Interessante Kamerstukken – week 21

Succes! Openbaar Ministerie onderzoekt meeluisteren providers

VVD opent deur voor blokkeren, afknijpen en heffen van internet
DOSSIER: Netneutraliteit

Afgelopen maand gaf telecomgigant KPN toe dat ze had meegeluisterd met het internetgedrag van haar klanten. Ze overweegt namelijk het gebruik van concurrende diensten als Skype en WhatsApp extra te belasten. Bits of Freedom riep slachtoffers op om aangifte te doen. Het parlement vroeg de regering om onderzoek te doen. Dat had effect. In zijn reactie van 1 juni onderstreept minister van Economische Zaken Verhagen het belang van het communicatiegeheim en kondigt hij aan dat het Openbaar Ministerie en OPTA een onderzoek doen.

Minister Verhagen schrijft (PDF) dat het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie een “oriënterend onderzoek” is gestart naar mogelijk strafbare toepassing van de omstreden afluistertechnologie Deep Packet Inspection (DPI) door telecomproviders. Dit volgt op onze analyse dat KPN met de inzet van DPI waarschijnlijk het Wetboek van Strafrecht had overtreden. Daarnaast doet OPTA een onderzoek, naar eventuele overtredingen van de Telecommunicatiewet. En het College bescherming persoonsgegevens wacht OPTA’s onderzoek af en beslist dan of het zelf stappen neemt op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens.

De regering onderstreept in haar reactie bovendien het belang van het communicatiegeheim:

“Een postbode moet natuurlijk kunnen zien aan wie een pakket is gericht en bijvoorbeeld hoe groot het is, maar de postbode mag niet zomaar in het pakket kijken. Dat zelfde geldt volgens Verhagen bij de DPI-techniek en bij het in goede banen leiden van het internetverkeer. De inhoud bekijken is alleen in uitzonderlijke gevallen zoals voor politieonderzoek mogelijk. Maar ook dan zijn er allerlei strenge waarborgen om de privacy te garanderen.”

Dit is een belangrijke stap. De regering maakt hiermee duidelijk dat providers heel voorzichtig moeten zijn als zij het internetverkeer van hun klanten willen analyseren. Dat kan alleen maar in uitzonderlijke gevallen. De Telecommunicatiewet wordt binnenkort in de Tweede Kamer behandeld. Dat is een uitgelezen moment om te zorgen dat dit soort situaties ook in de toekomst niet meer voorkomen.

 1. Michel ten Hoove

  Goed nieuws. Toch zegt mijn gevoel mij dat de conclusie al op de plank ligt. Of ben ik dan te argwanend?

 2. Jeroen

  Ik denk dat de conclusie ook al op de plank ligt… maar… ik hou het hier in de gaten! 🙂 en heb goede hoop!

 3. Twee Jeetjes

  Al die kamervragen en antwoorden lezende, het komt zo onwezenlijk op mij over dat de minister eens een keer wel doet wat de kiezer graag wi (in dit geval netneutraliteit). Het is al de tweede keer dat een compleet nieuwe politieke partij met-voldoende-gewicht-in-de-schaal moest ontstaan eerdat zulks gebeurt. Diep triest dat de fractieleider van die nieuwe partij continu onder bewaking moet zijn en voor de strafrechter zijn vrijheid van meningsuiting moet verdedigen.

 4. Robert

  Ik heb dus aangifte gedaan (Amsterdam/Amstelland). Kan iemand mij vertellen wat er waarschijnlijk nu gaat gebeuren? Krijg ik een brief van het OM? Wordt er überhaubt iets ‘namens mij’ gedaan?

 5. Ot van Daalen (Bits of Freedom)

  @Robert: Heb je al contact opgenomen over de voortgang van je aangifte? Het onderzoek van het landelijk parket is een traject dat plaatsvindt naast de behandeling van individuele aangiftes.

 6. Robert

  Nog niet, ik zal de betreffende agent eens mailen. Goed werk BoF!

 7. FM

  Mjah, ik heb geprobeerd aangifte te doen, maar kwam er echt niet doorheen. Wel de moeite waard om eens collectief aangifte te doen lijkt me.

 8. Anonymous

  Briefgeheim moet ook gaan gelden voor mail en internet. Daar is echt geen onderzoek voor nodig!

  Overheid is niet te vertrouwen want met een onderzoek pakken ze voor je het weet gewoon semi-gefundeerd je rechten af.

 9. Vodafone klant

  bij Vodafone moet je 5 euro betalen om gebruik te mogen maken van voip en SMSoip diensten. Volgens zeggen doen ze dat door poorten van het internet te blokkeren. Mag dat wel dan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.