• Menu

0 recente resultaten

Succes! Openbaar Ministerie onderzoekt meeluisteren providers

Afgelopen maand gaf telecomgigant KPN toe dat ze had meegeluisterd met het internetgedrag van haar klanten. Ze overweegt namelijk het gebruik van concurrende diensten als Skype en WhatsApp extra te belasten. Bits of Freedom riep slachtoffers op om aangifte te doen. Het parlement vroeg de regering om onderzoek te doen. Dat had effect. In zijn reactie van 1 juni onderstreept minister van Economische Zaken Verhagen het belang van het communicatiegeheim en kondigt hij aan dat het Openbaar Ministerie en OPTA een onderzoek doen.

Minister Verhagen schrijft (PDF) dat het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie een “oriënterend onderzoek” is gestart naar mogelijk strafbare toepassing van de omstreden afluistertechnologie Deep Packet Inspection (DPI) door telecomproviders. Dit volgt op onze analyse dat KPN met de inzet van DPI waarschijnlijk het Wetboek van Strafrecht had overtreden. Daarnaast doet OPTA een onderzoek, naar eventuele overtredingen van de Telecommunicatiewet. En het College bescherming persoonsgegevens wacht OPTA’s onderzoek af en beslist dan of het zelf stappen neemt op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens.

De regering onderstreept in haar reactie bovendien het belang van het communicatiegeheim:

“Een postbode moet natuurlijk kunnen zien aan wie een pakket is gericht en bijvoorbeeld hoe groot het is, maar de postbode mag niet zomaar in het pakket kijken. Dat zelfde geldt volgens Verhagen bij de DPI-techniek en bij het in goede banen leiden van het internetverkeer. De inhoud bekijken is alleen in uitzonderlijke gevallen zoals voor politieonderzoek mogelijk. Maar ook dan zijn er allerlei strenge waarborgen om de privacy te garanderen.”

Dit is een belangrijke stap. De regering maakt hiermee duidelijk dat providers heel voorzichtig moeten zijn als zij het internetverkeer van hun klanten willen analyseren. Dat kan alleen maar in uitzonderlijke gevallen. De Telecommunicatiewet wordt binnenkort in de Tweede Kamer behandeld. Dat is een uitgelezen moment om te zorgen dat dit soort situaties ook in de toekomst niet meer voorkomen.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag