Datalek: gedeelde zoektocht nieuwe liefde

Bits of Freedom heeft haar Zwartboek Datalekken wederom uitgebreid. Wie op zoek is naar een nieuwe liefde, laat internet meezoeken.

RTL’s betaalde dating website Pepper.nl bleek dit weekend lek te zijn. De gelekte gegevens omvatten de gebruikersnaam, het e-mailadres en het wachtwoord van meer dan 50.000 gebruikers. De wachtwoorden zijn weliswaar versleuteld, maar zijn vermoedelijk gemakkelijk te achterhalen. Met de combinatie van de gebruikersnaam en het wachtwoord is het volledige profiel toegankelijk.

Het is niet duidelijk op welke manier de website lek is geweest. RTL doet daar, net als het Openbaar Ministerie, nu onderzoek naar.

Bits of Freedom houdt een Zwartboek Datalekken bij om aandacht te vragen voor een groeiend probleem: er wordt steeds meer informatie over ons opgeslagen, en het risico dat de verantwoordelijke de controle over de informatie verliest groeit daarmee ook. Bits of Freedom heeft tegelijkertijd een wetsvoorstel ingediend dat databankbeheerders verplicht om datalekken direct te melden. Zij heeft dat wetsvoorstel toegelicht in een position paper (PDF) (HTML).

Update: De bovenstaande afbeelding is een schermafdruk van informatie die op internet circuleert. De oorspronkelijke afbeelding is niet geanonimiseerd. De schermafdruk bij dit artikel is geanonimiseerd. Bij de update van het artikel is de afbeelding nog verder geanonimiseerd.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.