Datalek: Rabo geeft inzage andermans rekening

Welke Kamerleden worden helden van een vrij en veilig internet?

Datalek: V&D verzendt bestelgegevens 5.900 klanten
DOSSIER: Platformen

De Telecomwet wordt mogelijk volgende week al over twee weken in de Tweede Kamer behandeld. Dat is de eerste kans voor de huidige Kamerleden om te bewijzen dat ze opkomen voor een vrij en veilig internet. Maar waarop moeten zij letten? Bits of Freedom doet drie concrete suggesties voor een vrij en veilig internet in Nederland.

Update 8/4/11: De behandeling van de Telecomwet is uitgesteld en zal nu waarschijnlijk plaatsvinden in week 16 (19, 20 of 21 april).

Een open en neutraal internet

De Tweede Kamer zou ten eerste moeten zorgen dat het internet open blijft.

 • Op dit moment mogen providers internetdiensten, zoals Skype, of websites, zoals YouTube, blokkeren. Sterker nog, sommige providers doen dat al. En andere providers hebben al aangekondigd dat ze het internet van hun gebruikers willen afknijpen. Dit betekent dat jouw provider kan bepalen wat jij wel of niet kan bezoeken op internet. Wij vinden dat jouw internet jouw zaak is.
 • Het probleem is dat minister Verhagen dat prima vindt. Providers hoeven volgens hem slechts duidelijk te maken dát ze het internet afknijpen. Als ze dat wegstoppen in de kleine letters van de algemene voorwaarden, is dat nu dus voldoende.
 • Kamerleden die opkomen voor internetvrijheid moeten hier tijdens het debat een stokje voor steken en internetproviders simpelweg verbieden om zich te bemoeien met het verkeer van hun gebruikers.

Een vertrouwelijk internet

De Tweede Kamer zou ten tweede moeten zorgen dat privé-communicatie ook privé blijft.

 • Op dit moment kunnen internetproviders ook zonder jouw uitdrukkelijke toestemming je internetverkeer afluisteren, zo blijkt uit onderzoek van Bits of Freedom. Dan krijg je situaties als in het Verenigd Koninkrijk, waar British Telecom het surfgedrag van zijn klanten buiten hun medeweten aftapte en doorverkocht aan een marketingbedrijf.
 • De wet biedt geen bescherming tegen dit soort afluisteren – anders dan het ministerie meent. Als je als gebruiker in algemene voorwaarden akkoord bent gegaan met analyse van je gegevens, loopt de provider al vrij.
 • Kamerleden moeten daarom garanderen dat machtige telecomproviders niet zonder uitdrukkelijke toestemming het verkeer van hun gebruikers mogen afluisteren en analyseren.

Een toegankelijk internet

De Tweede Kamer zou tot slot moeten zorgen dat het internet toegankelijk blijft:

 • Uit onderzoek van Bits of Freedom blijkt dat internettoegang in Nederland niet vanzelfsprekend is. Hierdoor kent Nederland zelfs al een three strikes-regeling en kunnen providers je om absurde redenen afsluiten. Bits of Freedom vindt: afsluiting is uitsluiting. Internet is zoals elektriciteit: het is zo belangrijk in ons dagelijks leven dat je daar niet zomaar van afgesloten mag worden.
 • De minister schreef onlangs aan het parlement dat toegang tot internet “geen primaire levensbehoefte is”. Prima, maar we leven ook niet meer in berenvellen. Internettoegang is erg belangrijk in deze maatschappij, bijvoorbeeld voor thuiswerkers en voor het doen van belastingaangifte – dat moeten we beschermen.
 • Het parlement moet daarom zorgen dat internetgebruikers niet zomaar van internet mogen worden afgesloten.

Nadat Verhagen zijn wetsvoorstel had geïntroduceerd, stelde het parlement in december 2010 vragen. De antwoorden op de vragen (PDF) zijn nu gepubliceerd. Nu kunnen kamerleden zich voorbereiden op het plenaire debat. Dat is zoals gezegd mogelijk al volgende week over twee weken! In dat debat zullen we voor het eerst echt zien wie opkomen voor internetvrijheid. Van wie verwacht jij het meest?

 1. Peter Albeda

  Helaas werkt de link naar de PDF niet (antwoorden op vragen). Die zou ik graag will lezen…

 2. Ot van Daalen

  @Peter Albeda: De link naar de PDF is aangepast. Excuses daarvoor.

 3. nick

  Jammer van het rechtse kabinet die niet veel geeft om privacy. Ook word onder het mom van ”terrorisme” heel veel privacy schendingen verricht kijk naar Amerika.

 4. Gerco Kok

  Dan verwacht ik het meest uit D66 hoek. Ik ben benieuwd.

  Buiten de kamer doet Neelie Kroes overigens ook hele goede dingen: http://bit.ly/f2XPVm

 5. JW

  “Dan verwacht ik het meest uit D66 hoek.”

  De trackrecord van die partij laat juist zien dat ze privacy slechts met woorden belijden, niet met daden. In Europees verband doen ze het wel aardig, maar in nationaal verband totaal niet.

 6. Jaap Bakker

  Helaas begrijpen veel politici op het vlak van privacy pas wat eraan de hand is als het te laat is. Onder het mom als de mens in kettingen geslagen ligt beseft hij vaak pas dat hij eerder had moeten reageren.

 7. Jaap Bakker

  We hebben al jaren het animal liberation front.
  Gevreesd voor hun acties tegen de vivisectie, bio industrie, nertsfarmen, …

  Wellicht is het tijd voor een humans liberation front.

 8. J. Vincent

  “Dan verwacht ik het meest uit D66 hoek.” Kijk voor de aardigheid eens op http://www.privacybarometer.nl, dan zie je dat er een behoorlijke kloof zit tussen de woorden en de daden bij die partij, als het gaat om onderwerpen als veilig internetten en privacy. In de praktijk scoren GroenLinks en SP veel beter op deze terreinen.

 9. Rick

  Ik verwacht het meest van Groenlinks en de SP, uiteindelijk gesteund door D66 die zo graag de échte liberalen genoemd willen worden, dan moeten ze wel.

 10. Anoniem

  Vandaag in het nieuws. Teeven wil het downloaden van werk uit “illegale bron” onrechtmatig maken. Ook moeten bepaalde websites voor Nederlanders “op zwart” gezet kunnen worden. “Illegale bron” kan men interpreteren zoals men wil. Teeven wil internet censuur een feit maken. Eerst websites dan meningen dan mensen.
  Wie stopt deze gevaarlijke man?

 11. Anoniem

  DEN HAAG – De Consumentenbond en de vakbonden van artiesten roepen de Nederlandse politiek op om zich principieel uit te spreken tegen een verbod op downloaden voor privégebruik.
  Waar is Teeven dan mee bezig? Of wil hij gewoon overheidsmacht vergroten ten kostte van burgers.

 12. W. van der Land

  De Partij voor de Dieren vindt privacy belangrijk. Bij daadwerkelijke stemmingen over wetten in de afgelopen jaren bleek de Partij voor de Dieren zelfs het beste voor de privacy op te komen. (lees ik op de privacybarometer). Ik verwacht dan ook het meest van mijn eigen partij! (Partij voor de Dieren dus!)

 13. W. van der Land

  http://www.partijvoordedieren.nl/departij/partijprogrammas/p/9-16-privacy Zie hier de precieze standpunten van de Partij voor de Dieren.

 14. Anonymous

  ik hoop dat Hennis Teeven weer even terug gaat fluiten. Toch jammer dat de partij van Verdonk zo mislukt is. Dan was de VVD ook van Teeven af.

 15. mike

  Zijn allemaal Mickey Mouse politici, vanuit hun hoek hoef je dan ook echt geen steun te verwachten. Er is geduwd, verdraaid, gedrukt, verzwegen, aangepoot en gedaan: alles om het Internet maar te controleren. Ieder zijn of haar fetisj maar deze gaat wel een beetje te ver. Vertegenwoordigen ze nu écht het volk (hiermee) of..?

 16. Jaap

  @Mike. Het is een schande wat Teeven voorstelt. Die man beseft gewoon niet waar hij mee bezig is. We moeten het echter wel doen met deze politici want andere hebben we niet. Tenzij je als een “human liberation front” radicale acties wilt gaan doen zoals de dierenactivisten dat doen bij het “animal liberation front” zal je hen moeten proberen te overtuigen met argumenten.

 17. Fred

  Ik heb nog geen politici gezien die zich uitspreken tegen het plan van Teeven en BUMA/stemra. Of snappen ze niet wat er aan de hand is?

 18. Waar zijn we mee bezig

  Fred Teeven is van de VVD en die wil internet censuur invoeren, burgers criminaliseren, en totale controle over burgers uitoefenen.
  Er zijn wel Kamerleden die zeggen tegen zijn perverse plannen te zijn dus wellicht zien we binnenkort een verdediging van een vrij en veilig internet. Wie echter een vrij en veilig internet en privacy belangrijk vindt had bij de verkiezingen op de piratenpartij moeten stemmen. Zij zijn in ons omringende landen wel in de nationale politiek gekomen maar niet in Nederland. http://PiratenPartij.nl

 19. Jan van de Laar

  Is het niet mogelijk om het surfgedrag van ministers en kamerleden die zo voor de censuur zijn te verzamelen? inzichtelijk wordt gemaakt. Van maar één dag. Dat zou al genoeg onrust zaaien en er voor kunnen zorgen dat deze luitjes zich gaan realiseren waar het echt over gaat.

 20. Jeroen

  Politici behartigen alleen eigen belang en luisteren naar hun meesters.
  Niet naar de burgers.

 21. mike

  @Jaap radicale acties, sure als ik hiermee de regie terug krijg over mijn eigen fucking leven, GRAAG. Pek en veren verdienen die huichelachtige potverteerders. Zoek er eens handelingen bij die behandeld zijn in de TK,en vertel mij dan eens welk voorstel en daadwerkelijk voor de burger is? Neen, alleen maar wetsvoorstellen, wijzigingen ten voordele van de zittende macht en hun corporatistische vriendjes. Die flikkers kunnen niets goed doen, MILJARDEN per maand (die jij én ik opbrengen) worden verkeerd besteedt met gevolg dat jij en ik weer moeten inleveren. Ik wordt zoooo boos op al die kut politici en als hier nu een mol zit te lezen FUCK YOU TOOOOOO

 22. anoniempje

  @mike mooi gezegd 😀
  helemaal mee eens je hebt het goed gezien hoe het werkelijk in elkaar steekt bij die witteboorden criminelen van dit land, de multinationals bepalen wat er gebeurt dus letterlijk BIG Brother is watching you.
  Tuurlijk roepen er weer (kuddedieren) mensen het is toch alleen maar om crimineel gedrag tegen te gaan.
  Maar ach deze schapen komen vanzelf een keer op de slachtbank en dan gaan ze gillen.

 23. anonymous coward

  de hoge heren weten dondersgoed wat ze aan het doen zijn. burgertjes zijn lastig, vervelend en je kunt ze het beste goed in de gaten houden. nu dat de helft van NL al op facebook staat en de andere helft op Hyves maakt het werk van vadertje staat wat gemakkelijker. We weten al wie ze zijn, maar we hebben nog onvoldoende repressieve middelen om ze aan te pakken. En ta-da de internet filter komt. Als extra bonus mogen de internet providers zelf beslissen wat ze doorlaten, dan kunnen ze naast het in de gaten houden van het lastige burgertje ook mooi een eigen internet product ontwikkelen. Ik wil graag een Internet met Youtube, Steam en Hyves en al het andere is toch maar lastig. M’n vrouw wil er graag Bits of Freedom bij, maar dat ziet de ISP niet zo zitten. Mischien dat het kan bij een andere ISP. Straks maar de rekening aan Brein betalen voor al die piratebay torrents die ik de laatste 3 jaar gedownload heb.

 24. Jan

  Update 8/4/11: De behandeling van de Telecomwet is uitgesteld en zal nu waarschijnlijk plaatsvinden in week 16 (19, 20 of 21 april).

  Kunnen jullie dit even ”updaten” of vertellen wanneer dit behandeld gaat worden??
  De bovenstaande datum is alang overschreden, en bof bezoekers weten niet of ze er uitspraken zijn.

  bedankt

 25. Ot van Daalen (Bits of Freedom)

  @Jan: Dat klopt, het overleg is inderdaad uitgesteld. Nu is de bespreking gepland voor 31 mei of 1 en 2 juni (de precieze datum moet nog worden vastgesteld).

 26. Anonymous

  Ik verwacht het meest van Kees Verhoeven van D66, omdat hij openlijk kritiek uit op Deep Packet Inspection.

 27. Oortwijn

  Ik weet dat KPN meer doet met de internet gegevens dan deze “slechts” geaggregeerd analyseren. Er wordt wel degelijk op individueel niveau gekeken naar wat “specifieke personen” zoal doen online. Deze informatie wordt ook gedeeld met bij voorbeeld de werkgever en andere geïnteresseerden. Kortom, als er iemand belangstelling heeft voor jouw priveleven, dan zijn telco providers eenvoudig in te zetten. In theorie gaat het allemaal goed, maar de uitzonderingen gelden voor iedereen die een beetje boeiend is voor iemand met een beetje macht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.