• Menu

0 recente resultaten

Mailen is moeilijk: juni 2011

Bits of Freedom heeft haar Zwartboek Datalekken weer uitgebreid. Minstens twee organisaties hadden afgelopen maand moeite met mailen.

Door een fout bij het geautomatiseerd verzenden van email aan gebruikers van de website inict.nl zijn de adressen van werkzoekenden gelekt. Inict.nl maakt onderdeel uit van het InICT Carrièrenetwerk van uitgeverij VNU. De website is recent vernieuwd en daarmee zijn, zo blijkt, bugs geïntroduceerd. In de email, bedoeld om een gebruiker te informeren over de zoekresultaten, zijn ook de adressen van meer dan 200 andere gebruikers zichtbaar. InICT erkent de fout, zegt “er ongelukkig mee te zijn” en heeft “er per direct voor gezorgd dat deze situatie zich niet meer voor zal doen.”

Ook het UWV Werkplein Groningen had moeite met het versturen van e-mail. Bij de verzending van de wekelijkse PDF Vacaturekrant werden vele honderden adressen van werkzoekenden voor elkaar zichtbaar in de e-mail opgenomen. Het UWV excuseerde zich dezelfde dag met een e-mail waarin zij aangaf een fout te hebben gemaakt en dat dit niet had mogen gebeuren.

Bits of Freedom houdt een Zwartboek Datalekken bij om aandacht te vragen voor een groeiend probleem: er wordt steeds meer informatie over ons opgeslagen, en het risico dat de verantwoordelijke de controle over de informatie verliest groeit daarmee ook. Bits of Freedom heeft tegelijkertijd een wetsvoorstel ingediend dat databankbeheerders verplicht om datalekken direct te melden. Zij heeft dat wetsvoorstel toegelicht in een position paper (PDF) (HTML).

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag