European Commission: Top 10 misleading statements on data retention

Datalek: Lycamobile lekt verkeersgegevens

Ook spionnen waarschuwen voor afluisteren
DOSSIER: Zwartboek datalekken

Bits of Freedom heeft haar Zwartboek datalekken uitgebreid. De mobiele telefoonaanbieder Lycamobiel deelt de verkeersgegevens van een onbekend aantal van haar klanten met de rest van de wereld.

Elk van de PDF bestanden bevat een overzicht van de gespreksgeschiedenis van een klant. In de documenten zijn de tijdstip, duur en kosten van uitgaande gesprekken en berichten terug te vinden. Het nummer van de klant op wie de gespreksgegevens betrekking hebben wordt in de documenten zelf niet genoemd, maar is wel af te leiden uit de bestandsnaam. Het gaat met zekerheid om overzichten van 600 klanten, mogelijk meer.

De bestanden zijn niet meer toegankelijk via de webserver van de telefoonaanbieder, maar op het moment nog wel via Google Cache.

Bits of Freedom houdt een Zwartboek Datalekken bij om aandacht te vragen voor een groeiend probleem: er wordt steeds meer informatie over ons opgeslagen, en het risico dat de verantwoordelijke de controle over de informatie verliest groeit daarmee ook. Bits of Freedom heeft tegelijkertijd een wetsvoorstel ingediend dat databankbeheerders verplicht om datalekken direct te melden. Zij heeft dat wetsvoorstel toegelicht in een position paper (PDF) (HTML).

  1. Anoniem

    Hebben jullie het bedrijf om een reactie gevraagd hoe ze het vinden dat die gegevens nu op straat liggen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.