Ook spionnen waarschuwen voor afluisteren

Persbericht – Evaluatie bewaarplicht: privacyschending van 500 miljoen Europeanen zonder voordelen

Advies Hof stelt vraagtekens bij volledige internetcontrole

Brussel, 17 april 2011 – De verplichte opslag van telecomgegevens levert niets op, maar schendt op grote schaal de privacy van vijfhonderd miljoen Europeanen. Dit blijkt uit het evaluatierapport van de EU-richtlijn bewaarplicht telecomgegevens van de Europese Commissie, dat op 18 april openbaar wordt. Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom en haar Europese koepelorganisatie European Digital Rights wisten het rapport al eerder in handen te krijgen en bekritiseren de analyse van de Europese Commissie in hun parallelle ‘schaduw rapport’, dat vandaag gepubliceerd is. Daarin roepen zij de Europese Commissie op een einde te maken aan de bewaarplicht telecomgegevens in Europa.

Geen voordelen
De bewaarplicht verplicht telecombedrijven om privé-gegevens over het verkeer en de locatie van iedere klant op te slaan gedurende twaalf maanden. De Europese Commissie slaagt er niet in om te bewijzen dat dit een noodzakelijke maatregel is om ernstige criminaliteit te bestrijden. Uit haar rapport blijkt namelijk dat ernstige strafbare feiten ook opgelost worden zonder deze verplichte opslag. Tegelijkertijd laten statistieken niet zien dat er sprake is van een stijging van criminaliteit of een daling van aantal opgeloste zaken in de Europese landen zonder een bewaarplicht. In landen als Duitsland en Roemenië hebben nationale rechters de bewaarplicht ongrondwettig verklaard, terwijl in landen als Oostenrijk en Zweden de nationale parlementen de bewaarplicht niet willen implementeren vanwege privacybezwaren.

Massale privacyschending
Ondertussen worden 500 miljoen Europeanen geconfronteerd met een massale en niet-noodzakelijke inbreuk op hun digitale grondrechten. In 2010 werd van iedere Europeaan gemiddeld iedere zes minuten vastgelegd waar ze zich bevonden en met wie ze contact hadden op dat moment. Daarom constateert de Europese Toezichthouder Gegevensbescherming, Peter Hustinx, dat de bewaarplicht ‘de meest privacy schendende maatregel ooit in de Europese Unie aangenomen’ is.

Meerdere Europese landen zijn daarnaast tekortgeschoten in het toezicht op de veiligheid van de opgeslagen gegevens. In sommige landen, zoals Nederland, wordt onvoldoende toegezien op de verwijdering van de gegevens als de bewaartermijn van twaalf maanden is verstreken. De Commissie beschuldigt niet nader genoemde lidstaten van het opvragen van privé-gegevens uit andere landen bij bedrijven in het eigen land, in plaats van internationale bevragingsprocedures op te zetten.

“Alle Europeanen en Europa’s reputatie voor het beschermen van grondrechten betalen de hoofdprijs voor deze chaotische EU-richtlijn. Het Commissierapport en ons schaduwrapport tonen aan dat de richtlijn op ieder niveau faalt: onze grondrechten worden niet beschermd, er is geen Europese eenheid bereikt met de richtlijn en de bewaarplicht heeft geen noodzakelijke bijdrage geleverd aan het opsporen van ernstige criminaliteit”, aldus Axel Arnbak van Bits of Freedom.

In Nederland is de Eerste Kamer altijd kritisch geweest op de Nederlandse regering over de controversiële bewaarplicht. Herhaaldelijk verzoekt ze de regering om haar bezwaren kenbaar te maken aan de Europese Commissie. Van deze bezwaren is niets terug te lezen in het rapport van de Commissie. Tegelijkertijd werden de privé-gegevens in 2010 naar schatting 85.000 keer opgevraagd door de opsporingsdiensten.

Volgende stappen
Het rapport van de Europese Commissie is de eerste stap in het herzien van de bewaarplicht. Over een aantal maanden zal de Commissie haar voorstel publiceren om de richtlijn in te trekken, dan wel te wijzigen. Bits of Freedom en European Digital Rights hebben hun schaduwrapport aan de Europese Commissie en het Europees Parlement gestuurd en roepen alle betrokken op om de bewaarplicht telecomgegevens uit Europa te verbannen en op te komen voor de privacy van 500 miljoen Europeanen.


Meer informatie
Het schaduw rapport van European Digital Rights:
http://www.edri.org/files/shadow_drd_report_110417.pdf

Het rapport van de Europese Commissie:
http://www.alexander-alvaro.de/archives/1904/test-2

 1. kim

  Is deze privacy schending nu binnenkort afgelopen of interpreteer ik het dan verkeerd?

 2. Caroline

  @Kim, ik zou willen dat je veronderstelling waar was, maar ik vrees dat onze EUoverheden nog lang weerstand zullen bieden. Al was het maar om gezichtsverlies, heb je het ooit zo zout gegeten, te voorkomen.

 3. Alex

  Angst is nog steed de slechtste raadgever voor de overheden,of zou de bemoeizucht te maken hebben met al die raamambtenaren die ook wat te doen moete hebben.
  Mijns inziens kan je deze verspilling van belastinggeld beter aan de burger teruggeven voor meer koopkracht.
  Na de val van de muur in berlijn is deze nu verplaatst tot voorbij engeland ergens in de atlantische oceaan,en laat men a.u.b. ophouden met deze stasipraktijken.

 4. Alex

  Nog even dit, zo de waard is vertrouwd hij zijn gasten.

 5. Ben

  Heb dit bij nu.nl onder het kopje ‘Algemeen’ geplaatst.
  http://www.nujij.nl/europese-commissie-bewaarplicht-schendt-de.12017222.lynkx

 6. kim

  Kalbfleisch (rechter en nu NMA baas) was in het nieuws. Heeft rechtszaken gemanipuleerd, gelogen, meineed gepleegd, bevriende rechter Westenberg via de NMA geld gegeven voor betaalde adviezen [=bewezen diensten] wat verboden is. Er is bewijs en een heftige publieke opinie. Toch moesten er rechtszaken tot de hoge raad en daarna cassatie gevoerd worden om hem te mogen verhoren. Ergere corruptie en meer doofpot kan je je niet voorstellen.

  De overheid is niet zomaar te vertrouwen. Deze gegevensverzamelingen dienen tot niets, schenden onze privacy, kosten bakken met geld, en zijn een enorm risico als ze in verkeerde handen vallen. Waarom doet de overheid dit dan? Welke duistere redenen heeft de overheid om ons zo te bespioneren?

 7. Quotes

  ” Power is not a means, it is an end. One does not establish a dictatorship in order to safeguard a revolution; one makes the revolution in order to establish the dictatorship. The object of persecution is persecution. The object of torture is torture. The object of power is power. ” – George Orwell.

 8. Big Brother

  @Quotes: komt jou citaat uit het boek 1984 of uit een overheids handleiding?

 9. Anoniem

  vertrouw niemand is mijn motto.

  fred kromveld

 10. Hawick

  Iedere ambtenaar die kennis draagt van dit EEG-rapport en betrokken is bij privacy schending moet aangeklaagd worden door belangengroeperingen wegens grove schending van de wet bij de uitoefening van de functie [ambtsmisdrijf]. Elke ambtenaar heeft of kan kennis hebben van dit rapport en dus horen vanaf dat moment veel zwaardere eisen te gelden t.a.v. legitimering van massale privacy schending.

  Ik stel voor dat we een burgerinitiatief starten en via die weg de Tweede Kamer gaan vragen vervolging verplicht te stellen en dit gewoon als een [zeer veel voorkomend] ambtsmisdrijf [geen overtreding maar misdrijf] af te handelen. Gewoon consequent de Nederlandse wet toepassen. Geen speciale acties, geen protesten, alleen maar toepassing van de wet eisen. Geen acties op individuele personen richten, behalve als aangifte wordt gedaan. En gezien ernst en positie en vele, vele waarschuwingen meteen er op staan dat maximum straffen worden geeist. En aangezien het veelvuldig en in georganiseerd verband gebeurd: straffen alsof lid van criminele organisatie[s]. Ambtenaren staan niet boven de wet.
  Maar ook consequent zijn: b.v. de RDW verstrekt veel gegevens over burgers zonder toestemming aan bedrijfsleven, al jaren. Ook dat is privacy schending. Als je weet hoelang iemand al in een auto rijdt, kun je een aardige schatting maken van inkomen. En zeker als je als overheid daarbij ook al NAW gegevens weggeeft. Ambtenaren zijn al decennia veel te lief behandeld en hebben al decennia veel te veel wetten ongestraft mogen/kunnen overtreden.
  De overheid is er voor de burgers en als de overheid tegen d ebelangen van haar burgers handelt verliest ze elke legitimiteit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.