VVD opent deur voor blokkeren, afknijpen en heffen van internet

Complimenteer jouw kamerlid voor netneutraliteit en keuzevrijheid

Nieuwsbrief: Bits of Freedom adviseert Tweede Kamer over cybersecurity
DOSSIER: Platformen

Vandaag heeft het parlement een wetsvoorstel ingediend waarmee netneutraliteit wordt beschermd in de Telecomwet. Het wetsvoorstel is met steun van Jhim van Bemmel (PVV) ingediend door Kees Verhoeven (D66), Martijn van Dam (PvdA), Sharon Gesthuizen (SP) en Bruno Braakhuis (GroenLinks). Netneutraliteit betekent dat een provider zich niet bemoeit met wat jij doet op internet en jij je eigen keuzes kan blijven maken. We kunnen trots zijn dat deze Kamerleden opkomen voor netneutraliteit en onze keuzevrijheid – en wat is leuker dan ze een compliment sturen?

Een compliment voor jouw favoriete Kamerlid

Wat er in Den Haag vooraf ging aan het amendement (PDF) van vandaag beschreven we eerder. Nu is duidelijk welke politici opkomen voor een open internet. Wil je ze daarvoor complimenteren? Dat kan, bijvoorbeeld via twitter of mail:

– Jhim van Bemmel, PVV (@jhimvanbemmel)
– Kees Verhoeven, D66 (@keesvee)
– Martijn van Dam, PvdA (@martijnvdam)
– Sharon Gesthuizen, SP (s.gesthuizen@tweedekamer.nl)
– Bruno Braakhuis, GroenLinks (@brbr123)

Maar waarom is netneutraliteit ook alweer belangrijk voor onze (keuze)vrijheid op internet? Lees hieronder de drie belangrijkste redenen:

1. De vrijheid jouw bits te besteden zoals jij wilt

Als je een internetabonnement afsluit, betaal je voor het aantal bits en de snelheid waarmee die verstuurd worden. Wat jij met die bits doet – mailen, surfen, Skypen of de hele dag kattenfilmpjes kijken op YouTube – is jouw eigen keuze. Wanneer providers bepalen dat jij diensten of websites niet kunt gebruiken, slecht kunt gebruiken of alleen tegen extra betaling kunnen gebruiken, beperken ze dus jouw keuzevrijheid.

2. Jij betaalt voor jouw bits

Er is nog een voordeel van netneutraliteit. Jij betaalt voor jouw bits, welke diensten je ook gebruikt. Zit je minder op internet, dan betaal je minder. En ben je juist vaak online, dan kan je een snel abonnement afsluiten. En ondertussen kan je genieten van goedkope SMS- en telefonie alternatieven.

3. Ook in de toekomst kunnen kiezen voor nieuwe diensten

En tot slot: zo blijft het internet ook open voor nieuwe ontwikkelingen. Stel dat KPN jou een extra rekening zou sturen voor het gebruik van Skype, dan zou de volgende Skype of WhatsApp niet zomaar een innovatieve dienst opstarten. Zelfs als die beter is dan wat we nu gebruiken. Want hoe gaan ze hun potentiële klanten bereiken? Met netneutraliteit zorgen onze kamerleden ervoor dat jij als internetgebruiker ook in de toekomst kan blijven genieten van de beste en nieuwste apps.

 1. Willem

  De VVD is wel helemaal klaar met hun nare theoretische achtergrond, het liberalisme.

 2. Jan Alleman

  Ik hoop dat het ze het wetsvoorstel aannemen.

 3. ozymandrias

  ik ben er blij mee!

 4. marquee

  hoe zit het dan met deep packet inspection? Dat is toch een vierde punt van voordeel dat dat met netneutraliteit niet meer mogelijk is?

 5. Daphne van der Kroft

  Ha Marquee, Deep Packet Inspection is een techniek waarvan het gebruik in principe losstaat van netneutraliteit. Het kan ook om heel andere redenen worden ingezet. Maar je hebt helemaal gelijk, ook het gebruik van DPI door een provider zou in de Telecomwet voorkomen moeten worden.

 6. THD

  Goede zaak van deze kamerleden! Slechte zaak van de VVD… liberalisme draaide ooit om vrijheid van het individu, dit is nou net een zaak waarin die vrijheid in geding is! Net neutraliteit maakt de markt vrijer voor iedereen, maar ze kiezen nu alleen voor vrijheid van providers om mensen een oor aan te naaien.

 7. jeroen

  en een link naar VVD om onze afkeur uit te spreken? ik ben blij met de partijen die voor neutraliteit zijn, maar heb VVD gestemd en wil mijn afkeur graag laten horen. wie van de VVD gaat er over? Aafke?

 8. Hoeder

  De VVD met mensen als Opstelten en Teeven zijn zo ondemocratisch, dat je het niet voor mogelijk houdt. Als er één partij onze vrijheid aantast is het de VVD wel. Onder de bekende dooddoener “in het belang van de veiligheid” wordt al je privacy je ontnomen.

 9. Daphne van der Kroft

  @Jeroen Afke Schaart is inderdaad het VVD-Kamerlid dat hierover gaat.

 10. Elmer

  De PVV complimenteren met hun inzet voor vrijheid? Dat gaat toch echt een stap te ver. Ik ben erg enthousiast over het werk van Bits of Freedom, maar ik ben net zo goed voorstander voor de vrijheid van alle Nederlanders.

 11. Henk

  Complimenteren?

  Ik snap het even niet. Je bepaalt toch zelf bij welke provider je je abonnement afneemt? Het is altijd weer hetzelfde liedje dat partijen als PvdA, D66, GroenLinks moeten bepalen wat mensen wel of niet vinden.

  Netneutraliteit: voor duizenden Kliksafeklanten wordt bepaald dat zij niet zelf mogen beslissen dat zij de diensten van Kliksafe willen afnemen. Neutraal hoor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.