Persbericht: "Downloadverbod slecht voor muzikanten, fans en internetvrijheid"

Datalek: gemeente publiceert klacht én klager

Datalek: Rabo geeft inzage andermans rekening
DOSSIER: Zwartboek datalekken

Bits of Freedom heeft haar Zwartboek datalekken uitgebreid. De gemeente Wormer publiceert niet alleen de klachten adviezen van bewoners over hun wijk, maar ook de naam en adresgegevens van de bewoners.

De burgers van de wijk Plaszoom-West in de gemeente Wormer werd anderhalf jaar geleden gevraagd wat er zoal verbeterd kon worden. De gemeente beloofde de burgers schriftelijk op de hoogte te houden. Sinds eind vorig jaar heeft de gemeente haar belofte ingelost: op de website van de gemeente is een overzicht te vinden van de klachten van de burgers en de status van de afhandeling. De gemeente publiceert daarbij niet alleen de klachten en de daarop ondernomen actie, maar ook de namen en de adressen van de klagers.

Bits of Freedom heeft contact opgenomen met de gemeente. Zij heeft daarop de pagina direct gedepubliceerd in afwachting van een definitieve oplossing.

Update (12:16 uur): Zoals in de comments terecht is opgemerkt zijn de PDF bestanden nog wel direct toegankelijk. Dit is bekend bij Bits of Freedom en de gemeente is hierop gewezen.

Update (11/4 20:58 uur): De gemeente heeft, eerder vandaag, ook de PDF bestanden zelf verwijderd.

Bits of Freedom houdt een Zwartboek Datalekken bij om aandacht te vragen voor een groeiend probleem: er wordt steeds meer informatie over ons opgeslagen, en het risico dat de verantwoordelijke de controle over de informatie verliest groeit daarmee ook. Bits of Freedom heeft tegelijkertijd een wetsvoorstel ingediend dat databankbeheerders verplicht om datalekken direct te melden. Zij heeft dat wetsvoorstel toegelicht in een position paper (PDF) (HTML).

 1. Gerrit Jan Dreijer

  “gedepubliceerd”?? Dat dacht ik niet, de informatie staat gewoon op internet hoor.
  http://www.wormerland.nl/mijn_buurt/plaszoom_west/201011_totaal_straten_update.pdf

 2. Gerrit Jan Dreijer

  Die PDF’s staan gewoon online. Jullie link geeft uit de google cache de oude pagina met de linkjes naar die PDF’s toe. Die hebben ze dus niet van internet afgehaald!

 3. Ot van Daalen

  @GJ Dreijer: We hebben als beveiliging tegen spam-comments inderdaad ervoor gekozen om comments met links handmatig te approven. Dat is nu gebeurd. Dank voor je reactie. We zullen ook het artikel aanpassen.

 4. Jaap Bakker

  Schandalig dat als een gemeente op een onacceptabele privacy schending gewezen wordt ze dan zo halfslachtig reageren. Of anders gezegd is het een schande dat er slechts een placebo actie komt en de data nog steeds via internet te verkrijgen zijn.

  De naam en adres gegevens staan namelijk nog steeds gewoon op het internet. Het belang om de namen en adressen in dit document te vermelden ontgaat mij volledig. Men legt dus overbodige gegevens vast in dit document.

 5. Ot van Daalen

  De PDF van de gemeente is nu – voor zover wij kunnen overzien – écht weggehaald.

 6. leenvr

  gewoon nog bekijken

  Vuilcontainers flat Gele Lisstraat: te klein

  Vuilcontainers / zwerfvuil

  Op dit moment wort er gewerkt
  aan uitbreiding van de
  containers. De containers zullen afgehandeld
  verplaatst worden tussen de
  twee flats.
  Er wordt naar gestreefd om
  tussen nu 2009 en 2013 alle
  afgehandeld
  bovengrondse containers
  ondergronds te brengen

  stukje gekopieert

 7. Bitage

  Helaas is Google er zoals altijd weer snel bij: het PDF bestand staat nog gewoon in cache…

 8. Paul

  Geachte Ot van Daalen,

  Na drie dagen mag het ook wel een keer verwijderd zijn. Zeker omdat jullie een goed bezochte website zijn, er een artikel aan wijden en het anders wel in de overige media zou belanden. Ik vraag me af of als alleen een gewone burger het gemeld had, het ooit verwijderd zou zijn.

  Geachte Bitage,

  Hoe werkt dat met die Google waar het nog gewoon in de cache staat?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.