• Menu

0 recente resultaten

Error: country disconnected

Terwijl in de straten van Egypte honderdduizenden demonstranten op de been zijn, keken we in het Westen vol verbazing toe: Egypte is het eerste land in de geschiedenis dat vrijwel volledig van internet werd afgesloten. Vrije communicatie tussen burgers binnen Egypte en daarbuiten was niet langer mogelijk. Twitter, Facebook, YouTube – de media die Egyptenaren gebruikten om in contact te blijven – verdwenen als sneeuw voor de zon. Dat overkomt ons toch niet? Think again.

In Europa discussieert men over een internetfilter, in Amerika heeft men het over een ‘kill switch’ waarmee ‘het internet kan worden uitgezet’ en in Nederland wordt de inzet van Deep Packet Inspection onderzocht, om nauwlettend het internetverkeer van alle burgers in de gaten te houden. Precies dezelfde maatregelen die in Egypte werden gebruikt om de bevolking hun recht op vrije vergadering en vrijheid van meningsuiting te ontnemen.

Als Westerse overheden momenteel ergens voor zouden moeten vechten, dan zou het moeten zijn voor het recht op ongehinderde communicatie van haar burgers. Niet langer de invoering van beperkende maatregelen onderzoeken, maar een verbod op beperkende maatregelen invoeren. Het Westen zou niet moeten wijzen naar China, Egypte en haar buurlanden om te zeggen: dat moeten wij ook kunnen. Ze zouden er naar moeten wijzen om te zeggen: dat moeten wij nooit willen.

Inmiddels komt Egypte langzaam weer online. Bits of Freedom komt op voor jouw vrijheid en privacy op internet en jij kan ons daarbij helpen.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag