Commissie: open internet is nog niet kapot genoeg

Kamermeerderheid voor open internet

En ondertussen in de rest van de wereld…
DOSSIER: Platformen

Nu bepaal jij zelf nog wat jij op internet doet. Maar machtige providers willen daar verandering in brengen en populaire diensten alleen maar doorgeven als je daarvoor extra betaalt. KPN gaf op 21 april toe op welke manier zij het internet wil gaan afknijpen: ze wil jou voor allerlei delen van het internet aparte rekeningen sturen. En al snel bleek dat Vodafone en T-Mobile volgen. Maar gelukkig  is een kamermeerderheid van CDA, D66, GroenLinks, PvdA, SP en VVD voor een open internet, zo schrijft nu.nl.

Dat is goed nieuws. Binnenkort wordt de Telecomwet in de Tweede Kamer behandeld. We hopen dat alle partijen opkomen voor de internetgebruiker en innovatieve bedrijven, en samen met de regering deze afknijppraktijken verbieden.

 1. Telcomlove

  Het is goed nieuws dat meerderheid van het politiek spectrum duidelijk stelling neemt.
  Vraag me wel af wat de mening van PVV en SGP (beide orthodox-gereformeerd?) hierover is.
  KPN moet niet gaan miauwen maar nu al inzetten op een innovatieve en leidende rol.
  Een eventuele operation payback kan dan worden bevroren.

  Online consciousness love’s telecoms.

 2. Online consciousness

  In these modern times access to the internet is fast becoming a basic human right. Just like any other basic human right, we believe that it is wrong to infringe upon it. To threaten to cut people off from the global consciousness as you have is criminal and abhorrent. To move to censor content on the internet based on your own prejudice is at best laughably impossible, at worst, morally reprehensible.

  The unjust restrictions you impose on us will meet with disaster and only strengthen our resolve to disobey and rebel against your tyranny. Such actions taken against you, and those you out source your malignant litigation too, are inevitable, unavoidable and unstoppable.
  Expect Us!

 3. P. Le Heux

  Aanknopingspunten voor actie, zowel in wijzigingsvoorstel Telecommunicatiewet als consumentenrecht http://www.absurdia.nl/

 4. Kevin

  Goede kwestie. Als je kan gaan sleutelen aan diensten kan je ook sleutelen aan websites. Volledig onacceptabel in welke context voorstelbaar en moet derhalve bestreden worden.

  Je kan een KPN moeilijk verbieden iets op hun eigen manier aan te bieden, maar je kan ze wel verbieden te adverteren met internet als dat wat ze aanbieden meer lijkt op een versierd intranet.

 5. Insight KPN

  Als het de telco’s gaat lukken dan heeft KPN alvast ruimte voor ongeveer 5.000 nieuwe payroll contracten.

 6. Kees

  XS4ALL is wel heel erg stil rondom de recente berichtgeving over KPN en diens plannen om netneutraliteit vakkundig de nek om te draaien.

 7. Nico

  Als er veel bandbreedte wordt gevraagd door bijv. streaming video, is het handiger (meer in voordeel consument) weer een FUP in te voeren, met meerprijs per te downloaden GB. Dat is eenvoudig te meten, eerlijker qua kosten en grijpt niet in op privacy.

 8. Box Zilla

  Dag netneutraliteit, wat volgt is de vaste netaansluiting. Bedrijven die veel betalen krijgen straks ook voorrang…. Als dit doorgaat is het echt einde verhaal.

 9. Kevin

  @Kees

  Van XS4ALL heb ik eigenlijk de meeste verwachtingen op dit gebied.

 10. 84425

  Ik begrijp best dat telecom providers iets moeten doen met Skype, WhatsApp, enz. Maar als er dan iets moet gebeuren, ben ik best bereid 2x zo veel voor mijn data-abo te betalen als nu (€20 ipv €10), op voorwaarde dat ik dan onbeperkt gebruik kan blijven maken van internet, maar ook dat ik dan mijn belminuten terug kan brengen naar bijvoorbeeld € 5 voor 100 minuten, of zelfs helemaal geen vast bedrag voor vaste minuten, maar voor de sporadische gevallen dat ik dan via de telefoonlijn bel of sms per keer kan betalen.

  Las overigens dat de minister (Verhagen) wel begrip had voor het voorstel van KPN en dat internet via de telefoon volgens hem ook echt iets anders was dan internet via de desktop. Daar denk ik als gebruiker van een kaboutercomputer heel anders over. Sinds aanschaf iphone 3 1/2 jaar geleden raak ik desktop thuis nauwelijks meer aan.

 11. Erwin

  Wat KPN c.s. doen is simpelweg hun eigen markt beschermen. Ze demonstreren dat ze de concurrentie met het open internet niet aankunnen en gaan vervolgens onder valse voorwendselen extra heffingen invoeren. Zij raken hun te dure melkkoetjes kwijt en proberen dat tegen te gaan duur bepaalde diensten van het internet extra te belasten. Mijns inziens ligt hier een schone taak voor Nelie Kroes; zij zou deze vorm van concurrentievervalsing moeten verbieden.

 12. Nootjeben

  XS4all heeft volgens mij de beste pijlen, ga zo door XS4all

 13. Anoniem

  Ik denk dat marktwerking zijn werk gaat doen als de providers hiermee verder gaan. Of te wel ze schieten zichzelf in hun eigen bekende voeten. Voorheen kon ik prima functioneren zonder mobiel internet en met wireless access points. Wat je zult zien is dat het aantal abonnementen sterk zal afnemen en daarmee de omzet van deze bedrijven. Ik twijfel al over het enovatie beleid van deze bedrijven maar daarmee is dan helemaal gedaan.
  Wat me het meest stoort is dat ze vooraan staan om deze mooie mobieltjes te verkopen en nu beginnen te zeuren of het gebruik ervan, dat je het toch kunnen bedenken. Dat noemen ze toch bedrijfs risico?
  Anyway er zullen altijd bedrijven zijn die wel enoveren en zullen de gevestigde orde van de markt drukken.
  Jammer is dat dan eerst de consument even moet bloeden……

  Mijn slogan voor de mobiele providers is die van Google, don’t be evil!

 14. Bouke

  Deze gesprekskosten van vaste lijnen leveren minder op: de KPN verhoogt de gesprekstarieven
  Minder inkomsten vanuit belminuten en SMS verkeer: de KPN blokkeert VOIP en Whatsapp

  Het schip dat Ad Scheepbouwer in zijn tijd als CEO heeft gebouwd kan worden omgedoopt tot KPN Titanic
  ( zoals een modern CEO betaamt is hij er op tijd van af gesprongen)

 15. Anonymous

  @Anonymous:
  Marktwerking zal zijn werk NIET doen. Als een overtreding van privacyregels door de overheid gedoogd wordt dan gaan ze het allemaal doen. de mensen die dit bij KPN voorgesteld hebben moeten verplicht ontslagen worden. En straffen moeten volgen, niets aakijken welke privacy schendingen men nog meer verzint. Actie door de overheid. Snel. Nu.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.