We stellen je graag voor aan: Geertje de Man

Nederlanders moeten zelf opkomen voor onze internetvrijheid

Kiezen we eindelijk voor verwijderen in plaats van verbergen?
DOSSIER: Platformen

Teeven lanceerde afgelopen maandag zijn plan voor een downloadverbod. Dat kan een eerste stap zijn richting het controleren van al jouw internetverkeer. Sterker: dat is precies wat Sabam, de Belgische Buma/Stemra, al wil doen. Maar mag dat juridisch wel? Die vraag wordt nu behandeld door het Europese Hof van Justitie. Vandaag publiceerde de adviseur van het hof zijn conclusie. En hieruit blijkt dat wij in Nederland zelf op moet komen voor onze eigen internetvrijheid. We hebben jouw hulp nodig!

Update: zie ook onze analyse van de conclusie in Scarlet / Sabam.

Wat is er aan de hand?

Sabam vroeg de Belgische rechter om de internetprovider Scarlet te bevelen al het internetverkeer van gebruikers te monitoren en auteursrechtelijk beschermd materiaal te blokkeren (zie onder). De Belgische rechter vroeg hierover een uitspraak van de collega’s bij het Europees Hof.

Advies aan Europees Hof: wet nodig

Vandaag wordt het advies aan het Hof gepubliceerd maar het persbericht staat al online. De adviseur van het Hof, de Advocaat-Generaal, lijkt op basis van het persbericht helaas niet uit te sluiten dat zo een controlebevel is toegestaan, mits hiervoor een wet bestaat. De adviseur schrijft “a restriction on the rights and freedoms of internet users such as that at issue would be permissible only if it were adopted on a national legal basis, which was accessible, clear and predictable” (zie persbericht van het Hof, PDF). Het advies van de Advocaat-Generaal wordt regelmatig overgenomen door het Hof, dit is dus een belangrijke graadmeter voor de uiteindelijke uitspraak.

Wat betekent dit voor jou?

Het advies, en de uiteindelijke uitspraak, hebben belangrijke gevolgen voor jouw internetvrijheid, zeker in combinatie met Teeven’s plannen om een downloadverbod te handhaven. Teeven kondigde immers aan aan dat hij rechthebbenden onder omstandigheden de mogelijkheid wil geven “om bij de rechter te vorderen dat een specifieke website of dienst waarvan is bewezen dat deze inbreuken faciliteert in een concreet geval door de access provider wordt geblokkeerd”. Met Teeven’s plannen en de uiteindelijke uitspraak in de arm is niet uitgesloten dat rechthebbenden straks ook in Nederland alle verkeer kunnen laten aftappen en materiaal laten blokkeren.

We hebben jou nodig

Dit betekent dat wij in Nederland zelf onze internetvrijheid moeten beschermen. We moeten ervoor zorgen dat de plannen van Teeven gestopt worden. Bits of Freedom zal dat natuurlijk doen. En om het op te kunnen nemen tegen de machtige copyrightlobby hebben we jullie steun hard nodig. Houd deze website in de gaten om te leren hoe jij de komende tijd kan helpen met het beschermen van internetvrijheid. Of kijk wat je nu al kunt doen om Bits of Freedom te helpen.

Het advies zelf is ten tijde van dit schrijven nog niet gepubliceerd – alleen het persbericht. Het spreekt voor zich dat we naast deze voorlopige analyse ook het advies zelf zullen bestuderen en indien relevant verder toelichten.

Over welke verplichting ging deze zaak precies?

Het Europese Hof zal oordelen over een bevel om “ten aanzien van al zijn klanten, in abstracto en als preventieve maatregel, op zijn kosten en zonder be­perking in de tijd, een systeem toe te passen voor het filte­ren van al het onder andere via „peer-to-peer”-software in- en uitgaande digitale dataverkeer, teneinde te kunnen vast­ stellen of op zijn netwerk bestanden in omloop zijn die film-, muziek- of audiovisuele werken bevatten waarvan de verzoeker beweert de auteursrechthebbende te zijn, en ver­volgens de uitwisseling ervan te blokkeren, hetzij bij ont­vangst, hetzij bij verzending ervan”. In 2007 beval de lagere rechter aan Scarlet om deze technische maatregelen te nemen (PDF). In hoger beroep is aan het Europese Hof van Justitie gevraagd of zo een bevel überhaupt mag worden gegeven. De Europese Commissie steunt – opmerkelijk genoeg – Sabam in deze zaak (PDF).

 1. Mijn 5 cent

  Precies. Het moment is gekomen om onze volksvertegenwoordigers te laten weten wat we écht willen; internetvrijheid, en niet alleen op papier! Weg met die Stasi-praktijken. Het is al erg genoeg dat de Nederlander in zijn ‘normale’ leven al bijna geen privacy meer heeft (ov-chipkaarten met gegevens, telefoontaps, overal camera’s, binnenkort kastje in je auto..?) en nu raken we ook nog onze digitale vrijheid kwijt. Dit moeten we niet pikken. Ik heb het volste vertrouwen in BOF en wacht de stappen af die we kunnen ondernemen.

 2. Arjan

  Dus de uitspraak betekent dat een eu-land ofwel een filterwet moet maken (die briefgeheim schendt en iedereen criminaliseert op voorhand) of een blokkade-wet (die voor iedereen te omzeilen is)?

 3. Jonny van der hoeven

  Zodra die wet word aangenomen en toegepast gaan we over op encryptie technieken zoals Thor. Ik wens de copyright machine veel sterkte.

 4. Slachtoffer Brein

  Ik/wij roepen dit al weken, zo niet maanden op onze fora en andere fora…het downloaden inperken is maar het begin van wat nog komen gaat. Er zijn machten achter de schermen bezig die vooral het normale volk de hoek in wil dwingen waar ze niet meer uitkomen. Geld is hierbij de bepalende factor. De ene groep wil de andere groep dwingen om geld uit te geven die terugkomt bij die ene groep. Daar worden actie niet voor geschuwd die ruim 60 jaar geleden voor kwamen in NL en nu nog voorkomen in de dictatoriale landen inclusief de VS. Wij gaan ook die kant op. En alleen de NL bevolking kan hier wat tegen doen. Heel jammer is het dan ook te moeten concluderen dat actiebereidheid niet noemenswaardig is. Ach, het is nog zo laat niet, het is ver van mijn bed, het valt wel mee, ach we zien wel. Misschien een keertje toch, maar dan wel als het TE laat zal zijn, we slaven zijn van de hogere machten. Nederland denk aan uw zaak, en niet, ga maar slapen, de Nederlandse regering waakt over u!

 5. Q

  Technically if one would want to implement this one would have to WATCH and OBSERVE everyone who is “downloading” something, which could be anything from a website to a file. PDF’s, Video, Images… Ask providers —————- ask questions and THINK of the consequences of this direction.

  On the Premise of COPYRIGHT?. Really?. This is a highly disturbing in so many different ways, it is astounding!, SO: to collect data on EVERYONE, your OWN people is OKAY? ————————–wow. Seriously, WOW.

  Hey, but you know what, Keep walking — keep going in this direction. But when you end up in George Orwell territory, you can forget 1984. The Road to Hell, is paved with good INTENTIONS.

  Peace.

 6. Simon Hania

  Ik denk dat er echt maar één ding opzit om de internetvrijheid te behouden: dat is de industrie compleet de wind uit de zeilen te nemen. En dat kan maar op één manier: zelf stoppen met downloaden. Als onze vrijheid als internetters ons echt lief is, moeten we een daad stellen. Ga GrooveShark gebruiken, Spotify, koop een een liedje bij iTunes, maar hou op met downloaden. Dat zou nou eens een mooie oproep van BoF en de Consumentenbond zijn!

 7. Z

  @Simon Hania

  Eerst redelijke prijzen voor cd’s en films, vervolgens afschaffing van drm, dan voldoende legale opties met een zogenaamd ‘all you can eat’-model, tot slot het afschaffen van organisaties als buma/brein die als rechter optreden en last but not least het volledig gelijktrekken van aanbod tussen de VS, Azië en Europa. Dán willen we pas nadenken over het stoppen met downloaden. GrooveShark en Spotify zegt u? Akkoord, maar hoe lang denk je dat het duurt voordat ik ook daar het bericht krijg dat deze content niet in mijn land afgespeeld mag worden, zoals op youtube?

 8. Crds

  Copyright is het breekijzer om deze wet door te voeren, als deze technieken draaien zal een overheid er alles aan doen om deze informatie voor andere doeleinden te kunnen gebruiken, legaal of illegaal, praktijk wijst uit dat de Internettap die nu als langs de AMS-IX draait ook vaak genoeg zonder de juiste procedures te volgen gebruikt is door de opsporingsdiensten . Zou ik graag nog losjes een oude US president willen quoten : Those who trade freedom for security (money) deserve neither and will lose both!

 9. Crds

  Excuses voor de belabberde interpunctie!

 10. Drachnon

  Leuk plan:
  Stap 1: Maak copy righted material
  Stap 2: Zet het zelf op thepiratebay
  Stap 3: Begin rechtzaak waneer iemand probeert thepiratebay neer te halen omdat ze jou copy righted material daarmee proberen te censureren.

  Ander plan:
  Stap 1: Post links naar je eigen copyrighted material op alle forums van sites die internet vrijheid willen beperken
  Stap 2: Laat provider ze blokkeren omdat ze links op site hebben naar jouw copyrighted material.

 11. Martin

  Als we nou eens een maand of liefst langer geen cd’s , dvd’s etc meer kopen.
  Wat dan? Zullen ze dan bang worden die grote bazen.

  En wat denk je van al die mensen die hun internet abbo gaan verlagen omdat ze toch bijna niets meer
  kunnen downloaden.
  Denk dat de providers hier ook niet blij van worden.

 12. Peter Knoppers, Delft

  Ja, hoor. Zoals verwacht; http://www.nu.nl/internet/2492344/uitgeversverbond-wil-downloaders-vervolgen.html
  Je geeft ze een vinger en dan willen ze de hele hand. Dit gaat nu écht te ver.

 13. peter

  Nog even en ze hebben ons op de knieen, het word tijd dat er weer iets komt als de franse revolutie iedereen die dacht dat hij wat te vertellen had werd afgezet cq ging op het hakblok.

 14. chris

  ik denk zelf dat het allemaal niet zo een vaart zal lopen.tuurlijk willen ze alles verbieden daar en het liefst via den haag of europees hof. er word niets aan verdiend.er is nu eenmaal niets mooier dan je mensen dom houden en onderdrukken.daarom hebben ze toch de melkkoe. eerst de auto, dan de motor.gaat iedereen grijs kenteken rijden , schaffen ze die ook af.maar nu even terug naar internet.daar word al vanaf voor de 2de wereld oorlog gebruik van gemaakt morse, nieuwsgroepen , en noem zo maar op.alleen hebben ze nooit kunnen inschatten dat het zo toegangkelijk zou gaan worden voor de gewone man. er werd niet voor niets vroeger alles verzonden via underground.de mensen worden steeds moeilijker voor te liegen. ze kunnen alles zo controleren. misschien is er nog een vacature vrij in den haag voor ghadaffie. die heeft er ervaring mee om alles te controleren wat het land uit gaat.misschien moeten de heren in den haag de woorden van de heer Luntz nog maar een nalezen toen die uitsprak dat er eens een coup gepleegd zou gaan worden in nederland.ik kan maar 1 conclusie trekken als ik deze dwaling probeer te begrijpen. alles gaat weer terug in de tijd. internet zal weer ondergronds gaan, en niet meer te volgen voor de gewone man.waardoor de welgestelde en de politieke man die het voor het zeggen hebben een dikke vinger in de pap zal blijven houden. en daar nooit voor uit zullen komen . er valt veel te verdienen daar.ern dat is het enige waar het om draait geld. en daar hebben wij als gewone burger veel te weinig van met zijn allen om verschil te maken

 15. Martin

  Zouden die gasten nog wel lekker kunnen slapen vraag ik me af.

  Niets meer in de muziek winkel kopen, schrikken ze wel van

  Helemaal geen inkomsten meer.

 16. Peter Knoppers, Delft

  Ze krijgen ons ook wel op de knieën. Het leeft namelijk niet onder de mensen, men begrijpt de consequenties niet. Waarom staat nieuws hierover op nu.nl bijvoorbeeld onder het kopje ‘tech’ terwijl het élke Nederlander gaat raken. Op die manier lezen al veel mensen eroverheen. Verder verwacht iedereen dat het wel allemaal mee gaat vallen, tot straks de eerste boete van duizenden euro’s in de brievenbus ligt voor het simpele downloaden van een nummer. Tja, ‘je steelt toch ook geen auto’, zegt Brein dan. Waarschijnlijk wordt deze kwestie weer een bewijs voor de laconieke houding van de meeste Nederlanders. Vergeet het maar dat men hier massaal de straat voor opgaat, Zolang de Hollander maar om 5 uur achter zijn hutspotje kan zitten komt alles goed. Ga maar eens na hoeveel wetten er de afgelopen jaren doorheen zijn geramd wat betreft privacy en hoe schools men er op reageert. Men gelooft hier echt nog in het sprookje ‘we’re from the Government, everything will be fine’. Jammer, maar gelukkig zijn er ook nog uitzonderingen die wél voor hun vrijheid willen opkomen. Nu zorgen dat die uitzonderingen een grote achterban kunnen verwerven.

 17. snorrewitz, steenwijk

  Ben het aardig beu zoals Teeven en vriendje Tim bezig zijn: Teeven zorgt voor het wetje (wat krijgt hij er voor terug ??!!!) en Timmie zijn baan is nog voor jaren verzekerd en kan het liefste doen wat hij wil, namelijk piraatje pesten. Ja natuurlijk heren, het treft wederom “de kleine man”

 18. braveburger

  Ik vraag me nog steeds af hoe men bepaalt wie er daadwerkelijk copyrightbreuk pleegt. Een p2p is encrypted, men kan toch alleen zien dát er getorrent wordt, en niet wát? Het zal wel gewoon een heksenjacht worden waarbij een aantal symbolische zondebokken helemaal kapotgesued worden. Trieste bedoeling weer.

 19. De Bakker

  Laten we overigens niet al te veel ‘underground’ tips geven. De regering en Fredje lezen ook mee.

 20. Egon_Krenz

  Teeven, Brein en alle top 1% volk dat in NL de rijkdom en macht naar zich toetrekken wonen het liefst in een resort met een hek eromheen en alleen toegankelijk voor de rijken. De rest moet z’n muil houden, voor het modale inkomen werken en vooral belasting betalen. Over 20 jaar is 1984 waarheid geworden. Elke eeuw heeft z’n revoluties, dictators, systemen en bloedbaden…. Think!! Beperk de macht!

 21. Ceaucescu

  Tsja, dat krijg je als je PVV, VVD en die grefo meelopers van het CDA(nus) de macht geeft. Eigen schuld dikke bult….. Na het hoofdoekje, de burka, volgt het internet…. Straks het keppeltje en het kruisje nog en dan kunnen we allemaal alleen maar doen wat de staat zegt.
  DENK DAN NA VOORDAT JE STEMT! Een volk krijgt de regering die ze verdient…..
  REVOLTE!

 22. De Rechter

  @Peter Knoppers, jij hebt het compleet bij het rechte eind. Ook ik met diverse andere mensen weten wat de consequenties gaan worden van het lamlendige toekijken van de Nederlandse bevolking. In mijn omgeving is er iemand die luid en duidelijk ageerde tegen Brein, die is nu mooi de pisang, brief gekregen met aannames en inschattingen en het verzoek om een verklaring te ondertekenen van onthouding!!! Ja, mensen, tis niet alleen het downloaden wat niet meer gaat mogen, t gaat ook om dat je je bek houd tegen de hogere machten zodat zij over jou kunnen beslissen. We gaan weer terug naar de tijd van Robin Hood en Prins John en moeten gaan vechten voor onze rechten. Franse Revolutie en de Russische, wie weet ooit een Nederlandse?

 23. Peter Knoppers, Delft

  @De Rechter. De Nederlandse Revolutie komt er alleen als men aan het geld van de burgers komt. Pensioenleeftijdverhoging, hypotheekrenteaftrek, loonsverhogingen, langstudeerboete. Dan gaan mensen hier de straat op..en terecht natuurlijk! Maar wat velen vergeten is dat hun vrijheid elk jaar een klein beetje meer wordt afgenomen. En reken maar dat daar in Den Haag heel goed over nagedacht wordt. Hoe minder vrijheid voor het volk, des te meer kunnen de regenten hun gang gaan. Volksvertegenwoordiging is al lang geen sprake meer van. Alle principes worden aan de kant gegooid voor coalitievorming en partijbelangen, als gevolg van ons mooie kiesstelsel en bijkomende poldermodel. Maar goed dit is geen forum voor politieke discussies. Ik weet zeker dat als men zich verenigt, een fatsoenlijk alternatief plan maakt en dit in de Kamer weet te krijgen dat we absoluut een kans maken. Of genoeg tegenstanders in de Kamer creëren. Maar als we weer laconiek blijven toekijken, dan is het reeds een gedane zaak. Poll op Nu.nl, meer dan 95% tegen downloadverbod van de 5000 stemmen. Kom op politiek..dit is geen volksvertegenwoordiging.

 24. Jan

  Nederland is afluisterkampioen. Dat wil men ook op internet doen. Alles wat afluisteren belemmert maakt u onmiddellijk verdachte en over enige tijd gelijk schuldige.
  Kandit niet getoetst worden aan de Universele Rechten Van De Mens? De eurgels moeten daar toch aan getoetst worden?

  Tjee wat hoop ik vurg dat de failliete Ierland, Griekenland en Portugal en Spanje dat op het randje staat er voor zorgen dat de euro uiteenklapt. Wellicht komen we dan van die EU af. Dan kunnen we het tenminste in eigen land bepalen en uitvechten.Want de EU is helemaal niets goeds van plan met onze burgerrechten.

 25. Jan

  @Slachtoffer Brein, 14 Apr / 01:33 pm
  Ik/wij roepen dit al weken, zo niet maanden op onze fora en andere fora…
  Heb je wat linkjes ? ? ? ? ?

 26. De Rechter

  @Jan, sorry, die fora zijn er 1 van opgeheven, dr werd onderling meer ruzie gemaakt dan constructief iets opgezet, is opgeblazen door een vermoedelijke Brein mol, in ieder geval iemand die het leuk vindt om voorheen torrent en later usenetfora aan te geven aan Brein. En het andere forum is helaas een zeer besloten forum waar niemand meer op kan. Zit potdicht ivm Brein activiteiten. Maar BOF krijgt in de loop van dit weekend versterking, komen we op terug!

 27. Piet piraat

  We zullen de politici afrekenen keihard!! Pirates forever

 28. Peter Knoppers, Delft

  @De Rechter

  Jammer dat de fora zo gesloten zijn, maar ik begrijp de reden hierachter. Ik hoop dat er snel meer informatie of ideeën komen wat we hiertegen kunnen doen. Elke dag dat we stilzitten is een dag minder om het plan te stoppen. Al zet iemand een simpele website/fora op waar we kunnen discussiëren over dit onderwerp specifiek en de koppen bij elkaar kunnen steken om iets ertegen te doen. De consumentenbond staat o.a. iig al achter ons 😉 evenals BOF, maar dat spreekt voor zich.

 29. De Rechter

  @Peter Knoppers, je begrijpt em, veel van die fora worden overspoelt met mollen die voor Brein werken. Je moest is weten hoeveel mensen zich (tegen vergoeding soms schijnt) lenen voor dit soort werk. Maar ook hoeveel mensen er zijn die een persoonlijk probleem hebben en in de concurrentie sfeer, ondanks het zelfde schuitje, mensen uit willen schakelen door ze aan te geven bij oa Brein, de kliklijn staat open!
  Veel mensen snappen niet dat er zoveel overeenkomt met WW2, de NL overheid heeft goed geleerd van wat de Duitsers toen aan taktieken hadden om burgers onder druk te zetten. Idem met Politie, ja, helaas, maar in WW2 was 90% werkzaam voor de Duitsers, detail. Jammer dat als je dit allemaal naar voren brengt je weer veroordeelt wordt om het uit de sloot halen van ouwe (vooral Duitse) koeien! Maar ik kan met toch echt niet onttrekken aan de vergelijking van de verhalen van mijn ouders en andere ouderen en wat er momenteel gebeurd of staat te gebeuren! Btw: vanavond laat, morgen, dan komt er een forum waar jij oa om vraagt. In de maak!

 30. teco55

  mijn eenvoudige antwoord is wil wel legaal kopen maar het is zo duur ik doe het niet voor mezelf maar voor mijn kleinkinderen en die krijgen straks geen films meer van opa.
  en daar ben ik heeeeeeeeeeeeeeel verdrietig van

 31. dizzy82

  ik vind er het volgende van, er zijn mensen die kunnen zich 4 filmpjes per week veroorloven, nou die vier filmpjes kosten gauw pakwek 80 euro nou dat is dus in de maand 320 euro, nou die dikkoppen in den haag die hoeven niet te zeiken om een euro meer of minder, maar een gezin met 4 kinderen kan dat gewoon niet opbrengen, dus ik hoop dat we nog lang kunnen blijven downloden, en dat die kuttekoppen in den haag eens wat meer doen doen voor de samenleving, dan koffie zitten zuipen en slap lullen

 32. Peter Knoppers, Delft

  @De Rechter

  Vanzelfsprekend zou ik zeer geïnteresseerd zijn in dit forum.

 33. Job

  Zo werkt BREIN. Insinueren maakt je al schuldig. Zeggen waar je informatie zou kunnen vinden moet je al een boete voor betalen. En je krijgt gelijk rechtszaken waarvoor jij de kosten moet betalen, inclusief de voorbereidingskosten als je niet onmiddellijk een boetebeding tekent.
  http://www.zocors-web.nl/bestanden/Bedreiging_RB_13_april_%202011.pdf
  http://sp00kje.nl/?p=5689

  We zouden dat boetebeding moeten omschrijven naar het potentieel schaden van onze privacy of burgerrechten en dan Teeven en BREIN moeten dwingen om dat te tekenen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.