Error: country disconnected

Landelijke telecomdatabank: 2,6 miljoen opvragingen in 2010

UPDATE: Help mee en stop het Europese internetfilter

Opsporingsdiensten raadpleegden hun landelijke databank met klantgegevens van alle Nederlandse telefonie- en internetconsumenten in 2010 2,6 miljoen keer. Weliswaar vertoont het aantal opvragingen voor het eerst in de geschiedenis een lichte daling, het aantal antwoorden van het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT) steeg met 14%.

De 2,6 miljoen opvragingen en 3,8 miljoen antwoorden (officiële bron, PDF) betreffen de klantgevens van telecombedrijven zoals adres, telefoonnummers en ip- en e-mailadressen. Het aantal antwoorden ligt hoger dan het aantal opvragingen, omdat op één raadpleging (‘welke klantgegevens heeft Jan Smit?’) vaak meerdere antwoorden komen (‘Jan Smit [1] belt met telefoonnummer A en surft onder ip-adres B, Jan Smit [2] heeft nummer X en ip-adres Y).

Sinds de oprichting van het CIOT circa twaalf jaar geleden is het aantal opvragingen jaarlijks explosief gestegen. Zes jaar geleden betrof het aantal opvragingen van dit ‘telefoonboek voor opsporingsdiensten’ nog circa 1 miljoen. Door de sterke groei is Nederland nu Europees koploper in het aantal opvragingen van aan bellen en internetten gerelateerde privé-gegevens. Dit hoge aantal lijkt zich nu dus te stabliseren.

Naast dit alarmerende aantal, staat ook de praktijk van de opvragingen ter discussie.  Bits of Freedom vroeg aandacht voor stelselmatige privacyschendingen en de laconiek rondom het CIOT, wat leidde tot voorpaginanieuws en kamervragen. Vorige week nog rapporteerde Minister Verhagen aan de Tweede Kamer dat de uitkomsten van een onderzoek naar deze wanpraktijken in voorbereiding is.

Update (16:27 uur). Eerder schreven we dat het rapport openbaar was gemaakt naar aanleiding van een verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur. Dat is niet het geval: het ministerie van Veiligheid van Justitie heeft dit rapport uit eigen beweging openbaar gemaakt.

 1. Willem

  Moest je nou niet eerst verdacht zijn van een misdrijf voordat je verkeersgegevens opgevraagd konden worden?
  Waren er dan 2.6 miljoen mensen verdacht in Nederland van een misdrijf met een straf van 4 jaar of meer?
  Hebben we dan wel 10,4 miljoen cellen?
  Of zijn die opspoorders steeds met de verkeerde bezig en moeten ze een quota krijgen gebaseerd op het aantal daadwerkelijke veroordelingen voor een misdrijf.

 2. Pinkeltje

  2.600.000 opvragingen in een jaar. Bij 230 werkdagen IS DAT RUIM 11.000 KEER PER DAG!!!!!!!
  Stel dat dit 20 manminuten duurt per aanvraag (is niet veel denk ik). Dat komt dan op 470 man die iedere dag hiermee bezig zijn. Wanneer je dit opdoekt heb je meteen genoeg mensen voor de konijnenpolitie Ben ik ook geen voorstander van maar daarvan zie je tenminste nog wat ze (gaan) doen..

 3. John Doe

  Pinkeltje zegt: 11000 keer per dag.

  Misschien dat ze dat systeem als telefoongids gebruiken. Lekker gemakkelijk, maar vast niet toegestaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.