riepen we politici op om zich hard te maken voor dit thema, via de door vrijwilligers gebouwde campagnetool Dichter Bij Den Haag. De hashtag #RedHetNet was zelfs een tijdje trending.

De conclusie: van onderzoek en ontwerp tot het deelnemen aan het publieke debat – iedereen in de beweging doet datgene waar hij of zij goed in is. En door al die kennis en kunde te bundelen, boekt de beweging Bits of Freedom grote successen.

Het vervolg
De stemming in de Tweede Kamer was misschien een spannend hoofdstuk, maar zeker niet het laatste. Zo zal de Eerste Kamer zich ook nog over de Telecomwet buigen. Via onze website houden we jullie op de hoogte van het vervolg. To be continued…

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.