Datalek: gemeente publiceert klacht én klager

Datalek: Rabo geeft inzage andermans rekening

Welke Kamerleden worden helden van een vrij en veilig internet?
DOSSIER: Zwartboek datalekken

Bits of Freedom heeft haar Zwartboek datalekken uitgebreid. Zo’n 900 klanten van de Rabobank die gisterochtend wilden internetbankieren, kregen na het inloggen ineens de rekening van een andere klant te zien.

De problemen ontstonden, volgens de Rabobank na onderhoud aan het systeem, rond een uur of zeven ’s ochtends. Om negen uur heeft Rabobank het systeem tijdelijk volledig ontoegangelijk gemaakt. Op het moment dat het systeem weer naar behoren draaide heeft Rabobank de toegang tot de 900 rekeningen die door anderen ingezien zijn geblokkeerd om onderzoek te kunnen doen. De Rabobank zegt dat er geen onbedoelde overschrijvingen hebben plaatsgevonden.

Ook één van de redacteuren van EO’s Uitgesproken kon andermans rekening inzien. In hun reportage laten ze zien welke gevolgen het datalek heeft voor gebruikers. Bits of Freedom vraagt zich af: wanneer lost Teeven zijn belofte in?

Bits of Freedom houdt een Zwartboek Datalekken bij om aandacht te vragen voor een groeiend probleem: er wordt steeds meer informatie over ons opgeslagen, en het risico dat de verantwoordelijke de controle over de informatie verliest groeit daarmee ook. Bits of Freedom heeft tegelijkertijd een wetsvoorstel ingediend dat databankbeheerders verplicht om datalekken direct te melden. Zij heeft dat wetsvoorstel toegelicht in een position paper (PDF) (HTML).

  1. Joop

    Rabobank zegt feitelijk dat er geen geld door anderen is overgemaakt en er dus geen probleem is. Typisch voor bankiers die gewoon geen geweten hebben.

  2. Curly

    Tjonge zeg. Ben ik ff blij dat ik niet internetbankier. Had ik meteen de belasting achter me aan gehad. Doe het lekker in een ouwe sok.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.