• Menu

0 recente resultaten

Commissie: open internet is nog niet kapot genoeg

Eind 2009 zijn Europese regels voor de telecommarkt aangenomen. Toen is ook afgesproken dat de Europese Commissie volgend jaar  zou  laten weten hoe zij een open internet gaat beschermen. Op 19 april 2011 publiceerde de Commissie eindelijk haar plannen. De conclusie is teleurstellend: de Commissie geeft weliswaar toe dat providers het open internet al ondermijnen, maar wil dat eerst verder onderzoeken voordat ze maatregelen neemt. Juist daarom moet de Nederlandse overheid nu ingrijpen en afknijppraktijken direct verbieden, voordat het te laat is.

De Europese Commissie schrijft in het rapport (PDF) dat Europese internetproviders nu al peer-to-peer filesharing en video streaming diensten beperken. Daarnaast blokkeren sommige mobiele providers internettelefonie of vragen ze daar extra geld voor. De Commissie vervolgt (p. 6):

“Concerns were raised that blocking, though currently limited mainly to VoIP, could be extended in the future to other services, such as television broadcasting via the internet. […] The Commission does not have evidence to conclude that these concerns are justified at this stage but this should be borne in mind in a more exhaustive fact-finding exercise.”

En… precies twee dagen later kondigde KPN aan dat ze extra geld ging vragen voor diensten zoals video:

“Diensten zoals browsen, mVoIP gebruiken, instant messaging en video kijken zullen een eigen prijskaartje krijgen, net zoals nu het geval is met bellen en sms’en.”

En al snel bleek dat Vodafone en T-Mobile volgen. Met andere woorden: de Europese Commissie heeft geen enkel excuus om nog langer te wachten. Ze heeft al meer dan voldoende bewijs dat providers het open internet ondermijnen. En het probleem is: als we nog jaren wachten, dan zullen de afknijppraktijken van providers al zo vergevorderd zijn, dat we dat niet meer kunnen terugdraaien. Daarom moet de Nederlandse overheid nu ingrijpen en een open internet beschermen. Gelukkig is er in Nederland een kamermeerderheid tegen de afknijpplannen van providers.

In de loop van 2010 vroeg de Commissie alle belanghebbenden om input. Wij hebben samen met onze Europese koepelorganisatie EDRi toen een position paper geschreven, waarin we talloze afknijppraktijken van providers in verschillende Europese landen hebben gedocumenteerd. Die kunnen we nu dus alweer aanvullen.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag