Datalek: Lycamobile lekt verkeersgegevens

Ook spionnen waarschuwen voor afluisteren

Persbericht – Evaluatie bewaarplicht: privacyschending van 500 miljoen Europeanen zonder voordelen

Er zijn nog steeds politici die denken dat een digitale databank hetzelfde is als een papieren databank. En nu wijst ook de AIVD erop dat politici zich onvoldoende bewust zijn van de waarde van informatie, de onveiligheid van computers en het gemak waarmee communicatie kan worden onderschept (uit het jaarverslag 2010, PDF):

“De AIVD stelt vast dat belangendragers zich niet altijd voldoende bewust zijn van de waarde van de informatie waarover zij beschikken. Zij overschatten bovendien de veiligheid van technische toepassingen als laptops en smartphones die zij in hun dagelijks werk gebruiken. Uitwisseling van gevoelige informatie over de telefoon of via e-mail vormt altijd een risico, mede omdat dergelijke communicatie via knooppunten in het buitenland kan lopen. Ook worden e-mailberichten van mobiele systemen als laptops en smartphones soms tijdelijk op buitenlandse servers opgeslagen. Buitenlandse inlichtingendiensten maken graag gebruik van dergelijke kansen.”

Dat is relevant. Het bevestigt wat Bits of Freedom al langer vindt: minder privé-gegevens opslaan, minder databanken koppelen, en informatie beter beveiligen. Zie ook het jaarverslag van de AIVD uit 2009.

 1. Rcb

  Een goed voorbeeld hiervan is WhatsApp.
  Je deelt door gebruik al je contactgegevens, je adresboek en andere informatie met een Amerikaans bedrijf, waar hele andere privacy regels gelden.

  Zie ook http://www.whatsapp.com/legal/#Privacy
  en http://www.pliep.nl/blog/2010/11/whatsapp_messenger_heeft_ernstig_privacy_probleem

 2. GideonKlok

  Vervolgens komt van de top ambtenaar van justitie het voorstel om encryptie, de enige manier om informatie te beveiligen, te verbieden?

 3. Samir Allioui

  Trivia: De hier aan gerelateerde brochure van de AIVD in PDF vorm bevat persoonlijke informatie van een AIVD medewerker. *gniffel* ( Hebben ze inmiddels overigens wel gefixed )

 4. Big Brother

  Kent u ministerpresident Wim Kok nog? Die ging het digitale beleid voor Nederland maken. Toen moest hij iets demonstreren. Men gaf hem een muis aan, en zei klikt u maar daar links boven. Grote ogen, wat moet ik hiermee. Dat is de muis daarmee kunt u klikken. grote ogen. Links boven op het scherm. Schuift u maar. Dus Wim Kok pakt de muis en maakt in de lucht zwaaibewegingen naar links boven. maar de muis, die in de lucht zit in plaats van op de muismat doet niets. En hard schudden is iets anders dan klikken met een muis. En dan de vraag, wat moet er gebeuren, gaat het goed zo?

  En dat beslist heel deftig over digitaal beleid. Maar vooral niet zeggen dat ie iets niet begrijpt.

 5. Big Brother

  @GideonKlok, Die hoogste man van justitie dat is secretaris-generaal Joris Demmink. Hier is zijn website: https://www.demminkdoofpot.nl/pagina/de-zaak-demmink-1978-2010.html

  Die Josris Demmink wil enkele critici de mond snoeren. En daarvoor is verbieden van encryptie wel handig. Typisch is dat hij het verschil tussen eigenbelang en landsbelang niet meer weet te maken. Bedrijfsspionage kan alleen voorkomen worden met encryptie.

  Typisch is ook dat beveiliging altijd afwezig is of het sluitstuk is bij overheidsprojecten. Dat is bijna structureel zo. Dat kan maar één enkele oorzaak hebben en die staat in bovenstaand artikel. De waarde van informatie voor andere landen, bedrijven, kwaadwillenden staat men niet bij stil. Ik heb vaak het gevoel dat ze denken dat een extra portier of een bewaker ‘s nachts dataverbindingen en databases beveiligt. Beetje zoals aan het Franse hof vlak voor de Franse revolutie gezegd werd dat men niet snapte dat de bevolking zei dat ze honger had omdat ze geen brood hadden want “dan eet je toch gewoon een keer cake”. Het erge is dat die politici zich vaak niets willen laten uitleggen ondat ze menen het allemaal wel te weten. Wat doe je daaraan?

 6. Ozymandrias

  Tsja wat doe je er aan, misschien de politici testen op hun computer vaardigheid? Zoals Wim Kok? En als iemand niet capabel is met de termen van veiligheid of computer termen gelijk uitbuiten? Misschien moeten we dan maar eens verplicht beveiligingsexperts op computer in de regering stoppen als secretarissen? Misschien moeten we een motie verplicht stellen dat iedereen een cursus veiligheid op de computer heeft gehad voordat ze gaan regeren?

 7. Ozymandrias

  blame it on the easter eggs!

 8. Anoniem

  @Ozymandrias. Het probleem is dat de “experts” die dingen komen uitleggen bijna allemaal lobbyisten zijn of mensen van de industrie zelf die financieel baat hebben bij een bepaalde gekleurde visie. Zij “lichten ze voor” maar vertellen alleen een mooi praatje waardoor men hun bedrijf iets moois moet laten bouwen. Zoals bewaarplicht databases.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.