• Menu

0 recente resultaten

VVD opent deur voor blokkeren, afknijpen en heffen van internet

Gisteren lanceerden een aantal partijen een amendement om netneutraliteit te garanderen. Het was opvallend dat de VVD niet meetekende. Maar nu komt de aap uit de mouw: de partij werkte ondertussen aan een eigen amendement. We analyseerden het voorstel en komen tot een teleurstellende conclusie. Het voorstel van de VVD zet de deur open voor het blokkeren, afknijpen en heffen van internetdiensten. Nepneutraliteit dus.

Het voorstel (PDF) lijkt op het eerste gezicht op het gisteren ingediende amendement, maar als je ze vergelijkt (PDF) zitten er een aantal belangrijke adders onder het gras:

  • Providers zouden in het voorstel abonnementen mogen aanbieden waarin diensten als internettelefonie (Skype) en internetSMS (WhatsApp) worden geblokkeerd (lid 1 sub e).
  • Providers zouden bovendien nog steeds extra geld mogen vragen voor het gebruik van diensten als Skype en WhatsApp, het zogenoemde tariferen (lid 3 van het gisteren ingediende amendement is geschrapt).

Dit is bijzonder teleurstellend. Met deze twee wijzigingen introduceert de VVD een gapend gat in de netneutraliteitsregelgeving, en kiest het voor de belangen van providers boven die van internetgebruikers.

Naast deze direct in het oog springende wijzigingen, ondermijnt de VVD overigens ook op andere manieren het netneutraliteitsamendement. Zo zouden in het voorstel providers verkeer mogen afknijpen om “congestie te beperken”, terwijl in het gisteren ingediende netneutraliteitsamendement providers dit alleen mogen doen om “de gevolgen van congestie te beperken”. Een belangrijk verschil: het voorstel van de VVD geeft providers de macht om zelf te bepalen welke diensten zij willen knijpen, terwijl het netneutraliteitsvoorstel dat gisteren is ingediend er juist op is gericht om te zorgen dat internetgebruikers zo min mogelijk last hebben van congestie.

Gelukkig heeft de PVV zojuist aangegeven dat zij tegen een extra heffing op mobiele internetdiensten is. Het voorstel van de VVD past daar niet bij.

We hebben vast iets gemist. Komen jullie nog opmerkelijke wijzigingen tegen in het voorstel van de VVD? Laat het ons weten in de comments.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag